Reklama

Reklama

Pulgasari

všechny plakáty

Obsahy(1)

Místodržící jedné provincie středověké Koreje krutě panuje tamějšímu lidu. Když lidem zabaví všechny nástroje a rozkáže z nich ukovat zbraně pro svou gardu, starý kovář ho odmítne uposlechnout. Stařík je tedy vsazen do vězení, kde před svou smrtí vytvoří figurku z rýže. Jeho dcera pak figurku oživí a vzniká tak Pulgasari - monstrum požírající všechno železo. Pulgasari se pak postaví do čela lidové revolty za svržení samotného krále. (Ertai)

(více)

Recenze (27)

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

No to byla mela :) Vždycky jsem měl rád fantasy příběhy, a tak mě Pulgasari nečekaně potěšilo. Když to vezmu z hlediska fantasy filmu, je vcelku v normách, příběh nepřestřeluje, triky jsou obstojné (pokud jste ještě z mojí generace), na svoji dobu - a exotiku země vzniku - radost pohledět. Co se týče hlubších rovin, řekněme ideologických, samozřejmě Pulgasari oplývá stejnou dávkou propagandy jako americké filmy, takže pokud vnímáte, ucítíte z něj jasnou zprávu, že v jednotě je síla. Ale to opravdu není, alespoň pro mě, smysl filmu. Já viděl pěkný fantasy film, a je mi jedno kdo koho unesl. Tady se hodnotí film, ne politika země a únosy. ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Můj první Severo Korejský film a já jsem spokojená. Vždy jsem měla trochu slabost na příšerky.. Na to, že je to tak staré mne to opravdu bavilo a kulisy jim museli dát prací. Malinko mi vadila extrémně divně se pohybující kamera. Přeci jen je to KLDR. Ale příběh byl super. Tak proč je za jejich pár filmů nenávidět? ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne velky hardcore:-). Jako pohadka to funguje prekvapive dobre, opira se i o solidni, ale nikterak originalni scenar. Vyprava dobra, pekna hudba. Triky mi prijdou zoufale i na dobu vzniku. Ctvrtou hvezdicku pridavam tak trochu z recese, myslim, ze se jedna o dilo, ktere by si zadny filmovy fanousek nemel nechat ujit. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Film, jehož vznik vydá na samostatný, a snad ještě záživnější, příběh. Představte si osmdesátko-devadesátkový hit Zrada a pomsta. A teď od něj umístěte Gojiru, která stojí na straně vzbouřených chudým vesničanů bojujících proti tyranii mocných a odstraňte kung fu. A máte Pulgasari. Je to tak blbé až dobré, poměrně výpravné, na tomhle filmu Severokorejci fakt nešetřili. Pulgasari je mile roztomilá. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Pulgasari jako monstrum, které vede lidové povstání proti nemilosrdnému vladaři, nicméně posléze svým "majitelům" tzv. i doslova přeroste přes hlavu a pro záchranu lidu se musí jedna z hlavních postav téměř obětovat. Zjevný inspirační zdroj hledali našli v japonské Godzille, přičemž Pulgasari lze vnímat jako metaforu boje proti útlaku, kdy hrdina vzejde z lidu a ostatní ho bezmyšlenkovitě následují. ()

Zajímavosti (4)

  • Pulgasari byl sedmým a posledním filmem Sang-oka Shina natočeným v Severní Koreji. Ještě před jeho dokončením se však režisérovi i jeho manželce Choi Un-hee podařilo ve Vídni utéct svým věznitelům a emigrovat do USA. Film tak musel dokončit jiný režisér. (Raztubyl)
  • Jedná se o první severokorejský film, který se dočkal v Jižní Koreji premiéry. Ta se odehrála v roce 2000 a skončila neúspěchem, když se na něj přišlo dohromady podívat sotva 500 lidí. (Raztubyl)
  • Na speciálních efektech se podílelo i japonské studio Toho, jež stojí za sérií filmů o Godzille. V kostýmu Pulgasariho se ve filmu objevil Kenpachiro Satsuma, jenž hrál Godzillu v letech 1984 až 1995. (Raztubyl)

Reklama

Reklama