Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostý a poněkud neotesaný stavař Dutch Dooley nade vše miluje Natalii, která se právě vzpamatovává z nepovedeného manželství a bouřlivého rozvodu s namyšleným bohatým Reedem. Její třináctiletý syna Doyle však otce, který mu koupí všechno, co potřebuje nebo si vymyslí, ale jinak se o něj nestará ani nezajímá, zbožňuje a dává vinu na rozpadu manželství matce. Proto za ní odmítne přijet z exkluzivní internátní školy na Den díkůvzdání. Dutch proto sedne do auta, přijede si pro něj. Když se nedokáže se snobským a zhýčkaným mladíkem dohodnout po dobrém, popadne vztekajícího se kluka a posadí ho téměř násilím ho do auta. Cesta zpátky do Chicaga se stává válkou nervů a dvou tvrdohlavých vůlí, ve které je Dutch odhodlán nenechat se vyprovokovat a zůstat klidný navzdory tomu, že Doyle stupňuje otevřené projevy nepřátelství a urážek, které vyvrcholí tím, že zničí Dutchovi auto. Od té chvíle musí oba cestovat jak se dá a musejí toho ještě hodně prožít, aby mohli dorazit do cíle jako vzájemně se respektující přátelé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Olík 

všechny recenze uživatele

„Al Bunda“ Ed O´Neill v roli neotesaného dělníka Dutche na bláznivé cestě napříč spojenými stát. Cílem není pouze dopravení snobského synka jeho nové přítelkyně z exkluzivní internátní školy domů na svátky Dne díkuvzdání, ale i získání vzájemného respektu. Lehce podprůměrná old school komedie tvůrce Krokodýla Dundee Petera Faimana. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

John Hughes někdy na přelomu 80. a 90. let prošel jakousi změnou, že přestal psát vtipný scénáře k filmům pro dospělý diváky, ale začal vytvářet různý neškodný píčoviny pro děti. Tenhle film je někde mezi. Ještě to neni úplnej průser, ale zároveň taky nic, co bych snad někomu doporučil. Navíc John Hughes tady ani nepřišel s žádnym originálnim nápadem, ale jenom zrecykloval svoje předchozí scénáře. Použil svoje oblíbený témata (den díkůvzdání, komplikovaná cesta, nefunkční rodina, která nakonec začne fungovat, atd...) a uplácal z toho nemastnou, neslanou komedii, na kterou si za pár dní ani nevzpomenu. Našel jsem tam asi 3-4 vtipný momenty a pár písniček od Yello. Na 104-minutovej film dost málo... ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelné. Nic objevného, ale dívat se na to dá. Ed O´Neill trochu jinak, Christopher McDonald klasický slizoun. Všichni ostatní v pořádku. Průměrný, ničím neurážející film. Téma sice již několikrát zpracované, ale natočeno dobře. Hudba Alana Silvestriho pěkná, ve filmu i písničky skupiny Yello - což mě obzvlášť potěšilo. 60 %. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlá "hughesovka", ktorá vyšla von niekedy medzi filmami Sám doma jedna a dva, ku ktorým písal Hughes takisto scenáre, a teda ešte v období, kedy mal Hughes čo povedať. Nemožno tu síce hovoriť o nejakej originalite, ale príbeh je svižný, nenudí a nájde sa v ňom zopár vtipných momentov. Navyše Ed O´Neill je sympaťák a mladý Ethan Embry mu dobre sekunduje (aj keď to samozrejme nie je žiadny McCulkin). Obdobne ako v staršom Hughesovom príbehu je dej zasadený do obdobia sviatkov vďakyvzdania (Američania zvyknú tento sviatok sláviť koncom novembra) a rovnako je tu zastúpený aj motív cesty, ktorú musí ústredná dvojica (absolútne kontrastných) charakterov podstúpiť, aby sa počas nej zblížila. Samozrejme, psychológia sa tu nijak nerieši a o tom, že ide o nenáročnú komédiu, ktorá má za cieľ jednoducho pobaviť, prezradí aj nie veľmi uveriteľný záver, ktorý však plní svoj účel vyhovieť svojej cieľovej skupine divákov. Príjemná záležitosť, od ktorej som dostal presne to, čo som čakal. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

John Hughes má za sebou neuvěřitelně dobrý scénáře, ale taky neuvěřitelně špatný (Sám doma 3). Dutch se plácá někde mezi nimi. Opět opakuje svoje tradiční ingredience, ale tentokrát mu to s nesympatickým klučinou nevyšlo, což snižuje o hodně celý film. O´Neil hraje svojí klasiku, ale je to myšleno v dobrém. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Tento film se točil v Illinois a v Georgii v USA. (reich)

Reklama

Reklama