Reklama

Reklama

Skleněný zvěřinec

  • USA The Glass Menagerie
USA, 1987, 134 min

Režie:

Paul Newman

Scénář:

Tennessee Williams (divadelní hra)

Hudba:

Henry Mancini
(další profese)

Obsahy(1)

Režisér Paul Newman se zde, oproti předchozím adaptacím hry, pokusil zfilmovat Williamsovo drama s pedantským sledováním původního textu, a nechal tak plně vyniknout původní dialogy. V těsném, až klaustrofobicky přeplněném bytě se odehrává komorní drama afektované matky Amandy, jejího bouřlivého syna Toma a dcery Laury. Od začátku je jasné, že udržet rodinný kruh je stojí nadlidské úsilí. A atmosféra kulminuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Vážení já Williamsovo dílo neviděl, ale to vůbec nevadí.Tenhle film mne silně oslovil jednak mírnou civilnosti, lidskosti, životního a situačního moudra, které je silně cítit z každá debaty, a že se jich tam odehrálo!Co?Ale to není žádné objevné novum, jen konstatování.Pan Malkovich se ukazuje v roli syna a bratra-je mi to po čertech blízké, neb jsem toho dosti zažil na vlatní kůži.A jak exaktně praví můj kámoš Igi B, tak maminky je třeba milovat, ale také od nich zavčasu utéct!A jeho nevtíravá snaha sestře pomoci, částečně z donucení, a ta místo skutečného vztahu jen cosi ochutná a když natáhne ruku, tak hrábne do prazdna a přesto v ní má střepy čehosi, co se pohybuje jen v pohádkách a při kontaktu s realitou se to bortí a láme.Nádherná paralela se skleněným jednorožcem, který je, či není součástí zvěřince a je lhostejné, zda lidského, či skleněného.A Ir se odporoučí za svým štěstím.Takový je, holt, život.Krásný a silný film.Hodnotím vysoko. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace komorní, ale sémioticky bohaté hry, v níž vyniká Williamsův exkluzivní cit pro napětí v domácích vztazích (zřejmě ovlivněný i vlastní rodinnou situací). Snová budoucnost mladého muže, minulost dívky s vlastním uzavřeným poetickým světem a nevinností jednorožce i všudypřítomná láskyplná ale totální gerontotyranie té maminky, která dokáže být společenská až tuhne krev v žilách (a není to po dlouhé zimě). To je soužití, do kterého přichází nápadník jako posel z vnějšího, reálného světa. Krásný rytmus, který v epilogu, uchovávajícím (ve světle svící a blesků, ozařujících ten minulý a ten dnešní svět) tajemnost vyznění, a závěrečné hudbě s úsporně expresivními Manciniho dechy exploduje až blízko k 5*. Strhující výkony všech herců od pomalejšího rozjezdu přes maminčino naléhavé poskakování a její hlasovou expresi až k romantickým tónům závěru s hvězdnou Karen Allen (kdo by si ji zde spojoval s Indiana Jonesem?). Trochu jiný film o době "30.let, kdy obrovská střední vrstva Američanů vstoupila slavnostně do školy pro slepce", s atmosférou předvečera 2.sv.v., "kdy celý svět čekal na bombardování", končí v odstínu svíčkami ozářeného pokoje, jenž připomíná barvu kůže, rozedírané skleněným střepem. Nečekaně velká citovka !!, kterou každý nesnese ... takže kdybyste mě hledali, jsem naproti v kině. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Mam moc rad komorni drama. A na tento film jsem se zvlast tesil, kvuli Joanne Woodward. Ktera nezklamala. S takovym clovekem by zit nechtel asi nikdo. Vyborne zahrana role, ...ciste nahodou dnes slavi uctyhodnych 92 let, tak si na jeji pocest pustim jeste "Z terasy".-). ...Zadny divak, ktery ma rad filmy, postavene na dialozich a kvalitnich hereckych vykonech nebude zklamany. I pres slabsi a malo napaditou rezii... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Viac ako dvojhodinový film, v ktorom vystupujú štyri postavy, ktoré neustále rozprávajú. To by sa mohlo zdať ako veľká nuda, ak by autorom nebol Mr. Tennessee Williams. Áno, vlastne sa celý čas nič nedeje, no dialógy a herci sú takí skvelí, že nuda nehrozí a ani si neuvedomíte, ako rýchlo ten film zbehne. Jediné, čo mi trošku vadilo, bol rozprávač v podaní Malkovicha, to veľmi filmovo nepôsobilo, keď už, tak mal byť iba ako hlas. Ale inak to bol pre mňa, ako fanúšika dialógových filmov, naozaj zážitok. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Karen Allen ve filmu ztvárnila roli tělesně postižené. Tuto roli hrála i v divadle. (M.B)

Reklama

Reklama