Reklama

Reklama

Blokáda

  • Sovětský svaz Blokada: Lužskij ruběž, Pulkovskij meredian (více)

Obsahy(1)

Čtyřdílný příběh na motivy stejnojmenné knihy Alexandra Chakovského vypráví o nejtragičtějších okamžicích Velké vlastenecké války při obléhání Leningradu mezi zářím 1941 a lednem 1943. O velké bitvě o město, dění na velitelství, každodenním životě v první linii a heroických pracovních výkonech obyvatel obléhaného Leningradu. První dva díly: Luga - hranice obrany a Pulkovsky meridian. (kikulin)

(více)

Recenze (13)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejcennější částí nevyrovnaného, protiřečivého filmu jsou scény rekonstruující utrpení a strádání civilního obyvatelstva. Poplatnost cenzuře pozdně stalinistického režimu nejvýrazněji zrcadlí okatá adorace jednoho z nejzločinnějších mužů Stalinova týmu, neblaze proslulého kulturträgra Ždanova. Snaha pokud možno co nejvíce zvýraznit pozitivní úlohu úřadů i nomenklaturních aparátníků zpětnovazebně jen potvrzuje jejich vinu na zmatku, chaosu i vedoucích k ztrátám tisíců a miliónů nesmyslně ztrácených lidských životů. Ozerovovy rekonstrukce stojí neporovnatelně výše. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni 2 dily trochu pokulhavaji po dilech nasledujicich. Je to lehce nadprumerny sovetsky film o Velke vlastenecke valce a o blokade Leningradu. Film ma typicky rusky dobrou hudbu, vypravecske schopnosti, herecke vykony a nesetri vojenskou technikou. Ja bych ale ocenil vice prostoru o Leningradu samotnem. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Další sovětský epos o hrdinném boji Rudé armády proti německým agresorům. Blokáda, jak už název napovídá, je film o obklíčení Leningradu a jeho první část se odehrává v prvních měsících roku 1941, kdy měli Němci vítězství, stejně jako u Moskvy, na dosah. Ale oproti jiným sovětským velkofilmům zde nejsou k vidění jen vojenské operace, které jsou mimochodem velmi dobré, ale i celkem dost politického, potažmo propagandistického myšlení. Hlavně Andrej Ždanov zde perlí svými komunistickými bláboly. A když už tam toho je nemálo, člověka to poměrně otráví. Navíc jsem u tak velkého eposu nepochopil, proč bylo použito místo tanků T-34, kterých si myslím bylo v té době hafo, tanky IS-3 prezentující dobové KV. Ve výsledku je ale nejedná o naprostý průser. Viděl jsem mnohem horší, ale i mnohem lepší sovětskou tvorbu. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Na motivy stejnojmenné knihy Alexandra Chakovského byl v sedmdesátých letech 20. století natočen čtyřdílný příběh vyprávějící o nejtragičt´ějších stránkách Velké vlastenecké války při obléhání Leningradu mezi zářím 1941 a lednem 1943. Film nevypráví jen o velké bitvě o město, dění na jeho velitelství, každodenním životě v první linii, ale i o heroických pracovních výkonech i strádání obyvatel Leningradu v obléhaném městě. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +děj, styl vyprávění -ve výsledku může být mínusem dlouhá stopáž/// Sluší se říct, že jsem prozatím viděl první část z této dvoudílné (ve výsledku čtyřdílné) série. A rozhodně bych si nechtěl nechat ujít zbylé tři pokračování. Už jen z toho důvodu, že již tento dosahuje slušných kvalit. Především je snímek zajímavý, nenudí a i po letech se dá na něj dívat. Akce je sice více až ke konci, ale po celou dobu je zajímavé sledovat různé rozhovory a myšlenkové pochody jednotlivých postav. A to je asi to co bych vyzdvihl nejvíce. Postav je tu dost a navíc film nabízí pohled ze dvou stran. Více z Ruské, ale částečně i Německé. Bavilo mě to, a to se počítá./// Celkem 82%/// ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama