Reklama

Reklama

Recenze (5)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Druhá část (v praxi naprosto samostatné a související pouze tematicky) trilogie (spolu s 13 Assassins a Eleven Samurai) je o poznání ambicioznější než 13 Assassins a to zejména co se týče stránky dějové. Námět je v jádru podobný, ale intriky a prohnilost (nejen) feudálů jsou výrazně komplikovanější. Přesun děje z velké části do města a interiérů filmu na jednu stranu přidal větší hloubku, ale zároveň jej ochudil o atraktivní přímočarost Třinácti atentátníků. Vše spolehlivě vynahrazuje tradičně velkolepá závěrečná bitva, která podobně jako v předchozím filmu tak nějak kašle na choreografii a vše staví na syrovém a realistickém chaosu. Syrovostí (surovostí) je film prošpikován celý a při některých scénách téměř tuhne krev v žilách. Není se čemu divit neboť The Great Killing je ukázkovým představitelem nepříliš početného subžánru jidaigeki (historických) filmů zvaného zankoku jidaigeki - tedy doslova "krutých" historických filmů. 8.5/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Klasický japonský film - akční úvod, pak dlouhé představování postav, splétání nepřehledných intrik, po hodině se začne plánovat závěrečný atentát a vše to vyvrcholí nepřehlednou rubačkou, kde prostě nejde tušit, kdo je proti komu :-) ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Eiichi Kudo-ve majstrovske dielo, docitame sa rozne po webe. Brutalny samurajsky film ktory je metaforou na politicke nepokoje v tokiu zaciatkom 60 rokov. Existuju aj brutalnejsie samurajske filmy, japonci miluju gore, ale ani jeden z nich nie je natolko realny v akcnych scenach. Kudo nie je kurosawa ani kobyaishi, jeho vizualne podanie je viac chaoticke, viac v experiemntovani novo nastupujucej novej vlny. Oproti 13 assasinom je great killing aj v obsahu menej samurajsky, spriasahanie voci sogunovi proste je, nie je dovod vysvetlovat preco, kto je dobry, kto je zly? nevieme, tak ako to nevieme pri akejkolvek obcianskej vojne. Chaos, panika a akcne sceny natocene tak, ze skutocne netusime akym smerom sa dej bude uberat. Kto koho preekona? Kto kedy umrie? Kto je vlastne kto? Chaos, panika, nasilie. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě za *****, stejně jako zbytek "trilogie". Akční stránka je tentokráte nepatrně slabší (přijde mi, že to Kudo se závěrečným mumrajem tentokrát zlehka přestřelil - občas je už téměř nemožné rozlišit, co přesně se děje, všichni skáčí do vody, potácejí se sem a tam, v amoku mávají meči, jak to jen jde...), avšak dějově jde o nejlepší kousek z trojice. Typické Kudovy kvality asi nemá smysl příliš rozebírat - jeho styl je syrový, s fenomenálně vystavěnými dějovými křivkami, pohlcující atmosférou a neočekávatelnými, přesto však nijak křečovitými zvraty a nejinak je tomu i zde. Tentokráte se dočkáme také ozdoby v podobě klasika Ryutara Otoma, jehož výkon, zejména v závěru, je až ohromující. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama