Reklama

Reklama

Mstitel s píšťalou

  • Severní Korea Hong Kil-Dong (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Čhun Som je milenkou ministra Chona a matkou jeho syna Hong Kil Tonga. Tuto někdejší služku Chonova zákonná manželka ponižuje a ráda by se půvabné dívky zbavila. Když ministr dostává příkaz, aby odjel do provincie Fenjan likvidovat bandu zločinců, Čhun Som je věrně připravena následovat ho i se synkem. Po cestě jí přepadnou bandité, objednaní Chonovou žárlivou ženou. V nerovném boji oba zachraňuje stařec jménem Mu On. Chlapec, kterého nadchlo starcovo bojové umění, prosí, aby se mohl stát jeho žákem. Dostane od dědy píšťalku (aby člověk zvládl umění osobního boje, musí být citlivý na sebetišší zvuky) a začíná namáhavé desetileté cvičení. Poté začíná samotný příběh Mstitele s píšťalou, který bohatým bral a chudým dával. (TO)

(více)

Recenze (78)

Wendigo 

všechny recenze uživatele

Naprosto přesně si vzpomínám, kdy jsem ten film viděl. Bylo mi asi 7 let, dostal jsem od maminky pětikorunu na "kino" (promítání někde, možná dokonce jen pouštění videokazet na větší TV), ať jdu na Chipa a Dalea. Ovšem trošku jsem si spletl cestu a došel jsem na promítání tohoto díla. Zanechalo to na mně obrovský dojem a dlouho jsem se pak snažil skákat přes malé stromky:) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

A takáto to bola legenda. Socialistické kiná boli v minulosti plné agitkami z východu, našli sa však aj kvalitné ´´komerčné´´ kopance, ktoré dali poznať zábavnú stránku svetovej kinematografie. Tento snímok nieje zlý z toho dôvodu, že pozdvihuje vtedajší režim, ale že je to fádne, rozťahané a zbytočne dlhé dobrodružstvo. ()

Reklama

feryk 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z těch prvních kung-fu filmů, co se tu objevil a které sem viděl. Ve své době co si pamatuju, tak to byl docela hit a líbilo se to každýmu, ale je to spíše pro to mladší publikum. I když dnes by asi moc neobstál, ale z pohledu tehdejší doby to na dvě-tři hvězdičky stačí, ta nostalgie tam prostě pořád bude a sou daleko horší filmy s touhle tématikou... a že jich sou mraky. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Komunistická propaganda z Mstitele s píšťalou vykukuje vlastně v menší míře než z čínské Zrady a pomsty, která bez okolků interpretuje tchaj-pchingské povstání jako socialistickou revoluci. Hong Kil-Dong sice bojuje za chudé a ponížené, ale většinu času jeho protivníky tvoří představitelé státu, kteří neplní povinnosti vyplývající z jejich funkcí, svěřený lid okrádají, nechávají ho hladovět a respekt si vynucují brutálními represemi. Nakonec ani sám vládce nedokáže sjednat spravedlnost a utlačovaným nezbývá jiné řešení než prchnutí ze země... Zkrátka se film velmi snadno dá interpretovat i jako kritika severokorejského režimu, jehož militaristické a deklarativně "lidové" ideologii (jakož i odkazu korejského etnického nacionalismu) zřetelně podlézá jen pasáž s japonskými nindži. __________ Choreografii a rytmizaci soubojů Mstitel nepochybně odkoukal z klasických hongkongských wuxia a kung-fu filmů (těch z 60. a 70 let), s nimiž také může být kvalitativně poměřován a sdílí většinu jejich kladů i záporů. Pokud se na něj díváme v kontextu žánru a produkčních podmínek, pak lze nad jeho dětskou naivitou, hereckou i inscenační prkenností a odbytě mechanickým vyprávěním přivřít alespoň jedno oko. __________ P.S: Film jsem viděl v korejštině s anglickými titulky, které bohužel neobsahovaly žádné (chtěně ani nechtěné) hlášky, jež ostatní uživatele spojují s českým dabingem :( ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ano i já jsem na tomto vyrostl, i pro mne byl tento film jedním z prvních filmů, ve kterém jsem se setkal s bojovým uměním, i já jsem tento film několikrát navštívil v tehdy ještě socialistickém kině se svým tatíkem ... Podařilo se mi film shlédnout po 22 letech od jeho vzniku s českým dabingem a přiznávám, že nostalgie to byla velká, ale postupem filmu, který má ještě k tomu dost dlouhou stopáž, se mi začal obracet žaludek právě z té "odporné nostalgie socialistické doby" ... Naštěstí se žaludek uklidnil při finálním wuxia masakru ... Nehodnotím filmy podle nostalgie, ale podle kvalit, které opravdu mají. A nebude tomu jinak ani u "Mstitele". Film je neskutečná slátanina a zdlouhavá otravná propaganda komunismu zabalená spíš do pohádky připomínající "Mrazíka". Jako takový je to dějem, scénářem, hereckými výkony a zejména dialogy naprostý odpad a otravný hnus, který mě osobně spíše připomínal doby špatné, než dobré ... Ale co musím u filmu opravdu vyzvednout jsou souboje!! To jsem opravdu nechápal!! Tak dynamicky, precizně, na svoji dobu, a zejména místo vzniku, kvalitně natočené souboje jak bez zbraní tak s nimi, plus desetimetrové skoky, jsem opravdu nečekal a musím uznat, že tohle se severokorejcům opravdu povedlo!!! Film se v tomto ohledu bez problémů vyrovná klasickým hongkongským klasikám 70. let. Ale bohužel ta zdlouhavá omáčka kolem je opravdu hnus... ()

Zajímavosti (2)

  • Hong Gil-dong (洪吉同) je především skutečná postava korejské historie – film, i když jde v první řadě o akční podívanou, se v mnohém drží faktů. Narodil se kolem roku 1443 nebo 25. roku vlády krále Sejonga jako nemanželský syn aristokrata a vedl jednu z mnoha povstaleckých skupin bojujících proti tyranii Yeonsan-guna. V roce 1500 byl zajat za své loupeže. Údajně zemřel kolem roku 1510. (chamonix)
  • Akční režii měl na starost Sang-ok Shin. (Epistemolog)

Reklama

Reklama