Reklama

Reklama

Nejlepší gangster

  • Česko Gangster číslo 1 (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Nezáleží na tom, koho znáš, ale koho zabiješ“ – tak zní podtitul druhého hraného filmu Paula McGuigana z roku 2000. Do té doby nepříliš známý Paul Bettany vytvořil strhující kreaci bezejmenného mladého gangstera, jenž odstraní svého bosse (David Thewlis) v krví prosyceném londýnském podsvětí konce šedesátých let. Jedna zvlášť nezapomenutelná scéna: Bettanyho narcisistní gangster si svléká a pečlivě skládá svůj módní oděv. Poté se obrací ke své oběti, aby ji zmučil a zabil. Mučení je nafilmováno z pohledu oběti, která střídavě ztrácí a znovu nabývá vědomí. Jedná se o skutečně husarský kousek, mistrovsky pojmutou, originální scénu. V této poutavé sondě do psychiky zločince se ve vedlejších rolích objeví například Malcolm McDowell či Saffron Burrowsová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

choze 

všechny recenze uživatele

"Co je to?" - "To? To je moje oblíbená sekyrka." První dvě třetiny jsou fajn, byť nijak výjimečná gangsterka o mladém ostrém gaunerovi, co se dere nahoru. Pak se rozjede do té doby naznačovaná psychopatičnost hlavního hrdiny - což má bohužel podobu rozpatlané krvavé vraždy a hrdinova blábolení. Message chápu, ale ani z něj, ani z ničeho ostatního ve filmu si na zadek nesedám. Dobří Bettany a Thewlis, přehrávající McDowell a krásná Burrows. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Paul McGuigan je pro mě zvláštní postavou. První, co jsem od něj viděl, byl jeho debut Acid house. To jsem však ještě nevěděl, co je vlastně zač. Druhý film, co jsem viděl, byl vlastně jeho pátý Lucky number Slevin. Od té doby jsem se o něj začal zajímat. Romantika Wicker park mě absolutně překvapila..výborná love-affair od pána, co umí parádně gangsterky?! A co ten přechod od šíleného Acid house?! Pak ale přišel Gangster No. 1 a bylo mi jasno..ten přerod od šíleného rámce k trochu jinému schématu (i když pořád trochu šílenému) je zcela patrný a téměř bych řekl, že předpovídá právě jeho pátý film. Uff..trochu jsem se zamotal. :D Malcolm McDowell jakoby trochu přenesl atmosféru A Clockwork orange a Paul Bettany se rozhodně McDowellovým výkonem v Kubrickově filmu inspiroval. A nebylo to naškodu. A co vlastně film? Prostě se podívejte. ;) ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

DVD 12 (AJ) - Dle mého je to jeden z nejslabších gangsterských filmů vůbec. Zejména Paul Bettany hrál naprosto debilní postavu. Takovej magor, kterému celý film hrabe a minutu po minutě potvrzuje, jaký je to psychopat. Pokud bych bral film čistě jako sondu do života londýnské mafie, tak mě to taky nebralo. Mafiánů bylo za prvé málo a i ta hrstka byla naprosto nezajímavá nebo slabošská (viz. Eddie Marsan). Pouze hlavní boss v podání Davida Thewlise a občasné vyprávění MacDowella to trochu zachraňovalo, ale taky žádná sláva. Ještě teda se má pozornost držela, když byla na scéně Suffron Burrows. Ve finále si ale stále stojím za tím, co jsem psal na začátku. Gangsterských filmů jsem viděl opravdu mnoho, takže mohu dobře porovnat a konstatovat, že toto byla zkrátka slabota. Takže...55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný průměr jak příběhem, tak i natočením. Přitom se tenhle gangster numero uno tváří jako vcelku solidní syrová britská kriminálka, která ukáže brutální atmosféru, pekelný soundtrack a temný podsvětí. Paul Bettany se předvede pořádně tak jednou nebo dvakrát a tím to končí. Škoda. Docela jsem byl zvědavý, co se z tohodle filmu vyloupne a nakonec musím říct, že nebýt pár scén, asi bych se šíleně nudil, takhle jsem se jenom nudil. Je to na jednu stranu syrové, ale na stranu druhou brutálně oldschoolové. Ale dohromady to vůbec nešlape. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělá studie osobnosti patologického násilníka a vraha. Jestli od tohoto filmu někdo čekal nějakou akční gangsterku, chápu jeho rozčarování. Toto není film pro hlupáčky, krkající s popcornem a pivkem v plechovce u pitomých rutinních thrillerů... Skvělý Paul Bettany a téměř démonický Malcolm McDowell v rolích chladnokrevného psyhopata Gangstera55, ambiciozního muže, jemuž ani být "číslo 1" nemohlo přinést uspokojení. Výborně zpracované téma. Výborné drama. Výborný film. Čtyři hvězdičky, v rámci žánru ale bez skrupulí za 5 !!!!! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Jamie Foreman je syn skutečného gangstera Freddieho Foremana. (Terva)
  • Postava Freddyho Mayse vznikla podle skutečného gangstera Frankie Frasera. (Terva)

Reklama

Reklama