Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá zfilmovaná verze klasického románu vlámského spisovatele Ernesta Claese, pojmenovaná podle přezdívky hlavního hrdiny (holandsky „bílý“ označuje blonďáka), klade důraz na sociální a národní – vlámské – hledisko.
Farmářův syn, chytrý, ale s problémovým chováním, přivádí dospělé (hlavně učitele, rodinu, otcova nevrlého zaměstnavatele, bohatého statkáře, sousedy a dokonce i hodného kaplana, kterému slouží jako ministrant) a taky svoje spolužáky k zoufalství v době, kdy tresty pro chlapce byly neodvratné, okamžité a často i kruté. Když ho tedy matka přichytí, jak se místo práce koupe s kamarády v říčce, vezme mu všechny šaty a tím ho přinutí k potupné cestě domů naplněné strachem z hněvu otce. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ploché zpracování románové předlohy, která nabízí daleko větší možnosti při převádění na filmové plátno. Vlastně pouze jedna, základní dějová linie - mladý chlapec je všude, v rodině i mimo ni, pošt´uchován, bit, nucen k různé práci apod. a ukřivděný oplácí sám, jak se dá, stejnou mincí. Ani tato hlavní dějová linie není zcela dotažená, vedleší dějové linie a charaktery téměř vůbec nejsou... Nahatá scéna s výrostky u vody měla asi celý film trochu oživit, ale působí v celé té šedi spíše jako pěst na oko. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Příběh svérázného vlámského chlapce odehrávající se roku 1901 na belgickém venkově. Hlavní hrdina Lewie Verheyden, zvaný pro své světlé vlasy "Blonďák", inteligentní a vnímavý chlapec, jemuž chybí tři měsíce do 13 narozenin se brání důmyslnými vtipy proti často neútěšným poměrům kolem sebe, čímž ovšem na svoji hlavu přivolává jen další pohlavky. Jeho projev ale získá brzy naše sympatie a držíme mu palce. Poměry té doby na venkově i ve městě byly velmi špatné. Na polích odírali těžkou prací bohatí statkáři, ve městě bohatí fabrikanti. Tam také vypukly dělnické bouře formujících se socialistů, k nimž se přichomýtne i Blonďák. Měl by si ještě o prázdninách hrát s kamarády, chodit se koupat, ale tvrdý otec ho pošle na práci k sedlákovi, který zrovna nedávno udřel k smrti jednoho mladého dělníka. Ale Blonďák se brání po svém způsobu před podobným osudem. Objeví kouzlo knih a stává se z něj vášnivý čtenář, který by za knihu dal poslední cent. Čte kamarádům na půdě ze slavné knihy "Vlámský lev" a společně pak zorganizují velkou bitvu proti proradným Francouzům. Půvabné je, že do bitvy se náhodou připojí i místní farář, který si vzpomněl na svá klukovská léta. Náhodná návštěva v klášteře zůstane v chlapcově mysli pro klid, čistotu a to že jsou tam nasebe hodní a v závěru filmu, když má odejít na příkaz otce do města do fabriky se mu vybaví zpěv mnichů, který mu ukáže cestu. Velice dobrý příběh oceněný na mnoha tehdejších filmových festivalech, v něm podal skvělý výkon Eric Clerckx v hlavní roli Lewieho. Zdařilá výprava i režie a tak dávám filmu jednoznačně 5 hvězdiček. (Poznámka: Ve filmotéce mám od včera i první filmovou verzi z roku 1934, ta ale nemá svoji stránku na ČSFD) ()

Reklama

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Hlavni hrdina ma v sobe cosi enspiglovskeho, coz ale nejen vytvari (zemity v nejlepsim slova smyslu) humor, ale take vnitrni i vnejsi napeti kolem jeho postavy. Ten kluk to ma tezke sam se sebou i s okolim a proto s nim divak jde. Mistrne je vytvorene okoli, zeitgeist i milieu vlamskeho venkova 19. stoleti. Stejne jako jiny druh mentality tehdejsich lidi a jejich odlisny zpusob imaginace. Setkani s klasterem v Leuven je pro chlapce setkani s jinym svetem a pro divaka taky. Na scenari se podilel Roland Verhavert a tohle on umel dokonale. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama