Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (436)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Se Steinbeckovou knižní předlohou jsem ještě tu čest neměl, ale pokud je alespoň zpoloviny tak dojemná a tak nějak ošklivě krásná, myslím, že mě nemine. Sinisův film (kromě hlavní role si střihl i práci režiséra a producenta) je totiž plný... nejtrefnějším výrazem bude- lidskosti. Film z dob, kdy si lidé ještě dokázali pomáhat nezištně (pořád jsem čekal, kdo se z těch všech chlapů projeví jako bastard a ono ne). A hlavně film s úžasným hereckým výkonem Johna Malkoviche. "Měl jsem ho střelit sám." Krásně smutné. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Popravdě, ta čtvrtá je jen za Malkoviche. Možná jsem bezcitný či co, ale O myších a lidech mě vůbec nedostalo "dovnitř", do snímku. Těch 115 minut bylo sice skvěle odrežírovaných, bravůrně zahraných a bez větších chyb, ale přesto plochých a nic-neříkajících. The rabbits we're gonna get and I, I get to tend 'em. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a přesto jsem její obsah znal. Někdy nechápu, jak takové věci zvládám. Úspěšnosti tohoto snímku se ani nelze divit, protože jakmile ve filmu hraje někdo nějakého retardéra, tak je film na půli cesty k úspěchu. John Malkovich tu svoji roli retardovaného hladiče všeho co má srst zvládl výborně. Trošku se tu ovšem zapomíná na rovněž úžasný herecký a režisérský výkon Garyho Sinise. Nijak zážitek nekazil ani zbytek hereckého obsazenstva. Příběh je takový jaký je - lidský. Za žádný superskvost ho nepovažuji. V rámci žánru jsem spokojený. Nenadchlo mě to, ale ani nenudilo. Slabé 3*. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama s naprosto úchvatným hereckým výkonem vy víte koho. Ano, Johna Malkoviche. Naprosto dokonalé. Klobouk dolů. Jinak co se příběhu týče, tak mohl být určitě pestřejší, ale film se drží knižní předlohy, takže vina je spíše na Steinbeckovi. Ale film je to rozhodně zajímavý, konec sice nebyl takový jaký jsem si ho představoval, ale co už. Dobrá práce Gary Siniseho na obou stranách barikády. 80% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, kde začít? Nejprve bych asi měla říct, že jsem tuto překrásnou novelu nemohla nečíst. John Steinbeck je spisovatel, který do svých knih vkládá část sebe sama, a to samé udělal i Gary Sinise... Pro člověka který tuto knihu četl má film ještě další rozměr. Není to jen film - je to klasické knižní dílo, které je převedeno na plátno tak věrně, že tomu ani nejde uvěřit. Všechny postavy, všechny obrazy, všechny dialogy jako by doslova vypadly z knihy. Pouze začátek a konec mírně odbočují od knižní předlohy... Příběh vypráví o dvou mužích, kteří spolu cestují po všemožných rančích, kde pracují. Zatímco George je malý a chytrý, Lennie je přesný opak. Je to nemotorný kolohnát, který svým myšlením připomíná velké, zranitelné dítě. Díky Lennyho nevědomosti se však často dostávají do problémů a jsou nuceni utéct. Když přicházejí na Tylerův ranč, je jim již od začátku jasné, že tady je štěstí nečeká. Ale nedá se nic dělat. K tomu, aby si splnili svůj sen a koupili si svou vlastní farmu s krávami, koňmi, ovcemi a králíčky, o které by se mohl Lennie starat, potřebují peníze... Musím se přiznat, že mě Gary Sinise obrovsky překvapil. Nikdy by mě nenapadlo, že dokáže tohle téma tak bravurně zfilmovat (nádherné scény, kamera, dokonalá hra s obrazem). Sám se také zhostil hlavní role George a spolu s Johnem Malkovichem (Lennie) jsou nepřekonatelní. Oba podávají životní výkony a musím říct, že Garyho hra očima mě asi dostala ještě upřímněji než výkon Johna Malkoviche. Neumím si představit nikoho lepšího. Z obou přímo čiší jejich podivný vztah. Georgovi leze Lennie na nervy a nejraději by začal skutečně žít, ale ví, že ho nemůže opustit a musí ho chránit až do posledního okamžiku. A Lennie považuje George za svůj vzor a miluje ho jako svého bratra... Ale když už jsme u postav, tak musím poznamenat, že všechny postavy (kromě hlavního zmetka) jsem si představovala přesně takhle! Pomalá hudba pouze dokresluje atmosféru tohoto roztomile naivního a přesto odporně realistického snímku. Nemám výhrady proti žádné scéně. Od počáteční až po tu závěrečnou sedíte a čekáte, co se z toho všeho nakonec vyvrbí. Konec je pro nečtenáře nečekaný, já vám pouze mohu říct, že není pozitivní.:-( Mnoho lidí tvrdí, že film podle knihy ji nemůže předčit a já s tím nesouhlasím. Ostatně "O myších a lidech" je toho důkazem... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Pro natáčení byly vybrány lokality v Los Angeles a Santa Ynez Valley (Kalifornie). (rawboy)

Reklama

Reklama