Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký akční film vystavěný z tradičních žánrových prefabrikátů nepostrádá nic z toho, co od něj fanda očekává, zejména pak akci, přestřelky a boj muže proti muži na všechny způsoby. Hlavní postavou je vynikající bojovník Nick Gunnar, který vede skupinu mezinárodních žoldáků na nevelký ostrov v jihočínském moři. Jejich úkolem je donutit domorodce, aby prodali jisté společnosti těžební práva na obrovské nerostné bohatství, které se tu marně snažili získat už mnozí. Jsou tvrdí, precizně vycvičení, až hazardérsky odvážní, sebejistí a připravení bojovat do posledního dechu. Jenže všechno je nakonec tak trochu jinak, protože Gunnar se ostrově setká s přátelským přijetím, je ohromen jeho nádherou, kterou by těžba nerostných surovin zcela zničila a navíc se zakouká do jedné z místních krasavic a skamarádí s jejím malým synkem. A tak se nakonec parta žoldáků postaví na stranu domorodců aby hájila jejich zájmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

klerik 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol kedysi film pre mňa. Drsní chlapi, rozumný velitel, krásna domorodkyňa... A bazuka. Hlavný hrdina bojuje za tých, ktroých prišiel postrieľať (už je jasné odkiaľ to má POSLEDNÝ SAMURAJ s Cruisom :)). Slušná (ale hlavne zábavná) odpoveď na RAMBA, kde chýba otázka vietnamskej, či afgánskej vojny. Na akčnú zábavu to stačí... A všimli ste si, že Cameronov AVATAR môže mať totožnú anotáciu s týmto filmom??? ()

PRobin 

všechny recenze uživatele

Nakonec se žádná sláva nekonala. Je vidět, že džungle více prospěla Arnoldovi, který tam postupně ztrácel členy svého týmu. Tudíž nepochopím, proč se Švédova hudba tolik podobá hudbě z Predátora. Když o nějaké "akci" zde nemůže padnout ani slovo. Lungren je toporný a sledovat jeho pokusy o kop s otočkou je zoufalé/zábavné. Záleží, jestli celý film o záchraně ostrůvku a vesničanů berete jako akční film nebo ironickou poctu ekoteroristům. Já si bohužel představoval tu akci. ()

Reklama

Figu 

všechny recenze uživatele

"Můžu ochutnat Nicku? Ježiši, odkud je takový svinstvo? Ze Švédska, jako já!"... Ano, ve Švédsku se narodilo spousty světové špičky ať už v hokeji, třeba Peter Forsberg, či ve fotbale Henrik Larsson, tak i ve filmu drsný Dolph Lundgren! A stejně jako Forsberg měl na ledě svojí pětku, nebo Larsson na trávě svojí jedenáctku, tak i Lundgren zde před kamerou svoji skupinku žoldáků, se kterou udělal slušný výsledek a u mě vyhrál! Dokázal mi, že se stejně jako oba dva vedle něj zmiňovaní dokáže poprat do konce svých sil a nic nevypustí. Navíc je i stejně kvalitní střelec! Holt Švédi mají a měli i před dvaceti lety kliku na talenty! 55% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zabíjení nevinných lidí, podivná role Catherine Bellové i hnusně slizkého Trevora Goddarda, kteří o pár let později řádí v Jagu a především trapný herecký projev Dolpha Lundgrena (jako obvykle) jsou devízou tohoto zcela zbytečného snímku o vojákovi, který se zastane domorodců proti svému zaměstnavateli, jímž jsou dva podnikatelé snažící získat území s významnými minerály a rozpoutá válku, kterou může vyhrát pouze on. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Ešte v prvej polovici deväťdesiatych rokov stihol Dolph Lundgren natočiť aj toto, dá sa povedať, nepriame pokračovanie jednej zo svojich klasík, Červeného škorpióna a síce už cítiť, že prišiel trochu neskoro, v tomto období sa tešili priazni skôr iné typy akčných filmov, ale mne sa páči aj Švéd. A v mnohom svojho predchodcu dokonca prekonáva. Hlavne má podstatne lepší scenár a vykreslené motivácie postáv. Samozrejme to nie je nič originálne, ale mne sa táto zápletka o skupine žoldnierov, ktorí prídu obyvateľstvo exotického ostrova prinútiť podpísať zmluvu s vplyvnou spoločnosťou, ale keď si uvedomia, kto sú tí dobrí, časť z nich sa rozhodne zmeniť stranu a ostrov ochrániť veľmi páči. O nejakom akčnejšom prevedení sa tu určite hovoriť nedá, celú prvú hodinu sa tu toho moc akčného neudeje, ale mne sa páčilo to zozbieranie žoldnierov, život na ostrove a to zbližovanie sa s domorodcami, občas to má príjemnú poetiku. V spomínanom Červenom škorpiónovi bola tá zmena strany moc nasilu a rýchlo, tu to pôsobilo tak postupne a prirodzene. Zvyšok filmu je už očakávane akčnejší, ale nemyslím, že lepší, takto to vyvrcholiť muselo, ale tu najviac cítiť, že to na klasiky žánru nemá. Veľkým plusom sú aj postavy, toto už nie je len o jednotlivcovi, ale celom komande a to nie je zle obsadené, Dolph Lundgren je ten pravý veliteľ, má charizmu, rešpekt a postavy žoldnierov mu vždy sedeli najviac a pod ním sú známe tváre ako Tommy 'Tiny' Lister, Tom Wright alebo Catherine Bell. Páčili sa mi aj výraznejšie postavy domorodcov, len by to chcelo lepších záporákov, Trevor Goddard pôsobí až moc ako karikatúra. A teraz už k tej akcii, ktorá nie je zlá, ale predsa len je trochu sklamaním. V poslednej polhodine je jej už celkom dosť, pre takéto pobehovanie po pralese, kde nechýbajú súboje, nože, zbrane najrôznejších kalibrov až po granáty a raketomety mám slabosť, ale tu je to síce prehľadne natočené, v atraktívnom prostredí a aj trochu krvavé, aj keď samozrejme mohlo byť aj omnoho viac, ale to prevedenie je také moc naivné a to aj na pomery tohto typu. Radoví záporáci sú absolútne neškodní a streľba vôbec nepôsobí ako hrozba, jednoducho mi to väčšinu času prišlo, ako by sa len nejakí milovníci akcie naháňali po lese a obstreľovali umelými zbraňami. Jedine ten Lundgren tu má úroveň a akciu povyšuje, či už má v ruke nôž alebo raketomet. Takže jeho scény ma aj bavia najviac. Takže režijne to nie je zlé, vizuál je solídny a prostredie atraktívne, ale chcelo by to omnoho lepšie prevedenie akcie. A tak Švéd sa očakávane lepších ohlasov nedočkal, ale pre mňa je to jeden z tých jeho lepších filmov a jedno z tých béčok, ku ktorým sa rád vraciam, len nie kvôli akcii, tú treba hľadať inde, kľudne aj v tom Červenom škorpiónovi, ktorý ju má omnoho lepšiu. 73% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film sa premietal v kinách po celom svete, okrem USA, Anglicka a Nemecka. (m.a.t.o.)
  • John Sayles napísal scenár v lietadle na ceste do Tokia. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama