Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stalo se horkého léta roku 1965 v Alabamě, kde se svým bratrem Wileym vyrůstal na odlehlé farmě u milující babičky osiřelý hrdina příběhu, třináctiletý chlapec Peter Joseph, kterému ovšem říkají zkráceně Peejoe. Poklidný život vzdálený složitému světu šedesátých let naruší onoho léta dvě dramatické události, které zásadním způsobem ovlivní Peejoeho život. Nejprve se objeví jejich poněkud výstřední teta Lucille, která vysadí z auta své děti a překvapenému chlapci prozradí, že je konečně volná, protože právě zabila svého věčně opilého, hrubého a násilnického manžela Chestera, uřízla mu hlavu a uložila ji do krabice na klobouky.
Nyní se chystá do Hollywoodu, aby naplnila svůj celoživotní sen a stala se slavnou herečkou. Zatímco se přes Las Vegas vydává do Kalifornie, doprovázena pouze krabicí s manželovou hlavou a připravená vyhnout se pokud možno každému setkání s policií, Peejoe je poslán ke svému laskavému strýci Dovemu, majiteli pohřebního ústavu v blízkém městečku, které právě prožívá vlnu sílícího hnutí za občanská práva. Právě tady se Peejoe jednoho dne stane jediným svědkem tragické události, když během protestu mladých černochů proti oddělenému plaveckému bazénu jen pro bílé, fanatický šerif Doggett zabije jednoho z chlapců, syna významného místního mírového aktivisty Nehemiaha Jacksona. Peejoe se ocitá před osudovým rozhodnutím. Pokud by svědčil proti šerifovi, který přísahal, že to byla nehoda, ohrozí tím tetu Lucille, která právě okouzlila agenta Harryho Halla, získala první malou roli v televizním seriálu a možná tak vykročila ke své hvězdné slávě. Pokud by totiž Peejoe proti šerifovi svědčil je ten odhodlán dosáhnout toho, aby byla Lucille odsouzena k trestu smrti. Střetnutí s krutou realitou společnosti, která přehlíží jednu vraždu, protože oběť byla černá, ale požaduje potrestání druhé, přestože v tomto případě byl pachatel ve skutečnosti obětí, má rozhodující vliv na chlapce, zejména jeho chápání svobody a její ceny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Šedesátá léta kdesi v Alabamě. Mladý Peejoe se svým bráškou vyrůstá uprostřed početné rodiny, a právě toto léto je létem změn. Nejdříve tetičce Lucille (Melanie Griffith) dojde trpělivost, a nenechá se dále ničit svým krutým manželem - a zavraždí jej. Zároveň je Peejoe svědkem vraždy mladého černošského chlapce, kterého zabije místní šerif - rasista. Dále se příběh odvíjí ve dvou rovinách - cesta tetičky Lucille napříč Spojenými státy s cílem stát se herečkou (a také se navždy zbavit uříznuté hlavy svého manžela) a soudního sporu Peejoe vs šerif... Režisérský počin Antonia Banderase bohužel vyšel naprázdno.. právě ony dvě dějové roviny rozptylují pozornost diváka, a ten z filmu vychází kapku zmaten. Sice se herci snaží co můžou (Lucas Black v roli Peejoe je k sežrání :), ale bohužel toto nestačí. Ani výborná (dobová) hudba nevytáhla film z šedivého podrůměru... achjo... ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi to aji líbilo, ale při druhém shlédnutí po pár letech už ne. Debut Antonia Banderase dopadl špatně, podprůměrný herec - podprůměrný režisér. Natočil nesourodý příběh, do kterého obsadil svou partnerku s tak nepříjemným hlasem, že jsem měl sto chutí po ní něco hodit. Kdyby se Antonio věnoval raději příběhu o občanských právech, udělal by mnohem lépe. Takhle je to vskutku "crazy" film, kterému nasazuje korunu naprosto pitomá závěrečná epizoda u soudu. Co se však také dalo čekat od Španěla, který točí film o Alabamě ... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem cokoliv, když se pod režii dopotácel Antonio Banderas. Ale umělecký prvky se nekonali. Tohle je čistě o životě, o tom, jak každej z nás si v životě přeje něco změnit...nejlíp celej život a taky o tom, jak to v Americe bylo v šedesátých letech těžký na venkově žít. Nemůžu si pomoct, ale mně ten film přišel hrozně sympatickej a i přesto, o co něm jde, tak děsně pozitivní. Na každou sviňi se vaří voda, tak proč by zrovna takový film nemohl skončit tak, jak skončil. ()

boticelli 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolu, Banderase jako herce nemusim ale atmosferou tohoto "mile smutneho" kousku me jako reziser nadchnul. Film stoji na sympaticky krehkem vykonu skvele Melanie Griffith v roli vrazedkyne co si jede do Hollywoodu splnit svuj sen. Paralelni pribeh vykresluje rasismus na malem meste v Americe behem sedesatych let. Film pobavi a zaroven lehce nuti se zamyslet nad mezilidskymi vztahy. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jsou to dva zcela různé filmy, jeden humorný příběh s Griffithovou s mluvící hlavou a druhý drama o rasismu na malém městě, kde je hlavním hrdinou malý kluk. Ačkoli TV Nova film prezentovala jako film s Melanie Griffith, daleko více se mi líbil ten druhý příběh. A moc se mi líbil Rod Steiger (vedlejší role soudců mu jdou dost dobře). ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama