Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký dobrodružný film natočený podle skutečných událostí. Chtěli pokořit Mount Everest, ale Mekka všech horolozců pokořila je. Přestože stanuli na jejím vrcholu, neměli zdaleka vyhráno... (oficiální text distributora)

Recenze (14)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je obrovská škoda, že se tohodle příběhu nechopil někdo z předních režisérů, který by dal tomuhle neuvěřitelnýmu příběhu zaslouženej kabát. Od knížky jsem se nemohl odtrhnout a z určitýho pocitu vděku, že se tohle někdo vůbec pokusil zfilmovat, dávám 4 hvězdy. Film to není špatný, ale chápu, že pro lidi, kteří knížku nečetli, nebude asi nic extra. ()

anillvap 

všechny recenze uživatele

Bez přečtení knihy / knih, které popisují události na Mt. Everestu 1996 (především J. Krakauer: Into Thin Air a A. Boukreev: The Climb), nemůže tenhle film divákovi nabídnout tak strhující příběh, jak by se mohlo dle popisu zdát. Osobně musím říct, že kdybych obě knihy nečetla, tak mne film neosloví a budu zklamaná. Takhle však dávám 4 hvězdičky a není to úplně objektivní hodnocení k filmu (stále se jedná o TV film...), ale upřímně musím ohodnotit jenom to, že se někdo odvážil toto téma vůbec natočit. Herecké výkony nejsou vůbec špatné a natáčení takového filmu muselo stát spoustu energie a prostředků, že si takové hodnocení zaslouží. ()

Reklama

Platom 

všechny recenze uživatele

Filmový štáb si vyrazil do našich Krkonoš, aby zde natočil snímek o tragédii na Everestu... Opravdu to na mě tak působilo a herci zase tak přesvědčivě nehráli, aby jim člověk uvěřil, že se nacházejí na nejvyšší hoře světa, když kdejaký kopec na horizontu, byl opticky vyšší. Celkově ne úplně dobrý výklad osudového roku 1996. Nicméně i tak jde o ucházející podívanou, která posloužila v mnohém jako předloha pro Everest (2015), jelikož některé scény jsou naprosto identické. Jistě, oba snímky byly točeny dle skutečných událostí, ale pakliže se na snímky podíváte v krátkém časovém rozestupu, nelze pochybovat o tom, kde si bral novější snímek inspiraci. ()

Adam's 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ne další film o odvážných výkonech horolezců, ale o lidské nerozvážnosti a smrtícímu podcenění zrádnosti velehor. Snímek otevřeně kritizuje moderní trendy zpřístupňující kdysi nedobytné výšiny stále masovější poptávce. Zdolat nejvyšší horu se zdá tak ošidně snadné, výprava vysokohorských turistů pod vedením dvou zkušených horalů se však brzy má přesvědčit o opaku. Velmi naturalistický, až dokumentární zážitek... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slavnější, velkofilmovější a vizuálně mnohem působivější mladší bratr Everest z roku 2015 strčí tohohle televizního předchůdce ve všech směrech hravě do kapsy. Ale prý je zase jeho děj oproti novějšímu remaku bližší realitě, což nedovedu posoudit. Každopádně jeho postavy jsou většinou opět vykresleny jako soudnost nemající namachrovanci a hazardéři, takže divákovi jich opět nemusí být líto. Horolezci a horolezkyně holt nezodpovědně zariskovali a nevyšlo jim to, c'est la vie. Nepřeju jim to, ale jak během filmu zaznělo: "Odteď už každý sám za sebe". Vyškrábat se na vrchol s docházejícím kyslíkem, dávno po plánovaném čase, nebo dokonce nechat se tam téměř vytáhnout šerpou a spoléhat na to, že mi potom vyčerpaní kamarádi zezdola přijdou v nočním blizzardu na pomoc, je bezostyšný egoismus. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Skutočný rozhovor s umierajúcim Robom Hallom môžeme počuť aj v dokumente pre IMAX Everest (1998). Členovia expedície IMAX sa dostali na Everest o niekoľko dní neskôr. (blinkman)
  • Jon Krakauer je taktiež autorom svetového bestselleru Útek do divočiny, ktorý sfilmoval Sean Penn. (blinkman)
  • Film vznikol podľa rovnomennej knihy od Jona Krakauera Into Thin Air - Death on Everest, ktorá vyšla aj v českom preklade. (blinkman)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama