Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Epické historické drama vzniklo v roce 1971 na základě stejnojmenného románu Konstantina Sedycha a dodnes patří k nejvýpravnějším filmům sovětské kinematografie. Dvoudílný velkofilm zachycuje tradiční život kozáků v sibiřské provincii Dauria v dobách komunistické revoluce. Zaměřen na kozáckou vesnici, kde spolu všichni žijí jako velká rodina pod velením silného vůdce Atamana, začíná v roce 1914 a končí tragickým vyvražďováním kozáků rukama stoupenců nastupující Rudé armády. Na pozadí těchto pohnutých událostí se odehrává drama mladého kozáka Romana, který nedokáže v rodné vesnici naplnit sovu životní lásku, a tak se natruc rodině vydá na druhou stranu břehu – do tábora komunistických revolucionářů. Opojen utopickými sliby, ztrácí svou identitu. Teprve po čase, tváří v tvář nesmyslnému zabíjení, přichází vystřízlivění. Ale na usmíření se se svým otcem a rodnými druhy už je příliš pozdě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

raroh 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora - Řiťky - je značně zkreslující, ataman je titul, nikoliv jméno, horší je to s dějovou linkou, vypadá to, že se v roce 1971 v Sovětském svazu točily protikomunistické filmy, kde se ukazovala zvěrstva bolševiků. Ve skutečnosti ve filmu vidíme popravy prováděné kárným komandem protibolševické vlády v oblasti Zabajkalí. Formálně se jedná o epický velkofilm, jehož 1. část vysloveně etnograficky ukazuje každodenní život kozáků (časté využívání bohatého písňového folkloru) těsně před vypuknutím 1. světové války, neuhýbá však před sociálními rozpory uvnitř kozácké komunity, i vně. Teprve druhý díl (navazuje podnětně na westernovou poetiku) je sitován do období občanské války mezi bolševiky a různými skupinami jejich odpůrců, jíž ukazuje realisticky. Postava Romana není rozhodně dezorientovaná, naopak je schopen za svým přesvědčením jít (uplave popravčím, zvedne morálku v tajze přežívajícím povstalcům). Nedá se ovšem říci, že by se jednalo o naivně pateticky propagandistický snímek, nostalgie předrevolučního života je ve snímku poměrně zřetelná, ovšem i romantický duch bolševického zápalu je podán plasticky. Svým způsobem snímek doplňuje filmy Doktor Živago a Hvězdy na čepicích. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film o Kozákoch v 20. storočí kombinuje dobré veci s tými horšími. Prvý diel je nudnejší, ukazuje osudy prostých Kozákov niekde v sibírskej dedine. Pravdupovediac, postavy mi splývali - všetci plus-mínus rovnako oblečení, každý s fúzikmi - všetci nahlas spievajú a pijú. Druhý diel točiaci sa okolo vojny je už záživnejší - vojna Sovietom vždy išla, či už v reáli alebo na filmovom plátne. Škoda, že to prerastá do značnej komunistickej propagandy po neslávne známom októbrovom násilnom puči a následnej občianskej vojne proti nenávidenému kontrarevolučnému Bielemu hnutiu, ktoré doráža aj na sibírsku časť Ruska. ()

Reklama

Reklama