Reklama

Reklama

Žádné zákony, žádní strážci práva. Kruté 13. století, ve kterém platí jen zákon silnějšího. Tu dobu znáte z filmů Jméno růže nebo Statečné srdce. Po kraji krouží bandy loupeživých zabijáků. Arnauld je už nelítostným osudem unavený a stále více rezignuje na ochranu svého majetku a rodiny... jeho žena se ale nevzdává a rozhodne se požádat o pomoc Arnaudova bratra Thomase, protřelého žoldnéře. Také on začne uplatňovat právo silnějšího. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

clara.bow 

všechny recenze uživatele

13.stol. muselo být hodně zlé a drsné. Film se mi fakt líbil, protože měl jednu krásnou myšlenku, zachovat léčení bylinami i pro další generace, což vzhledem k vysoké negramotnosti nebylo jednoduché, a tak se slovně a vizuelně přenášely léčebné metody....trochu mi vadila jistá rozvláčnost a některé nedokončené sekvence a nebo střih..... Rozhodně ale má co divákovi, kteří mají rádi historické reálie co nabídnout. Mj. pro Francouzské historické filmy mám slabost. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 2/10 Děj 3/10 Hudba 4/10 Efekty 5/10/// +některé scény a souboje jsou docela naturalistické, akce je zajímavá -je jí však málo, stopáž 90 min by bohatě stačila, film je totiž hodně rozvleklí/// Tohle je hodně realistické a ještě více minimalistické historické drama, které si vystačí s "armádou" šesti bojovníků proti dvěma bratrům. V případě jakékoliv akce je děj poutavý. Vyloženě totiž cítíte ten adrenalin, že jste sám a proti vám jsou dva chlapy. V tomto směru je film výtečný a soboje jeden na jednoho jsou velmi realistické. Jenže tato část filmu je o velikosti zhruba jedné pětiny snímku a tak se povětšinu času budete nudit nad prázními slovy a podivnými činy zůčastněných. Tedy abych byl spravedlivej. To chování postav je v rámci skutečnosti docela normální, ale do filmu se to moc nehodí. Divák přeci jen touží po něčem jiném. Přičtěme si k tomu nijak obsáhlou hudební složku a výpravu na úrovni televizního filmu a dojde vám, že je zbytečné se na tento film dívat. Je to jen jedna epizodka z historie a přitom nijak významná. Tak se prostě žilo./// Celkem 34%/// ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Historický příběh z temných dob středověku o ponurém životě jedné obyčejné rodinky vyznajíc se v bylinkách, tudíž se schopností léčit. Jejich zranitelnost je obrovská a tak když je náhle napadnou loupeživí zabijáci, nejde již o nic jiného než o touze přežít. Snímek sice má určitý dobrodružný charakter, ale dějství se zajímá především toho, jak se s danou situací všichni snaží vyrovnat. Nelze tu tedy nějaké vehementní akce plných soubojů a mrtvol očekávat. Samozřejmě že nějaké akční scény film obsahuje, stejně jako menší dějové škrtnutí o boží zákony, ale to je tu jen na okraj, neb je to součástí dané doby. Velkolepé válečné scény tu tedy nejsou, takže zmlsaný divák takovýchto filmů má tentokrát smůlu. Tady jde zcela o něco jiného. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle zase bylo překvápko... DVD s tímto titulem se mi asi tak rok válelo v knihovně. Nevím proč, nějak mne neustále odrazoval cover i ten název... Chybu jsem napravil a film dnes viděl a říkám - skvělé! O středověku něco vím a tak jsem si opravdu na filmu smlsnul. Život ve středověku nebyl žádné peříčko ani pro šlechtice natož pro chudý lid. Člověk musel odolávat vrtochům přírody, neúrodě, nemocem prti nimž prakticky nebylo obrany a v roli poddaných snášet kruté daně a rozmary feudála nebo jeho momentálních nepřátel.... Film začíná prakticky jako klasický western. Na odlehlou farmu přijíždí partička zabijáků - loupeživých lapků, snad vojenských zběhů. Farmářova matka je v okolí vyhlášenou bylinkářkou tolerovanou církví a jeden z vrahounů má horečku. Proto skupinka zamíří na farmu pro lék. Tam se od farmáře Arnauda dozví, že matka jeho zemřela, on že však umí namíchat lék také, protože jej to naučila. Během přípravy léku si jeden z družiny vyhlédně Arnauldovu sličnou ženu a pokusí se jí znásilnit. Arnaud se jí snaží chránit, ale krutě je zbit a po přijití k sobě jeho žena zjišťuje, že zcela ztratil paměť. Od faráře se dozví, že kdesi daleko jsou kláštery, kde se zapisují do knich vědomosti o léčivých bylinách. Bez ohledu na to, že kromě faráře je celá ves negramotná odjede vyhledat Arnaudova bratra žoldáka Thomase. S ním se pak vydá najít klášter s knihou a receptem na lék. Lapky však v oblasti ze strany panovníka ani jeho vojska nikdo nevyrušuje a tak si z farmy a blízké vesnice kradou co mohou a unáší lidi za něž žádají výkupné... Teď už je zde však Thomas, který se rozhodne rodinu chránit.... ---- Zase jednou nechápu tak nízké hodnocení. Proboha od tohohle komorního dramatu nemůže nikdo očekávat Statečné srdce!!! Já říkám naopak. Ten minimalismus jde filmu k dobru. Štáb si vystačil cca s dvaceti herci. Vše je syrové, tvrdé, krajina prakticky lidmi dosud nedotčená, divoká a nádherná... I s malou kapelou se dá zahrát bezva muzika to je právě to umění! Výpravě nemám co vytknout, snad jen ta kuše... Těžko by po výstřelu na deset metrů šíp uvízl v koňském zadku, či ruce lapky tak, že by jej polovina vyčuhovala - jak jsme mohli vidět.... Kuše byla pekelná zbraň s brutální průrazností. Na tuto vzdálenost prolétla chlapem ,,v plechu'' a zády mu vylétla jak nic... Jeden z papežů ji dokonce zakázal v jeden čas používat jako nekřesťanskou zbraň proti křesťanům. Proti Saracénům to však bylo košér :-).... Zkrátka, velmi dobrý film. Nářky některých zde raději nečtěte. Doporučuji vidět! Za konec přihazuji hvězdu. Čtyři lístky šalvěje * * * * ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Film má sice naprosto zavádějící název, ale u mě silnější čtyřka ;-) Naprostá nevídaná imunita proti všemožným klišé, neotřelý originálně stavěný příběh, kde skutečně po celý film nelze odhadnout další vývoj (ale ani dnes tolik populární absolutní zvrat, kdy všechno je najednou jinak). Velmi slušná dobová atmosféra i výprava, nečekaně zralý a vyvážený pohled na církev koncem ranného středověku. Tedy zajímavý vybočující film - vyjma milovníků historických akčňáků a zcela prostých diváků - DOPORUČUJI ;-) ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama