Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpustlá farma ve vyprahlé rovině - provizorní domov učitele znechuceného civilizací. Zaměstnal se tu jako noční hlídač, aby v klidu realizoval své literární ambice. Plány mu zkříží jeho desetiletá žačka z rozhárané rodiny, která u něho hledá duchovní azyl. Ve spartánských podmínkách zdejšího života nalezne učitel zalíbení stejně jako v prostých lidech z okolí. O víkendu přijedou učitelovi přátelé, zabydlení v tržní prosperitě, a zanechají jen pachuť povrchnosti a prázdna. Končí léto a otec si odváží dceru. Učitel na autobusové zastávce v lukách zjistí, že linka byla zrušena. Opravdu k vyrovnanému bytí stačí přimhouřit oči a oddat se snění? (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film a dost možná, až se mi rozleží v hlavě, změním hodnocení. Jako by James Benning přijel točit ta svá pole, mraky a opuštěné benzínky do Polska, vybral si opuštěné JZD kousek od města, a doplnil je podivnými lidmi, kteří zde a v okolí žijí. Příběh zde vlastně není, resp. není podstatný. Ze střípků si můžeme složit životní příběh hrdiny, který JZD hlídá, i problém holčičky, která se u něho schovala před rodiči a učí se vidět věci v životě trochu jinak, než doposud byla u bohatých rodičů zvyklá. Občas sem zajde mladík odvedle, který žije na podpoře, občas sem zvědavě nakukují děti, a samozřejmě sem z času na čas přijede policie, matka či otec holky, ale vše marno. Film je složen spíše ze střípků (opět jako u Benninga), každý z nich ale má svůj význam a je nějak vypointován. Některé scény mají odezvu později (betonování), jiné jsou prostě vtipné (nechoďte s těmi šaty k ohni, to musel vypít celou naráz?, k čemu je ta svíčka?, nejezdí, protože je rozbitý most a spousta dalších hlášek). Jen mi to přijde zbytečně natahované (kamarádi z města mohli být o hodně kratší a nijak by to filmu neuškodilo). Ale zase je v tom takové to životní mudrování lidí, kteří raději sedí na židli a koukají do pole ("A co tam vidíte? - "Pokaždé něco.") Navíc je to celé skutečně pohodové, se skvělou hudbou, kam se hrabou Varhanovičové, Dykové, Brzobohatí, mladí Maláskové a podobní. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film bol poetický, miestami nudný, niektoré zábery (letiaci vták s bandaskou priviazanou o nohu) boli rozhodne zaujímavé. Za zmienku stojí pár frkov tipu - IŠIEL IM UKÁZAŤ KONIEC SVETA. - Teraz v noci? - A AKÝ JE V TOM ROZDIEL? ... - A ste si istý, že sme tu správne? ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dám radši nakonec slabší čtyři než silnější tři, protože věřím, že jednou na to budu mít tu správnou náladu, podívám se na to znova a pak mi ten film sedne asi už úplně. Ono je to s ním krapet složité. Na jednu stranu se mi hodně líbí jeho specifická poetika včetně vyobrazení farmy jako takového "jiného světa", kde čas a starosti v podstatě neexistují, protože vše je součástí určitého celku, se kterým lidé v něm žijící plně počítají a berou jej jako běžnou součást života. Jediné, co všechny opravdu trápí, je to, že to jednoho dne bude muset skončit, ať chtějí nebo nechtějí. Děj to moc nemá, ale zároveň se ani nedá říct, že se tam nic neděje, protože z dialogů postupně poznáváme jednotlivé postavy a to včetně jejich důvodů, proč jsou teď tady. Kromě poetických záběrů krajiny mě mile překvapilo, že tu určitou roli má i to, čemu osobně říkám "poetika detailu" (chápej poetika hledající krásu v něčem naprosto běžném a obyčejném, co člověk může vidět kdykoli a kdekoli) a třeba to s pohyby, jak zazní ke konci, mě snad ještě ani v životě nenapadlo a je to dost zajímavé. To všechno jsou klady, včetně perfektní kamery, přirozených hereckých výkonů a hudby. A pak tu máme tu druhou stránku, obsahující pouze mínusy a tím stěžejním je určitě přehnaná utahanost tohohle filmu. On už má pomalé tempo i tak, ale tohle své tempo ještě zpomaluje skrze přehnaně dlouhé scény, kvůli kterým má pak problém ta specifická poetika opravdu strhnout a zaujmout. Obzvlášť ten příjezd učitelových přátel tím dost trpí. Pak taky ne vše je využité tak dobře, jak by mohlo být a i tu poetiku se ne vždy povede podat dokonale. Ale jinak to má docela dost co nabídnout, když se dokážete naladit na stejnou vlnu (což se mi při sledování nepovedlo přesně tak, jak bych chtěl, ale chápu ho a dost mu rozumím) a tak nějak předpokládám, že ve mě ten dojem z toho bude jenom růst a za nějakou dobu ten film budu mít hodně rád. Zatím ho vidím spíš na 3,5*, ale má to dost velký potenciál na mě postupem času zapůsobit i mnohem víc. Opravdu to je celkem jako Benning, jen takové znatelně jasnější k pochopení. 4* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Specialne hvezda ze skvelou hudbu! Jinak ma film velmi pohodovou atmosferu, nekolik fajn vtipu a uzasne lakonicky zaver... ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama