Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice zběhů prchá nepojmenovanou zemí v Jižní Americe a snaží se překročit státní hranici, při tom je ale neustále pronásledována helikoptérou a armádou vojáků. Ti dva, MacConnachie a Ansell, mají ruce spoutané za zády, nemůžou se zastavit, nemůžou si odpočinout. Doufají, že ten děsivý sen, který prožívají, brzy skončí. Jsou to zločinci, nebo jen dezertéři? Proč musí dlouhé kilometry utíkat pustou krajinou bez jistoty, že se dožijí zítřka? (HareS)

(více)

Recenze (23)

JFL 

všechny recenze uživatele

Lokačně a kamerově naprosto úchvatný projekt, kde se přímočarý příběh o dvou vězních na úprku odněkud někam rozplývá do existenciálního podobenství o útěku ve všech možných významech a konotacích - z vězení, od viny, ven ze společnosti a systému, o holý život i před sebou samým. Losey (potažmo pod scénářem podepsaný Shaw) dle vlastních slov zcela záměrně filmovou adaptaci oprostil od konkrétnosti předlohy co do historického a geografického zasazení, aby mohl jít až na dřeň univerzálního pojednání o obecných rovinách situace útěku dvou odlišných mužů napříč územím, které je v řadě ohledů vůči nim nepřátelské. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Malco je ešte takým zelenáčom a Bob má najlepšie filmy v hľadáčiku, pričom obaja si spoločne zahrali dezertérov, čo sú sprvoti spútaní lanami, každý zvlášť, ruky za chrbát, neustále im je v pätách helikoptéra, ktorej dvoj-členná posádka sa s nimi zahráva, ako mačka s myšou, a len málokedy, čo si dáva odstup, kvôli nepriazni počasia sa schová. Okrem hrozby z vrchu, prichádza nebezpečie zdola, kde sa na nich taktiež rútia húfy vojakov, ktorí im doslova dýchajú na krk, a koľkokrát sa stretli zoči-voči so smrtonosnými, ostrými nábojmi, ktoré len tak svišťali okolo uší... / MacConnachie a Ansell sú v nepriazni osudu na úteku pred množstvom nástrah, ale i bojujú sami so sebou, a pod drobnohľadom skúseného majstra za kamerou, Joja Loseyho + za asistencie troch špičkových kameramanov, nakrúca extrémne znepokojivý snímok s dôraznou a veľmi tiesnivou hudbou Riša Bennetta, ako vystrihnutou z pôvodnej Planéty Opíc. Zábery, ktoré som vo väčšine uprene vydával sú atmosferický mimoriadne depresívne, že dusná atmosféra je na pravom mieste, čo ma teraz automaticky napadá. Pozrite si to, čo prežíva „štvaná zver” kdesi v Južnej Amerike... Oplatí sa to, verte mi. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USATržby Celosvetovo €46,185║ Neúprosný Robert Shaw unikajúci s príťažou Malcolma McDowella pred armádou a hliadkujúcou otravnou helikoptérou, má miestami slušné napätie ale neprinesie žiadne posolstvo, lepšie vykreslenie charakterov, či nejaké hlbšie zamyslenie nad významom tejto naháňačky, proste je to film len o úniku do bezpečia cez akékoľvek zábrany čo sa postavia do cesty a to je všetko. /55%/ ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Moji dva oblíbení herci na útěku neurčenou zemí (pravděpodobně jižní Amerika), ovládanou diktátorským režimem a s všudypřítomným vrtulníkem v patách. Postavy procházejí plantážemi, opuštěnou noční vesnicí s několika místními jež skrývají své existence v malé sklepní hospodě, přes pole, hory atd.. Herecky zde exceluje zejména Robert Shaw s jeho jako obvykle cynickými grimasami (např. když jí chleba který ukradl od zesnulého vesničana a jeho manželka začla křičet, to se musí vidět). ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Utíkej! Dva chlápci s rukama svázanýma za zády prchají prosluněnou krajinou. Nevíme proč, nevíme kam. Starší se pasuje do role vůdce, mladší ho ochotně následuje. Helikoptéra, jakýsi symbol věčně trvajícího nebezpečí, jim pořád krouží nad hlavami. Hlavní je dostat se pryč. Jakkoli. Robert Shaw (Podraz, Čelisti) si tady střihl další pamětihodnou roli a Malcolm McDowell mu dělá solidního sidekicka. Během cesty dochází k vzájemným hádkám a neshodám, dohromady ale tihle dva tvoří sehraný tým. Kromě nich už ve filmu nikdo jiný není, minimalistické pojetí ale Postavám v krajině vyloženě sedne. Atmosféra se nedá popsat, je skoro až magická. Vždycky se rád nechám překvapit snímkem, od kterého jsem nic nečekal. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve španělském pohoří Sierra Nevada, přestože se příběh snímku odehrává v Jižní Americe. (Yardak)

Reklama

Reklama