Reklama

Reklama

Charles Marlow (Tim Roth) je kapitánem parníku, který má dopravit zásoby po řece Kongo hluboko do africké džungle a vrátit se s nákladem cenné slonoviny. V průběhu cesty Marlow pořád slyší jméno muže, které je šeptáno se směsí hrůzy, strachu a nenávisti: Kurtz (John Malkovich - nominován na Oscara). Když dorazí na základnu, Marlow se dostane až ke Kurtzovu sídlu, které je obklopeno lidskými lebkami, přerostlou vegetací a krutými africkými bojovníky. Smrt visí ve vzduchu, když objeví obrovské skladiště slonoviny. Konečně se ocitne tváři v tvář záhadnému Kurtzovi, který kdysi snil o šíření osvícenství - dnes je z něho už jenom nemocný šílenec, zkažený chamtivostí, nenasytností a nenávistí. (Davay Home Video)

(více)

Recenze (9)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film sliboval více, než nakonec nabídl. Velmi dobrý Tim Roth a přesvědčivě ulítlý John Malkovich sami o sobě nezachrání scénáristické mezery, jichž se autor dopustil. Nicméně je to alespoň solidní průměr. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že jsem měl dlouho rozporuplné pocity, ale pozitiva nakonec převážila. V několika momentech je atmosféra dokonalá a Malkovich působí skutečně šíleně. Záběry na umírající zvířata se zažírají až do morku kosti a nepříjemný pocit po shlédnutí ve vás ještě dlouhou dobu zůstane. Bohužel to kazí klasické nešvary televizních film, tedy špatná kamera, občasné chyby v reáliích apod. 75% ()

Reklama

Margerie 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat, ona Conradova povídka Heart of Darkness není žádný trhák. Jenže je součástí mého seznamu literatury ke státnicím - a když jsem po jejím přečtení zůstala rozpačitě sedět a uvědomila jsem si, že jsem jí příliš neporozuměla, rozhodla jsem se, že zkusím filmovou verzi. Ta se bohužel knižní předlohy drží jako klíště, takže před sebou máte hodinu a půl africké hudby, záběrů na africkou divočinu a její původní obyvatele a především příšerně konstruovaného monologu hlavního hrdiny, který byl z povídky převzat pomalu doslovně (jistě, námořníci a dobrodruzi ochotní podstoupit takovouhle cestu se přece vždy vyjadřují dokonale vytříbeným jazykem plným metafor). Pořád nevím, co si o knize myslet, pořád mi uniká její poselství. Jestli jím tedy nemá být to, že neprozkoumané části Afriky mohou být zrádné a pro jednoho osamoceného bělocha a jeho duševní zdraví se mohou stát osudnými - jenže k tomuhle zjištění jsem nepotřebovala ani osmdesátistránkový text, ani stominutový film. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace knihy, kterou se inspiroval F.F. Coppola při psaní APOCALYPSY. Pro její televizní původ ji samozřejmě s Coppolovým majstrštikem nemůžeme srovnávat, ale za zmínku určitě stojí - jako jeho chudší, studenější a ještě víc halucinační příbuzný. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Televízna adaptácia Conradovej poviedky Srdce temnoty. Dej knihy a jej atmosféra sú veľmi symbolické, snové a plné opisov a myšlienkových pochodov, preto kvalitné spracovanie je veľmi ťažké natočiť (Coppolova Apokalypsa sa však atmosférou dielu vyrovná) o to viac iba v televíznej produkcii... Na filme je televíznosť príliš vidieť, dej je zhruba verný predlohe (až na pár detailov), atmosféra snová a herci ujdú, posolstvo filmu a zároveň knihy o rozklade ľudskej osobnosti a úpadku človeka na úroveň zvieraťa ale mohli byť vyjadrené lepšie... Malý priemerný televízny film padajúci na svojom scenári, ktorý mohol byť prepracovanejší a na svojom príliš umelom televíznom spracovaní. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama