Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ niekto nezaregistroval vo filme humor, tak si dovolím tvrdiť, že nepočúval. Ale vážne. Áno, bondovský nadhľad to postráda. Je to však veľmi dobrý akčný film. Kde je teda zase problém? No, Bond sa vlastnou vôľou ocitá v nebezpečenstvách, z ktorých sa občas nemôže dostať inak, ako spoliehaním sa na nepravdepodobné náhody. Deus ex machina samozrejme funguje, asi si už Bond uvedomuje, že nemôže umrieť, tak sa bezhlavo vrhá do každej akcie. Občas sa objaví nejaké to dnes už neznesiteľné klišé typu "Odovzdajte mi zbraň" a ešte niečo podobné by sa našlo. Poteší, že ženské tentokrát o Jamesa bojujú, čiže si nepredávajú štafetu. Cítim vplyv Smrtonosných zbraní, ale to je asi v poriadku, dnes zase cítime v Bondovi Bournea. Mne Dalton ako Bond sedí a prečo sa nepokračovalo aspoň ešte jedným filmom, nechápem. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dalton bol najlepší Bond, minimálne ak zoberieme do úvahy kvalitu jeho filmov - natočil iba dve bondovky, ale zato imho jedne z tých úplne najlepších. Skvelá dynamická akcia, výborný prepracovaný príbeh, kvalitní záporáci a bondgirls, akurátna dávka násilia, grandiózne výbuchy a hlavne úžasný, úžasný, úžasný Bond. Skvelý súlad zmyslu pre humor, elegancie a akčnosti. Na Daltonovi sa mi páči jedná vec - vec, ktorá ide presne v kontraste s Mooreom v posledných dieloch (keď sa stál paródiou sám na seba) - Dalton nerieši všetko s úsmevom, vie sa správne nasrať, vidieť vážnosť situácie a že jeho Bond je človek a nie Boh - len taký poloboh ;). ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jak zjistíš, jestli jsi správný Bond? Polib během půl minuty dvě krásné ženy tak, aby to obě viděly, a pokud dvakrát uslyšíš "Ach, Jamesi, miluju tě!", máš minimálně povolení nabíjet. Osobně si ale myslím, že bude potřeba použít v sebeobraně povolení zabíjet, protože v běžném životě vypadá reakce nějak jako "Ty hajzle jeden!" Ale k filmu. Takhle si já představuju Bonda - jako samorosta, který jede na vlastní triko, vynálezy se mu nevejdou do kapes a kočičky do postele. Timothy Dalton mě neskutečně překvapil, buď měl jenom kliku na jednu z nejlepších bondovek anebo ji sám udělal svým šarmem. No a kdybych mohl ještě něco říct ke Carey s Talisou, bylo by to asi nějak takhle: "auuuuuuuuuu!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 16 - První bondovka s Daltonem, kterou jsem viděl...Je poměrně netypická, 007 je hnán pomstou a docela často chybuje nebo má namále. Rozhodně se jedná o zajímavou a zábavnou část, která je však místy hodně úsměvná v tom negativním smyslu slova. Jinak jsou tu ovšem pěkné Bond-girl a roztomilý závěrečný skok do bazénu :) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dalton představuje největší selhání v dějinách bondovské série. Nechte mě to vysvětlit. Po skomírající éře "moorovek" přišel herec s obrovským kouzlem, fyzickým potenciálem a ochotou postavu posouvat, produkce ale bazírovala na tradičním scenáristicko-režisérském týmu. U Dechu života ten konflikt pohledů není ještě tak vyhraněný, ambice a tradice se střetly nejvýrazněji právě zde. Snaha dostat do hry emoce a privátní sféru došla naplnění jen na straně hlavního představitele, který skvěle kombinuje "ikonické" pózy (casino) a privátní charakteristiky (Bond je uzavřený samotář, který, když s ironií v oku nehraje roli neporazitelného agenta, působí unaveně, plaše, v kritických situacích dokonce vystrašeně). Scénář se pokouší o příběhový posun, zakomponování přesahu (k samurajským filmům i žánru revenge movie), změnu zaběhaného stylu, kdy příběh neslouží jako oslí můstek "from stunt to stunt", ale kdy vyprávění je alfou a omegou. Jenže klíčová linie s pomstou je nedohraná a nedotažená, nakonec se zase spíš zachytává povrchních rekvizit, a tak je Dalton a jeho touha "pochopit Bonda jako člověka" sám voják v poli. I John Glen, jakkoli se víc posunul k realistickému stylu (zobrazení násilí, ale i akčních scén), pořád spoléhá na osvědčené trademarky - problém je, že za svou pětifilmovou bondovskou kariéru se nikdy vysloveně neblýskl a šanci uchopit sérii zcela po svém nevyužil ani zde. Přes všechnu kritiku jde o výtečný počin, odkazující v mnohém k In Her Majesty Secret Service a díky Daltonovi posouvající potenciál tohoto odmítaného dílu. Strašná škoda, že se Timothy už nestihl setkat s Martinem Campbellem a jeho vklad do bondovského vesmíru tak naplno využil až Daniel Craig. Stejně mi ale přijde, že Povolení zabíjet vlastně předběhlo svou dobu - úsilím přesadit mýtus do realističtějšího světa a dát mu "kořeny" a city. Lze pochopit, že v době, kdy křižoval kiny Indy, Návrat do budoucnosti 2 či Smrtonosná zbraň 2, se to mohl jevit celkem bláhové... snad jen k tomu Burtonovu Batmanovi měl náhle James překvapivě blízko. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Ve scéně, kdy Sanchéz (Robert Davi) střílí po Bondovi (Timothy Dalton) na návěsu cisterny, je možné zaznamenat, že zvuk odražených kulek od kovové konstrukce koinciduje s melodií filmu. (Zofan)
  • Když se James Bond (Timothy Dalton) setká s M (Robert Brown), můžeme si u domu všimnout cedulky označující, že se jedná o dům Ernesta Hemingwaye. Poté, když M odebere agentu 007 jeho povolení zabíjet, Bond na to odpoví "Sbohem, armádo", což je název jednoho z nejslavnějších Hemingweyových děl. (vyfuk)
  • Jedná se o první film ze série o agentu Bondovi, který dostal pro svou násilné a temné provedení hodnocení PG-13. Některé scény, které byly vystřiženy, aby se snímek vyhnul ohodnocení R-18, jsou k nahlédnutí na Ultimate Edition DVD. (Terva)

Reklama

Reklama