Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do blázince pro veterány z Vietnamu přijíždí nový psychiatr, plukovník Hudson Kane. Zdejší sbírka pacientů je různorodá - jeden adaptuje Shakespearovy hry pro psy, druhý žije na Venuši, další je Superman, další fyzik s rozdvojenou osobností. Jeden z nich je astronaut, který přerušil misi do vesmíru. Kane je mimořádně obětavý, snaží se každého z nich pochopit a vše řešit po dobrém, na rozdíl od většiny personálu, která je podezírá ze simulování. Kane sám ale přede všemi něco skrývá. Tak jako jeho pacienti má i on své démony, se kterými se nakonec bude muset utkat. (mikulem)

(více)

Recenze (10)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Je to miestami otrava, prehrýzť sa pri tomuto zvláštnom filme cez kdejaké divné scény, choromyseľné reakcie zúčastnených a nikam nevedúce siahodlhé dialógy, vedené medzi pacientmi sanatória pre duševne chorých a psychiatrom až do finálneho vyústenia, v rámci ktorého dianie konečne naberie aký-taký spád. ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

"Why the Children have to suffer?" "Why the men have to suffer?" Jeden z nejkrásnějších filmů který donutí člověka přemýšlet a do toho kombinuje psychologii s humorem alá Pink Panther. Jeden z nejlepších filmů co jsem do teď viděl. Je to citlivé, humorné, děsivé a nenapodobitelné. Nemám už více co říct, tohle je klenot kinematografie... Jo a finále v baru, je jedna z nejsilnějších scén v kinematografii, kde jen držíte dech a fandíte hlavním hrdinům, klobouček! ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

70% Svoji další filmovou adaptaci si chtěl William Peter Blatty (VYMÍTAČ ĎÁBLA) pořádně pohlídat a tak se na ní podílel coby režisér, scénárista i producent. Temné psychologické drama s občasnými prvky zneklidňující komedie, ve kterém deprimovaný Stacy Keach léčí otřesené veterány z Vietnamu, trpí mírnou zdlouhavostí. Alespoň dvacet minut by šlo vystřihnout, a nic by se nestalo. Na druhou stranu posledních dvacet minut, kdy dojde na hospodský střet s lokalním motorkářským gangem, má proti zbytku filmu nečekáné grády. A lokace, kde se film točil, tedy zámek Elz poblíž německého Trieru, zde vydávaný za opuštěný hrad kdesi na americkém pobřeží pacifiku, je výborná a hraje ve filmu významnou visuální a náladotvornou roli. THE NINTH CONFIGURATION určitě nebude pro všechny, ale minimálně fandové konce nového hollywoodu si v něm najdou své. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

"Vaše planeta žádá váš návrat." --- William Blatty je scénáristou prvního THE EXORCIST a duchovním otcem trilogie víry (THE EXORCIST, THE NINTH CONFIGURATION, THE EXORCIST III). Je to původní autorská série a jako taková má pro mě mnohem větší význam, než všechny ostatní vykrádačky prvního EXORCISTY. --- Blatty by se mnou nesouhlasil, ale podobnost KONFIGURACE a EXORCISTY je značná; oba filmy na mě působí stejně. Dokonale propracovaná psychologická hra s neprobádanými stránkami lidské duše, konfrontace dobra a zla, víry a její hledání. A vůbec to není hloupé; Blatty dokáže najít odpovědi i tam, kde se jiní už jen bezradně odvolávají na víru. --- "Když zemřete první a život po smrti existuje, dáte mi znamení?" - "Pokusím se." ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Tvorca exorcistu natocil film, ktory naozaj zobrazuje sialenstvo. Ziadna surealna drama, len thriller, ale s nadychom blaznostva terryho giliama v hororovejsej podobe. V jednem klastore na pobrezi ticheho oceanu, budeve, tehlu po tehle postavenej a prenesenej z nemecka, na samote, byvaju vojaci z vietnamskej vojny, ktori prisli o rozum..... ()

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel v Maďarsku. Záběry z Vietnamu byly natočeny v Budapešťském parku. Motorkářská hospoda byla kompletně postavena pro potřeby filmu. (mikulem)
  • Chain Gang zahrál skutečný motorkářský gang z Maďarska. Jen několik postav, které mluví, jsou herci nebo členové štábu. Jeden z kaskadérů hraje šoféra, který na začátku filmu přiveze Stacyho Keache do ústavu, a později rovněž člena gangu. (mikulem)
  • Název filmu odkazuje na proteinovou molekulu v konfiguraci 0,09 nezbytnou pro vznik života na Zemi. Argument o pravděpodobnosti vzniku takové molekuly je patrně zastaralý a ne zcela správný, protože nebere v úvahu přirozené chemické vlastnosti atomů. (mikulem)

Reklama

Reklama