Reklama

Reklama

Kiru

Trailer

Obsahy(1)

Kdesi v zapadákově se střetnou dva životní ztroskotanci. Genta (Tacuja Nakadai) je bývalý samuraj, který rozčarovaný životním stylem zanechal života bojovníka. Hanji (Ecuši Takahaši) je rolník toužící stát se samurajem. Oba se zapletou do sporu místního klanu a skončí na opačných stranách konfliktu. Hanji dostane příkaz zabít Gentu. To však pro oba přátele (teď vlastně nepřátele) neznamená žádný problém. Když jde sloužit jednomu pánovi, proč by nešlo sloužit dvěma pánům najednou. (ilclassico)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Excelentní film, který je ukázkovou samurajárnou, která navíc zvládá ukazovat humor tak, aby nepůsobil trapně a naopak výborně doplňuje, případně odlehčuje dramatickou linku a navíc díky němu některé postavy působí jako sympatické osoby, zatímco bez lehkého humorného podtónu by působili jako na slunci vysušený Mník jednovousý s charismatem hroudy myších bobků. Co si ovšem zasluhuje velebit nejvíc je Tacuja Nakadai v hlavní roli, je božský, úžasný, dokonalý a mnoho a mnoho další přídavných jmen, které mě teď ovšem nenapadají a je to právě on kdo činí ten definitivní tah štětcem, vyzdvihující Kiru na vrchol žánru. Ovšem to by nešlo bez výborného řemesla, s kterým se vytasili tvůrci, nejvíc je vidět asi hudba, plně odkazující na špageťácké westerny a kamera podtrhující velmi dobrou choreografii boje. A fakt, že by to mohlo být o pár minut kratší je díky tomu všemu dokonale nepodstatný. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Toshiro Mifune mal Kurosawu a vdaka nemu aj humorne ladene samurajske filmy Yojimbo a Sanjuro. Tatsuya Nakadai mal Masaki Kobayashi-ho ale vdaka nemu nemal ziadnu humornu rolu. A tak,a by mu nebolo smutono, K. Okamoto ho obsadil do flmu, ktory bol natoceny podla rovnakej predlohy, ako Sanjuro. A aby Nakadi-ovi nebolo fakt smutno, film natocil este blaznivejsim, humornejsim stylom a Nakadai musel akurat trocha pribrat, ale inac si mohol zartovat kolko sa mu zachcelo. A ono to funguje, dokonca mozno aj viac, nez Sanjuro samotny. Nakadi je proste v ulohe Sanjura uveritelnejsi, prirodzenejsi, nez hromtlk Mifune. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som na tento film primerane zvedavý. Má iba 109 minút a zdali sa byť nekonečnými. Mám problém aj s rekognoskáciou japonských tvárí, takže množstvo mien k nim priradených už vyvolávalo pocit, že ide o súčasť nejakého kvízu. Dobrý dojem na mňa urobil iba Tacuja Nakadai, ktorý bol u mňa doteraz v tieni Tošira Mifuneho.  Avizovaná vtipnosť filmu mi iba občas vyvolávala ľahký úsmev na tvári. Film ako celok na mňa pôsobil únavne. Tých niekoľko zaujímavých nápadov nemohlo prehlušiť to japonské vykrikovanie a ich neobvyklé gestá a pohyby. Takže aj keď som dúfal na lepší výsledok, cez tri hviezdičky sa film u mňa nedostal. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Film vycházející ze stejnýho námětu jako Kurosawovo Sanjuro a dle mýho názoru je ještě o trochu lepší, atmosférou spíše připomínající Yojimbo. Nechybí vtip, humor, napětí, dobrá hudba, rytířskost hrdinů a korunu všemu nasazuje vynikající Tatsuya Nakadai, předvádějící opět zcela jinou polohu svýho herectví, diametrálně odlišnou od Yojimba, Kwaidanu nebo třeba Nebe a pekla. Film je k sehnání pouze u Criterion Collection a stojí fakt za to a myslím, že nejen pro fanoušky samurajských filmů. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Byť Okamoto natočil obsažnější kousky, atmosférou a zpracováním Kiru vítězí. Nakadai s Takahashim jsou výborná dvojice, zvláště vtipný je Takahashiho venkovan. Oproti Sanjurovi není bandička mladíků tolik vypatlaná, film se spíš zaměřuje na jednotlivé archetypy, typy chování ve vypjatých situacích a vůbec je celkově pojetí o dost jinde. Za zmínku stojí i role Yuriko Hoshi (Shinsengumi...), která je tradičně roztomilá a lze jí odpustit i drobné přehrávání. Okamoto opakovaně potvrzuje, že umí udělat skvělou atmosféru, ale hlavně postavy - a to je u něj vždy sázka na jistotu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama