Reklama

Reklama

Kytička pro Algernona

(TV film)
  • Kanada Flowers for Algernon

Obsahy(1)

Kanadský film založený na příběhu Daniela Keyese vypráví o mladém, duševně zaostalém muži, který po nocích pracuje v pekárně a přes den je se sobě podobnými v ústavu. Vždy jeví zájem o studium, a proto se vědci rozhodnou vyzkoušet na něm pokus, který slibuje prudký nárůst IQ. Tento "pokus" se vydaří a hlavní hrdina se octne tváří v tvář novým zkušenostem, štěstí a bolestem, které by jinak nezažil. (Amatér1921)

(více)

Recenze (21)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film mi trochu připomněl Čas probuzení s Robertem de Niro z roku 1990. Vědci si vyberou psychicky handicapovaného mladého muže na experiment zvýšení IQ. Podaří se jim u chlapce dosáhnout až hodnoty 200. Ale bude hoch šťastný? Bude mít více přátel? Najde lásku? Nebo byl šťastnější s podprůměrnou inteligencí? ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ryzí Hollywood. Vezme vynikající, ba geniální sci-fi povídku a přetaví ji v polopatický melodramatický doják pro obecné divácké stádo. Nejstrašnější složkou filmu je ovšem hudba. Takřka celý děj je podbarvený nepřetržitým sladkobolným smyčcově-flétnovým cajdákem, stokrát hnusnějším a slizštějším, než třeba i megaslizká "jímavá" hudba z Jacksonova Hobitína. ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Před lety mě toto televizní dílo dokázalo chytit za srdce, takže opakované zhlédnutí bylo nevyhnutelné. I napodruhé fungovala neotřelá psychologie fantaskního motivu a jeho sociálních aspektů, opět zafungovala emoční síla příběhu s romantickou příchutí, která v závěru dosahuje velmi vysoké intenzity. Jen škoda, že občas se přecejen vyskytnou hlušší místa - ale není jich naštěstí nadměrný počet. Matthew Modine je ve svých pozvolných mentálních a inteligenčních proměnách přesný, Kelli Williams taktéž výborná, navíc pohledná a milá natolik, že hrdinův zájem o její srdce je naprosto pochopitelný. Hodně kvalitní televizní čtyř- , možná až skoro pětihvězdičková, záležitost. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tak si jen tak pustím televizi a mezi tunou odpadu si klidně vysílají tento úchvatný film. Inu, další plus pro ČT2. Tedy asi před osmi lety. Každopádně film pokládá zajímavou otázku ohledně zvyšování IQ slabším jedincům. Možná by snímek stál za doporučení právě těm. Osobně jsem ocenil výkon Matthewa Modina. Na něm film stojí a to je neoddiskutovatelný fakt. ()

BlackAngels 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knihy a shlédnutí filmu... Není ani jedno lepší a ani jedno horší. Obojí má krásný děj. Kniha je obohacená o Charlieho zápisky, které musíte někdy číst i třikrát aby jste si přeložili co píše :-) ale dává to knize kouzlo. A film? Je nádherným ztvárněním knihy a to se podaří málo kdy! Z celého filmu si nejraděj promítám scénku, kdy Charlie vypustí s Algernonem další bílé myši a nikdo neví, která je Algernon. Jen Charlie ji vždy pozná, zvedne ji ze země a řekne ji 'vidíš, jsi nejdůležitější myš v jejich životě a oni tě ani nerozeznají od ostatních' Opravdu nádherná scéna. Celý film je obohacený o vztah mezi Charliem a jeho učitelkou, což dává celému ději takovou mašličku na dárečku. Nezaškatulkovala bych tenhle film jen do Sci-fi a dramatu ale i romantiky a místy i komedie. Každopádně doporučila bych to jako film, který by jste ve svém životě měli minimálně 5x vidět :-D ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Keyesova předloha má formu zápisů hlavního hrdiny do jeho deníčku. Film tedy mírně zanedbává (už svou podstatou) duševní pochody hrdiny, ale zvýrazňuje jeho narativnost. (Amatér1921)
  • Český překlad povídky a filmu se stále nedokáže ustálit, zda je Algernon sameček či samička. (Amatér1921)

Reklama

Reklama