Reklama

Reklama

Neuvěřitelná Magalhãesova plavba

(TV film)
  • Francie L'incroyable périple de Magellan (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

6. září 1522 se k přístavu ve španělské Seville blížila loď duchů. Na její palubě bylo 18 námořníků. Vyčerpaných, nemocných a hladových. Tito živí mrtví právě obepluli svět... Snímek, jenž zaujme diváky svou černobílou animovanou formou, dokumentuje jednu z největších objevných výprav v dějinách. Portugalec Fernao de Magalhaes se naučil umění lodivodství a válečnictví v Indii a Maroku, kde bojoval za svou zemi. Portugalský král však odmítl jeho zásluhy ocenit. A tak uražený mořeplavec nabídl svůj odvážný zámořský projekt španělskému králi. Hodlal doplout na souostroví Moluky – tehdy nazývané „ostrovy koření“ –, které ležely na opačné straně zeměkoule. Bylo to jediné místo na světě, kde rostl hřebíček; koření, které mělo v Evropě cenu zlata! Fernao de Magalhaes slíbil španělskému králi Karlu V., že ostrovy v této části světa se dostanou pod španělskou nadvládu a vydá se k nim novou „španělskou cestou“, tedy že popluje na Moluky kolem Ameriky. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Fajn dokument, aj keď trochu skratkovitý. Kludne to mohlo mať dvojnásobnú stopáž (resp. dva diely). Koho téma zaujíma, odporúčam Magellanov psychologický životopis od Stefana Zweiga; dramatické, vyčerpávajúce, magické. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý opisuje legendárnu plavbu Fernãoa de Magalhãesa, naplnenú úžasne vzrušujúcim a zároveň smrteľne nebezpečným dobrodružstvom. A robí to nesmierne pútavou formou - len náhodou som na to v TV prepol a už som od toho nedokázal odtrhnúť oči. Veľmi sa mi páčili tie animácie, ktoré dopĺňajú veľmi zaujímavé rozprávanie. To, čo sa tým moreplavcom podarilo dosiahnuť v danej dobe, s vtedajšími vedomosťami a za daných okolností, pôsobí skoro ako zázrak. Len škoda, že takéto významné historické udalosti sú takmer vždy sprevádzané trápnymi bojmi o moc a nezmyselným zabíjaním (pričom v tom veľmi často zohráva svoju rolu náboženstvo). ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Příběh odvahy a nezlomné vůle podnítil tvorbu dokumentu, který zdařile spojuje historii, zeměpis a mořeplavbu, animaci a rozličný ráz krajiny. Snaží se nám přiblížit osobnost mořeplavců, hnutí lidské mysli, hlad a vzpouru, vytrvalost. ()

Reklama

Reklama