Reklama

Reklama

Fáze IV

Trailer

Obsahy(1)

Je možné, aby byli mravenci chytřejší než lidi?
Dostáváme se do výzkumné laboratoře, kde jsou zkoumáni mravenci s velmi vysokou inteligencí. Ovšem nikdo netuší, co se děje venku. Mravenci se začínají chovat podivně a zaútočí. Ale chytří hmyzí zabijáci po čase pronikají i do laboratoře, kde chtějí pokračovat v zabíjení. Nyní musí vědci spojit své síly a znalosti a tyto monstra zničit. (Chupacabre)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kamenné stĺpy mi pripomínali obal albumu The Who, na ktorom bolo Baba O'Riley, a podobné psychedelické veci, čiže atmosféra ok. Aj originálne katastrofické nápady fajn. Len budovanie napätia na mňa moc nefungovalo kvôli slabším efektom. Ja chápem, že v dobe vzniku boli obmedzenejšie možnosti. Ale časom mi začalo vadiť, keď bol každý výbuch zostrihaný tak, že najprv vidíme objekt celý a potom detail explózie extrémne zblízka, aby nebolo viditeľné, čo vlastne vybuchuje. Možno vďaka tomu štáb nemusel demolovať nákladné kulisy, výsledok je však taký, že všetko vybuchuje dvakrát, čo nepôsobí dynamicky. A tiež som mal trochu problém s Lynne Frederick. Vizuálne super, len hrala dosť slabo. Jasné, mala byť postava, ktorá zažila traumu, tak sa chová nedôverčivo. No vyzeralo to tak, že sa bojí na ľudí aj pozrieť, ale potom im zrazu roztrieska laboratórium od hnevu. To som jej moc neveril. Napriek tomu dobrý tip od Willyho z VRK. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Počas prvých minút projekcie som bol voči tomuto sci-fi dosť skeptický, v očakávaní čohosi, pripomínajúceho entomologické dokumenty z kanálu Animal Planet, no príbeh ma postupne vtiahol a tá hodina a pol mi nakoniec ubehla ako nič. Vyskytuje sa tu síce niekoľko nelogických pasáží a konanie hlavných postáv občas postráda zmysel, každopádne je však Phase IV pozoruhodným filmom. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

U skupiny horrorů se žraloky coby útočícími monstry registruji déle pojmenování sharksploitation... jak to nazvat, když tady útočí a zabíjejí pro změnu mravenci? ...antsploitation? :D Každopádně Fáze IV je filmem, který se od tradičně pojatých animal horrorů, jaký byste po přečtení zdejšího obsahu mohli klidně očekávat, liší skutečně hodně. Šel jsem do něj se zvědavostí, že jde o jediný celovečerní režisérský počin Saula Basse, slavného to tvůrce osobitých titulkových sekvencí pro nejeden film A. Hitchcocka nebo J. Frankenheimera... a výsledek způsobil, že jsem konsternován. V prvních minutách sledujeme zdánlivý přírodopisný dokument o mravencích, který plynule projde do sci-fi plné vědeckého zkoumání terénů a chování inteligentních mravenců v počítačové laboratoři... a časem až do horroru s lidským bojem proti mravenci rozpoutávané apokalypse. Přes strohý, až vědecky odtažitý styl přibývají s vrcholící hraniční situací pro dva vědce a jednu trosečnici vedle nich emočně silné okamžiky plné tísně a gradující děsivé představy nad budoucností Země a lidstva. Svou atmosférou, navrch s precizními záběry, montážemi, skvostě zachycenými detaily (často doslova „mravenčími“), pěknými dobovými triky a efekty, i spolu s Nigelem Davenportem v hlavní lidské roli, mě dokázaly Fáze I až Fáze III přikovat tak, že jsem plně přistoupil na nevšední, čistě teoreticky až neuvěřitelný děj jedné velké mravenčí vzpoury proti lidem. Fáze IV teprve se závěrečným titulkem následuje a film uzemní i částečným ponecháním na divákovi, co si do zvolání chtějí násdosadí... a snad mě fanoušci sci-fi (a) horrorů neutlučou, ale tohle se mi líbilo několikrát víc než např. Vetřelec. [95%] ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Lehká variace na takové ty filmy, kde jakési zvířectvo ohrožuje lidi, ovšem v komorním a sofistikovaném hávu. Spíše nežli efektu (klasické zběsilé honičky před útočícími, děsuplné zvuky vydávajícími a hrozivě vypadajícími stvůrami, za doprovodu obligátních výkřiků hrůzy a vytřeštěných očí, opravdu nečekejte (za to si možná užijete "mravenčení" po těle :-)) je ve filmu mnohem více prostoru věnováno životu mravenců jako takových, jejich zvláštní komunikaci, vývoji, a horlivému výzkumu dvou zanícených vědců (ten vousáč byl vskutku k sežrání :-)). I ona křehká dívenka (ač se to zprvu nezdá), to tam nakonec pěkně rozjede. :-) Navíc po celou dobu (ano, i poté, co prchne divočinou z hořícího domu, a zapadne kamsi do sklepa) stále v čistém, nažehleném oblečení, bez jediné modřiny, škrábance či šmouhy, a vlasy, jako by právě vyšla ze salonu. :-) Uděluji za každou fázi jednu hvězdičku. ;-) /"Virtuální retro kino" Willyho Kufalta/ ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Animal horrorov je veľa a aj keď v nich je najväčšie zastúpenie majú žraloci či hady, tak niekoľko tvorcov myslelo aj na mravce a Saul Bas bol jeden z nich. A aj keď to bol jeho jediný celovečerný film, tak sa s tou témou popasoval  viac než slušne. Začiatok vyzeral, ako keby som začal pozerať dokumentárny film, ktorý mapuje prostredie jedného zo silných organizovaných hmyzích skupín a tu to len dokazovali. Bol tu krásny vizuál a scéna, kde stoja vedci pred monumentálnymi prírodnými stĺpmi ma neskutočne uchvátila a bola mi od niekadiaľ známa, ako keby som niečo podobne videl na nejakom hudobnom nosiči. Veľká slabina filmu je v tom, že sú tu veľmi slabé triky aj na rok 1974 sa mi zdali pomerne mdlé a lacné. Potom aj postava dievciny ma celkom vyviedla z rovnováhy, nielenže herecký výkon bol strašne slabý, ale aj povahovo sem tá postava nezapadala a nemala tu čo robiť. Podľa mna tu bola vsadená len preto, že aby tam vniesla trocha súcitu a dramatickosti. Je tu niekoľko silných scén a aj pre ne dám tomuto filmu slabé, ale 4*. Je pekné, že sa nájdu ľudia, ktorý film pojmu svojsky až novátorsky, ale takýto pomalý až uspávajúci zjav ja až tak nevyhľadávam, aspoň čo sa natural horrorov týka. Až s komentárov mojich oblubencov som sa dočítal, že tento film bol v ponuke na diskusii V.RK. , ale ja som tento krát film objavil sám a to kvoli tomu, že je tu písaný aj horor i keď tých prvkov tu nie je až tak veľa., za to mrazivých momentov tu je dosť. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama