Reklama

Reklama

Withnail a já

  • Velká Británie Withnail and I
Trailer

Obsahy(1)

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Soužití dvou ztroskotanců, které dlouhodobý flám dovedl k paranoie, podle mého názoru nefunguje, protože hlavní hrdiny nic nespojuje. Jejich přátelství je jen spojení dvou lidí, kteří chlastají, fetují a bydlí spolu v jednom bytě. A přestože závěr naznačuje mnohé, já si ani nevšimla, že by byli nějací velcí kamarádi. Jen tak vedle sebe žili a jejich sebedestruktivní chlastací a fetovací jízda neměla minimálně u jedno z nich vůbec žádný důvod a u druhého byl ten důvod jen nepříliš přesvědčivě naznačený právě závěrem snímku. Sice hodně bezvýchodný film, ale ani jeden z hrdinů mi nedokázal přirůst k srdci, takže s nimi vůbec nesoucítím a jejich osudy jsou mi ukradené. /3. 6. 14./ ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že vím, odkuď bral Dylan Moran inspiraci, když tvořil postavu Bernarda Blacka. Každopádně Withnail & I je skvělý, a přesto u nás tak neznámý, anglický snímek, u kterého slovo komedie neznamená splácanou pakárnu, ale naopak hodnotné "umělecké" (doslova) dílko. Skvělý humor, ještě lepší postavy a dekadentní prostředí dvou umělců zaručují divákovi rozhodně nečekaný zážitek. Film navíc ale není jen komedií a nakonec nabízí taky další vrstvy, například v podobě konečného vystřízlivění. Spokojenost a doporučení. Don't threaten me with a dead fish. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dve ľudské trosky sa vydajú na venkov. Vedú medzi sebou opilecké kecy a je im často zima. A jeden čas žijú s buznou, čo uvádza ich zadné partie do rozpakov. A to je milí páni všetko. Ano, hovorím to len pánom, lebo tu po žene nie je ani len stopa. Je to vízia toho, ako by skončili chlapi bez nežného pohlavia. Zanedbaní a bez motivácie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ta komedie a drama se tady snoubí v takovém podivném vztahu, který je nakonec hlavně depresivní, než jakýkoli jiný. Neměl jsem z toho nejlepší pocity, ale to spíš vnitřně, nikoli tím, že by nebyl film dobrý. Některými scénami jsem se musel prokousat, ale třeba noční setkání s Montym je naprosto výborné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak po delší době jsem si konečně udělal čas na nějaký ten film. Myslím, že jsem sáhl dobře. Celkem slušná britská konverzační komedie o dvou neúspěšných hercích topících se v depresi a alkoholu. Střídají se momenty komické a méně komické. A nějaká ta chuť se sebrat a vyrazit na pár dní na chalupu do totálního zapadákova, která je zmiňována v obsahu, se velmi pravděpodobně taky dostaví. Vyloženě sledování příliš neruší ani nějaké to zatoulané moudro. Na film se mi pěkně koukalo a sem tam jsem se dokonce zasmál, takže myslím, že mohu hovořit o spokojenosti. Jinak k tomuhle filmu se těžko něco píše. Snímek je natolik atypický, že je jej třeba prostě vidět. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky mat.ilda. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Richard E. Grant je doslova alergický na alkohol - v krvi mu totiž chybí enzymy, které v lidském organizmu dokážou alkohol odbourávat. Po jeho požití tak prožívá po dalších 24 hodin stav, který by se dal přirovnat k pekelným mukám. (Ajka1)
  • Snímek byl magazínem Empire zařazen na 118. místo v žebříčku nejlepších filmů všech dob. (jdosek)
  • Při natáčení scény, ve které Withnail zdánlivě vypije benzín do zapalovače, byla plechovka, která byla při zkouškách naplněna vodou, plná octa. Režisér Bruce Robinson použil ocet, aby získal lepší výraz v obličeji nic netušícího Richarda Granta. (Ajka1)

Reklama

Reklama