Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Othello 

všechny recenze uživatele

[původní verze] Nejlepší létající pes v dějinách filmu! Jinak s Chaplinem kamarádi asi nebudeme. Ta jeho postava mi připadá šíleně creepy, k čemuž pomáhá asi i povědomí o komikově osobním životě. Nicméně dát do jeho okolí malé dítě mi nějak z přirozenosti přijde jako holý nerozum. Většina plebsu, kdyby měla k dispozici stroj času, tak ho využije, aby varovala své staré já, zabila Hitlera nebo podobný klišé. Kdo má ale skutečné srdce, tak ten by se přenesl na natáčení Kida a zabránil tomu, aby se Chaplin ocitl na stejném place s Litou Grey. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si grotesku, dostalo se mi rodinného filmu. Možná proto jsem první půlku prozíval a nevypnul jsem to jen kvůli tomu malému klukovi, jehož cukrkandlového, až možná panenkovského, potenciálu Chaplin využil na maximum. Jenže pak jsem se dojal. Nehodnotím staré filmy podle dobového kontextu (maximálně dokážu přimhouřit oko a přidat hvězdičku), ale jak zvládnou obstát před moderním divákem jako komplexní dílo. A věřte tomu nebo ne, i film z raných dvacátých let tyhle podmínky dokáže splnit. Co se týče dojetí, nejsilnější z emocí v Kidovi zastoupených, to umí i díky něžnému hudebnímu doprovodu navodit tak krásně bezelstně, že mu v tom nemůže konkurovat ani většina moderních snímků. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

1 film, 2 herci, 3 písmena = jedna nestárnoucí klasika. Chaplinův celovečerní režijní debut je stejně dobrou komedií jako tragédií, která s nebývalou otevřeností nejen zobrazuje, ale také kritizuje dobové sociální poměry. Ze dvou dějových linií – “chudinské“ a “buržoazní“ – sice dostala výrazně větší prostor ta první s tulákem (pobavit diváka, o to šlo především), ale obratnost jejich závěrečného protnutí by Chaplinovy mohli závidět mnozí dnešní „bojovníci za práva lidu“. Výhradně situační humor umí překvapit vhodným načasováním i nečekanou pointou. Komediální talent Charlieho i Jackieho je obdivuhodný, prostor jim věnovaný zasloužený. Ve filmu je mnoho scén, kdy oba před někým utíkají, někoho provokují… vzájemně se skvěle doplňují, což je nejlépe zužitkováno v dlouhé scéně jejich úprku před policistou. Málo, opravdu málo filmů mě natolik nadchlo svou upřímností. 95% Zajímavé komentáře: berg.12, Kirké, xmojses, Borec3 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z top Chaplinových filmov, ktorý si okamžite získa srdce diváka. Malý chlapec tvorí s Chaplinom skvelú a zohranú dvojku. Najviac som sa pobavil na chlapčenskom boxerskom zápase, hlavne Chaplinove masírovania, osvieženie a povzbudzovanie do ďalšieho súboja. Určite jeden z pokladov kinematografie, ktorý i po toľkých rokoch stále baví. 100%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dojemný a zábavný film o tulákovi, který se ujme odloženého novorozeněte Jackieho a vychová je. Geniální Chaplin dokáže vyprávět svůj silný příběh jen s minimem titulků a umně míchá příběh otcovské lásky s komediálními prvky. Měřeno očima dnešního diváka je to na 4 hvězdičky, ale za rok vzniku 1921 můžu bez obav jednu hvězdu přidat, Chaplinův první Tulák a zároveň první Chaplinův celovečerní snímek byla tehdy naprostá filmová bomba a výjimečným filmem zůstává dodnes. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nTlUxNzt5Kw P.S.: Kongeniálně hrajícímu malému Jackiemu Cooganovi to tady sluší podstatně více než jako plešatému tlustému strýci Festerovi v Rodině Addamsově o 43 let později. A Charlie se za tu dobu v podstatě nezměnil. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Jackie Coogan (Kid) byl při natáčení doprovázen svým otcem Jackem Cooganem. Ten ve filmu dostal několik malých rolí - můžeme ho vidět jako kapsáře v noclehárně. (SeanBean)
  • Poměr natočeného a skutečně použitého filmového materiálu je v Kidovi ze všech Chaplinových filmů daleko nejvyšší (53:1). (džanik)

Reklama

Reklama