Reklama

Reklama

Příběh nindži 2

(festivalový název)
  • Japonsko 続・忍びの者 (více)

Obsahy(1)

Kultovní snímek pro všechny příznivce historického a nindžovského žánru, ale i pro fanoušky a fanynky okouzlujícího Ichikawy Raizōa (1931 – 69) herce divadla kabuki z proslulého rodu, často označovaného za poslední velkou hvězdu historického filmu. Dvoudílný epos prostřednictvím osudů „japonského Jánošíka" Ishikawy Goemona (? – 1594) , v tomto případě stylizovaného do role nindži se zvláštním posláním (v návaznosti na jeho původ z legendárního centra umění ninjutsu v oblasti Iga), zachycuje pozadí historických zvratů v závěru jedné z nejdramatičtějších epoch japonských dějin, tzv. Sengoku jidai („doba válčící země" od konce 15. do konce 16. stol.). Pro své do té doby nebývale přesvědčivé zachycení filosofie a psychologie nindžovského stavu se film stal „povinnou četbou" všech příznivců nindžucu – a zároveň odstartoval boom nindžovských filmů v novém, na realitě více založeném stylu. Během následujících čtyř let bylo jen ve studiu Daiei natočeno dalších šest pokračování tohoto kasovního trháku (všechny s Ichikawou Raizōem v hlavní roli) a pozadu nezůstala ani většina konkurenčních studií. (Eiga-sai)

(více)

Recenze (3)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Precizní navázání na úvodní film. Vše dobré z jedničky zůstává a je nyní ještě křupavější a šťavňatější. Nejzásadnějším přínosem Shinobi no mono byl důraz na více realistickou prezentaci ninjů a pokračování v tomto směru odvádí ještě lepší práci. Atmosféra opět nemá chybu, částečně díky skvěle nasnímaným exteriérům a částečně díky celkové syrovosti filmu. Ta je místy až zarážející. Více prostoru v této části dostávají i mocenské pře známých vojevůdců, což jen posiluje i beztak skvělou dramatičnost děje. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jediná zásadní slabina druhého filmu ze série Shinobi no mono je představa, že by Ichikawa byl pro Wakayamu důstojným soupeřem v přímém střetnutí. Ale i tak jde právě díky tomu, že zde zkříží dvě naprosté legendy zbraně, o opravdový bonbónek -- nicméně pouhou drobnost ve světle kvality celého filmu. Stejně jako ve filmu prvním, proplétají se zde lidové legendy o Goemonovi s historickými událostmi kolem pádu Ody Nobunagy a vzestupu Hideyoshiho a Tokugawy, v období vrcholu 戦国時代, války o ovládnutí Japonska. Film je velmi dobře vystavený, je plný reálných pletich (nindža je především sabotér), zrad a bitev s kvalitní výpravou a pyrotechnickými hody. Goemon musí přetrpět jeden očistec na začátku, druhý na konci -- v této epoše to prostě bylo velmi osudové, mít rozdané špatné karty a narodit se na prohrávající straně. Velice kvalitní herecké výkony, skvělý příběh a scénář, prostě vrchol nindžovských a samurajských filmů. Jestli si umíte představit béčko o nindžech... tak zapomeňte, tohle je v žánru inteligentní a kvalitní superáčko. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o druhou polovinu jednoho filmu - hon Goemona na Odu Nobubagu pokračuje a jde o jeden z mála snímků (ne-li vůbec jediný), kde Raizo Ichikawa a Tomisaburo Wakayama zkříží meče. Kvalitou bez problémů drží krok s "jedničkou". ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama