Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

PKD 

všechny recenze uživatele

Konečně. Woodova výpovědní prvotina je za mnou. 3. hvězda je bez výhrad za tu slavnou 10minutovku, u které jsem sice zprvu přemýšlel, že ji nemilosrdně přetočím, ale nakonec se z toho stal šíleně ohudebněný film ve filmu, který dává tušiti (byť to pravděpodobně netušil ještě ani sám autor) že Edward D.W. jr. patří prostě do hanbatých až porno žánrů, ve kterých samoz. neexcelloval, stejně jako v jakémkoli žánru (ovšem, prdel je to občas...neskutečná) ale jako studijní materiál to má hodnotu přímo gargantuovskou. Bylo velmi zábavné, sledovati stejné (ale tentokráte originální) scény, které známe dle mého dosud z nejlepší Burtonovky vůbec. Lugosi je bůh. Fullerová příšerné dřevo. Sám slovutný Ed docela v poho herec (čekal jsem to mnohem horší). Opakující se záběry na dopravní magistrálu (dojde i na záběr v noci:) včetně tavící pece, bizonů a záběrů z 2. světové, jsou zkrátka podpis už takového formátu, že bez toho by na to šílenci jako já, snad ani nekoukali. P. s. ten ´´dětský´´ hlásek byl docela děsivý. Děsil i samotného Glena/Glendu. A pokud jste transvestita či velmi vážně uvažujete o změně pohlaví (to je dnes tak brutálně v módě, že se až divím, proč tento film není remasterován a není výkladní skříní duhové enklávy LGBTQWSNCC@e=mc2) jděte do toho. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale i s přihlédnutím k datu vzniku by film, jako hraný dokument na dané téma, snad i fungovat mohl. O transvestitech se v něm dozvíte poměrně dost. Bohužel, tohle nebyl jediný záměr a doprovodná linie s Lugosim, herecké výkony, snová scéna nebo koření v podobě známých nesmyslných vložek, vytvářejí z tohohle filmu naprosto unikátní a nedostižný odraz jedné režisérské imaginace. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začněte nosit svetry z angorské vlny a budete šťastní. Ed Wood se proslavil jako nejhorší režisér všech dob, ale trochu nezaslouženě, protože on měl smysl pro dramatické prvky, dokázal vytvořit momenty ve svých filmech, které zaujmou. Jen ten film je takový naivně hloupoučký, aneb jak říct lidem - téměř vědecky - že to není až tak divné oblékat se jako holka. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neuvěřitelná pitomost, že se vymyká jakémukoli hodnocení. Jestli je některý film jako stvořený pro silvestrovské veselí, pak rozhodně tento... Už dlouho jsem se tak nenasmál jako při pohledu na snad zkouřeného Belu Lugosiho a jeho beware... He eats little boys...:-)))) Bizarní slátanina naprosto nesouvislých záběrů, s komickým hraním všech zúčastněných a ještě komičtějšími záběry (viz přilepený titulek k novinovému článku, který je původně o úplně něčem jiném...). O tom se prostě nedá psát, to se musí vidět... ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

U všech snědených ocásků malých štěňátek, pořád nevím, co si o tom mám myslet... Je strašně snadný prohlásit, jak se smějete celou dobu, jaká to je do nebe volající blbost a napálit tomu plný počet - nebo odpad, podle nátury. Ale to nebude pravda. Zatímco Woodovy další fláky jsou opravdu strašné kraviny (Plán 9, Bride of the Monster), už pro naléhavost svého osobního sdělení tohle pitomost není. Jasně, hrátky se záběry, protože je líto je vyhodit, tomu nasvědčují - ale na druhou stranu, být v tom lepší herci a nevidět pod tím podepsaného Eda, je to jeden z nejzajímavějších experimentálních počinů v dějinách kinematografie. A to bez legrace, třeba snová němá scéna je na férovku naprosto geniální a je mi dost líto těch žvástů, co se tu dočítám, dokládajících vaši omezenou vnímavost. Škoda třeba vložky s válečným hrdinou, dlouhé kecy detektiva a psychiatra a podobně. ale chápu, že to druhé pro Woodovu intimní výpověď to bylo nezbytné. Takže asi tak: je to špatný film, ano. Je hodně absurdní. Ze všech možných stran. Ale tvrdit, že patří k těm nejhorším vůbec a blablabla, to jste nic skutečně špatného neviděli. Tento film je jiný. To je celé. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Jeden z nejoblíbenějších filmů Davida Lynche, který vzdal svůj hold tomuto snímku tím, že zvuk "skučícího vichru" z filmu použil ve svém prvním celovečerním snímku Mazací hlava. (DaViD´82)
  • Natáčanie filmu bolo bleskové, všetky práce sa stihli za 4 dni. (beso74)
  • Ed Wood chtěl od začátku do filmu obsadit Belu Lugosiho, který však v té době byl již takřka zapomenut, až na výjimky neobsazovaný, drogově závislý a chudý. Přesto ho nakonec k návratu na plátna přemluvil. (DaViD´82)

Reklama

Reklama