Reklama

Reklama

Osudy jedné rodiny v období stalinsko-titovského konfliktu. Rok 1948 patří v novodobé historii Jugoslávie k bolestným a mimořádně obtížným mezníkům. Po zasedání Informbyra dochází k roztržce mezi Jugoslávií a SSSR, což této zemi, krutě postižené válkou, přinese nejen dočasnou izolaci, ale i další vnitřní otřesy. Dramatické události, provázející radikální změnu Titovy politiky, se tak krutě promítají i do osudu lidí. V tomto smyslu se tvůrcům podařilo ve stylizované formě postihnout nejen atmosféru doby a různost charakterových typů, ale především lidskou tragedii, způsobenou neúprosnou mašinerií deformované ideologie... Snímek získal Velkou zlatou arénu na 33. FF v Pule a Zlaté arény za scénář, mužskou epizodní roli, hudbu a masky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Daddko 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, myslím že výstižne zachytáva obdobie rozkolu Stalina a Tita začínajúci v 04/1948. Išlo o mocenské chúťky týchto dvoch diktátorov. Tito nielenže vytvoril veľkú Juhosláviu (a pričlenil k nej aj Taliansku Istriu), ale chcel vytvoriť Veľký Balkánsky štát s Bulharskom a Albánskom. Takáto moc v rukách druga Tita bola pre Stalina neprijateľná a z priateľstva sa stala nenávisť aTito sa stal Krvavý Balkánsky pes. Niektorí „Juhoslovanci“ sa zo ZSSR vracajú, iní ho pokladajú za druhú vlasť a zostávajú. A sú aj takí ktorí to nezvládajú a končia samovraždou. Vo veľkej rodine sa z Moskvy vracia Dragoslav, jeho snúbenica Vera, jej brat zostáva v Sojuze. Zmenili sa časy, brat Dragoslava Kosta je člen posvetia, čierny trh prežíva boom. Pracuje juhoslovanská aj sovietska tajná služba, podozriví ako Dragoslav sú zatknutí (a niektorí deportovaní na Goli otok, ktorý sa vyrovnal vyhladzovacím táborom Hitlera).Z Very sa stáva milenka Kostu a vykľuje sa z nej agentka NKVD z prínútenia kôli bratovi. Láska, nenávisť, partnerský trojuholník, diktátorské metódy, rodinné vzťahy na šrot, to prináša táto doba. A končí úplnou katastrofou rodiny. Jasných 5* Zaujímavosť: historici tvrdia že fyzickú likvidáciu Tita Stalin nestihol vykonať, pobral sa na druhý svet a nariadenie nepodpísal. Myslím že to tak nie je, otvorili sa trezory, Stalin by 5 rokov nečakal a nezúril po Kremli, posiel tam komando za komandom, ale partizáni boli v strehu. Existuje krátky list Tita doručený na sekretariát Stalinovi: "Prestaň mi sem posielať tých tvojich agentov. Lebo raz ti pošlem ja len jedného, viac nebude treba". ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Film významného makedonského režiséra Stole Popova se odehrává v roce 1948, tedy v období vyhroceného konfliktu mezi dvěma vůdci - Titem a Stalinem. Na pozadí tohoto konfliktu a změn v jugoslávské společnosti jím způsobených se odehrává ponurý příběh jedné rodiny, která je pod tlakem těchto událostí nakonec zcela rozložena a zničena. Popov využívá bohatou stylizaci obrazu, aniž by však byl ztracen kontakt s realitou a výborně pracuje s hudbou, což se projevuje například ve scéně příjezdu vlaku do Jugoslávie. ()

Reklama

Camac 

všechny recenze uživatele

Velice silný snímek, který náladou připomíná třeba Lovce jelenů nebo některé westerny. Jednolitvé postavy čelí po svém obtížné době, všichni jsou v napětí, mají svá tajemství, křivdy. Každá naděje se ukáže jako lichá. Tragédie doby strhává do neštěstí jednoho po druhém. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama