Reklama

Reklama

Katar, země bohatství a bídy

(TV film)
  • Německo Qatar - Between Boomtown and Burqa

Obsahy(1)

Souboj tradic a výdobytků moderního světa v blyštivém životě země Perského zálivu... Oslnivý a barevný svět plný arabských tradic a dobrodružství stojí v Kataru na základech ropného průmyslu a práci milionů chudých zahraničních dělníků, kteří pomáhají třpytivý sen budovat. Je to svět šejků a velkého byznysu, ale i lidí na hranici chudoby budující si svůj sen o světlé budoucnosti. Přestože zemi vládne emír s téměř neomezenou mocí, je Katar zároveň ohromně otevřený a pokrokový. Střet těchto dvou světu v malém státě Perského zálivu je opravdu fascinující. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Lesklý povrch země je podán poněkud marketinkově; o stíny v pořadu člověk téměř nezavadí. Ale i tak tam chyběla alespoň zmínka o způsobu řízení společnosti a televizi al-Džazíra. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Delnik Jogendra z Nepalu vydelava po devatenacti letech prace v Kataru uz 340 eur mesicne a kvuli tomu opustil rodinu a deti a pracuje v pousti. Dokument ukazuje Katar jako jednu z nejbohatsich zemi sveta. Driv byl chudou a zaostalou zemi. Mozna jsme se mohli vice dozvedet o vyhlasenych neuveritelnych socialnich vyhodach obcanu Kataru s vdecnymi detaily jinych dokumentu jako vstupne na fotbalovou ligu zdarma a k tomu vecere. V tomto dokumentu rika katarsky ministr, ktery zemi premenil v predniho vyvozce zemniho plynu "V roce 1994 jsme doma koupili dve klimatizace a babicka rekla at vynalezce stravi zivot v raji". Sympaticke je, ze kazdemu obyvateli Kataru zalezi na tom vybudovat a udrzet si dobrou povest. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jsou dokumenty o zemích, zvláště ty ze vzduchu a z dálky, které se zdají být jako promo cestovní kanceláře a když to tak člověk bere, aspoň vidí tu hezčí část. Ale tady název, aspoň ten český, ten originální neumím posoudit, sliboval něco jiného. Ale ve výsledku je to jen "lesk" Kataru, až si při psaní tohoto komentáře říkám, kdo to sponzoroval? ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Dokument ze kterého jsem se vůbec nic nedozvěděl. Tedy až na samé superlativy o této zemi. Název dokumentu klame, člověk by čekal že se zde ukážou i stinné stánky, ale nedočká se. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s kolegy. O Kataru slyšíme jen to nejlepší a dokument tak připomíná zručně natočenou reportáž cestovní kanceláře umístěnou na jejích webovkách. Samozřejmě, že je pozoruhodné, jak tato země povstala doslova z ničeho. Jenže ropa je ropa a z ní čerpají i okolní země, které ale zároveň chápou, že jednou dojde a je tedy třeba myslet na budoucnost, kterou je v tomhle případě turismus. Na druhé straně je pouze okrajově zmíněno, že chudší vrstvy se tak dobře nemají. Stejně i dělníci na stavbách, kteří makají od nevidím do nevidím a o bezpečnosti práce se nám může také jen zdát. Nebyla ani zmíněna kauza výstavby fotbalového stadionu, kdy na stavbě zemřelo mnoho dělníků a jakým způsobem. Pravda, Katar se snaží jít modernosti vpřed, jak zde zmiňuje jedna z žen, která touží, aby se výrazným způsobem vylepšilo třeba postavení žen ve společnosti, stále jde ale o muslimskou zemi, jejíž zakořeněné tradice jsou příliš hluboké, aby se jen tak něco měnilo, byť to tak na první pohled vypadá. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama