Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani Spojené státy americké nezůstaly ve 40. letech ušetřeny antisemitských nálad a útoků. Nesmělý newyorský úředník Lawrence Newman (William H. Macy) to poznává na vlastní kůži - jen proto, že začal nosit brýle, díky nimž vypadá jako Žid. Lawrence patří k lidem, kteří se obávají konfliktů, a proto nezasáhne, když jeho soused a někdejší kamarád Fred (Meat Loaf Aday) napadne v noci na ulici ženu. Jenže násilí na sebe bere nejrůznější podoby a atmosféra na brooklynském předměstí houstne. Dalším terčem útoků místních rasistů se stane židovský trafikant a poté, co si Newman vezme za ženu půvabnou Gertrudu (Laura Dern), která pracuje v židovské firmě, se nevraživost okolí soustředí na něj. Muž, který nikomu neublížil, ale také se nikoho nezastal, se musí rozhodnout: zda bude dál strkat hlavu do písku, nebo se násilníkům postaví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol spracovaný podľa románu Arthura Millera Focus, vydaný v roku 1945. Odohráva v Brooklyne a je zameraný na hlavnú postavu, ktorá vyzerá ako Žid a je prenasledovaný rasistickou protižidovskou organizáciou, ktorá sa pod vplyvom nacizmu v priebehu 2. svetovej vojny vyprofilovala v Spojených štátoch. Muž sa najskôr srdnato bráni proti obvineniam, vysvetľuje že nie je Žid, neskôr úplne rezignuje a začína chápať absurdnosť nenávisti voči Židom. Záverom je namieste táto múdra myšlienka. "Najprv prišli pre komunistov a ja som sa ich nezastal, lebo som nebol komunista. Potom prišli pre Židov a ja som sa ich nezastal, lebo som nebol Žid. Potom prišli pre katolíkov a ja som sa ich nezastal, lebo som protestant. Nakoniec prišli pre mňa a nezostal nik, kto by sa ma zastal. " ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Úředníček Macy si pořídí brýle a s nimi vyfasuje nálepku "Žid". Pak si pořídí ženu a ta je na tom stejně. V ulici, kde léta žijí, si zřídí krámek skutečný Žid, ale soused - fašoun, se ho chce zbavit a jde na to přes politiku i přes "fyziku". Náš úředníček, který je slušný a laskavý člověk a vždy žil podle pravidel, stojí před otázkou: dupnout si "já nejsem Žid" a jít v jednom šiku demolovat krámek, aby měl klid, nebo se postavit na stranu ohroženého člověka za cenu osobních ztrát? William H. Macy je nenápadný mužíček, ale herec první velikosti. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Rasizmus, predsudky a obtiažne prijatie vlastnej identity, ktoré sa pre človeka môže stať oslobudzujúcim vykúpením. Z filmu, hľadiaceho na tieto aspekty z pohľadu poškodeného, cítiť až prílišný "focus", snáď až autorov osobný kompex. Bez potrebného rozprávačského nadhľadu. Niežeby nebolo jasné, kdo je zlý a kdo dobrý, ale na filmovom plátne vyznie vždy lepšie obhajovanie dobra ako nenávistné špinenie zla (nech má akúkoľvek tvár). ___ Po formálnej stránke je príbeh zasadený do pestrofarebného, miestami až karikaturistického sveta (viz. The Truman Show), čím si film na jednu stranu pomáha vo zvýraznení posolstva, ale na druhú si drží odstup od reality a diváka brzdí v stotožnení sa s postavami. To, čo môže fungovať dokonale v alegorickej fikcii (The Truman Show), nefunguje zrovna idealne v príbehu, zasadenom do reálneho miesta a konkrétneho obdobia, a pojednávajúceho o veľmi citlivých ľudských témach. Snímke však dominujú tak skvelé herecké výkony a má tak príjemný a prekvapivý záver, že som uvažoval o 4 hviezdach. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama