Reklama

Reklama

Vysněný cíl

Obsahy(1)

Maratón přátel (The Comrades Marathon) je 90 kilometrů dlouhý jihoafrický běžecký závod. Odborníci ho považují za jeden z nejtěžších běhů světa. A to samé si myslí i stárnoucí trenér Barry. Celý život toužil po tom, že připraví pro tento závod vítěze. A pak mu zčista jasna padne do klína namibijská uprchlice Christine. Barry se jí ujme, vidí v ní splnění svého snu. Christine se k němu nastěhuje, následuje jeho rad, drží jím předepsanou dietu. Oba jsou však z jiného světa a ona začne brzy požadovat více svobody, prostoru, chce mít přítele a vlastní život. A to není starosvětský Barry ochoten akceptovat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Barry byl dokonalý trenér! Naprosto přesně odhadl potenciál mladé nelegální migrantky, která den co den běhala kolem jeho domu, kilometry a kilometry za svojí obživou. Ujal se jí a nastavil hodně vysokou tréninkovou laťku. Maraton přátel není obyčejný maraton, je to více než dvojnásobek klasické maratonské délky v naprosto odlišných klimatických podmínkách! Tenhle film vyobrazuje neúnavný boj, touhu a snahu po dosažení životního cíle, uznání a úspěchu! Pokud někomu filmy z prostředí běhu a sportu obecně nevadí, tak se u tohoto snímku určitě nudit nebude! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ke sportu jsem vždycky měla blízko a přestože jsou to celé věky, kdy jsem naposledy absolvovala každodenní atletické mučení těla spojené s častými závody, láska ke sportu mi zůstala. Pokud jsem však něco na atletice z duše nesnášela, byla to nutnost běhat dlouhé vzdálenosti: člověk to musí mít v hlavě dobře srovnané, aby dokázal sladit nohy s plícemi, překonat bolest, popadnout druhý/třetí/čtvrtý dech... Co se mě týká, takhle se mi to v palici srovnalo až někdy kolem 21-23 let a to ještě jen občas, když je nálada a všechny podmínky jsou dokonalé. A vzhledem k tomu, že o běhu něco vím, štvaly mě na filmu různé detaily - robustní postava jednoho "vytrvalce", směšné hopsání (místo klusu) druhého, hlavní hrdinka se na roli sice zjevně připravovala, ale ladnosti a přirozenosti pohybu afrických běžkyň prostě nedosáhla. Armin Mueller-Stahl je imho sympatický dědula a roli umanutého trenéra zvládnul s charismatem sobě vlastním. Příběh samotný nepřináší mnoho nového, ale africké kulisy a poměry jsou atraktivní, podbarvené odpovídající hudbou. "The Comrades Marathon", skutečný závod, na který trenér připravuje svou ne zcela kooperující svěřenkyni, mi každopádně přijde jako cosi absolutně neuvěřitelného: 90 km - to jako fakt jde uběhnout?!? Tak to mě poserte na holá záda! 8-O 60% ()

Reklama

hero_bk odpad!

všechny recenze uživatele

To, že to vyhraje, bylo jasné od první minuty, postavy ploché jako LED televize, zpracování podprůměrné televizní inscenace, nehostinná jihoafrická krajina, reálnost příběhu nulová... První půlku jsem přetrpěl, druhou prospal a vyslechl jenom jako rozhlasovou hru, a i tak mě dostávala dementnost dialogů... Sportovní film je žánr, který je pro mě mrtvý, protože se točí vždy stejně - loser nebo parta loserů, kteří díky pořádnému tréninku jako úplní outsideři vyhrají něco, co by nikdo nečekal. Fakt ne. ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že si občas pár kiláků zaběhnu, tak snad proto mám pro tento film slabost. Ale řekl bych také, že snad o běhání nebyl natočen lepší film. Snaží se mimojiné také "mezi řádky" zdělit, že důvodem k běhání nemusí být vítězství v závodech, ale především radost z pohybu - "po vlastních" jen tak letět krajinou. Kdo nezakusil, zřejmě nepochopí... Jinak ani z hlediska filmařského nemám co vytknout, dobré herecké výkony, režie, kamera i exteriéry. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost, jednoznačně. Prostředí běžeckých závodů, síla vůle, touha zvítězit a hlavně radost z běhání, osloví zejména lidičky s běžeckým srdcem. Příběh spíše pohádkový, málo uvěřitelný. Pustá a rozlehlá jihoafrická krajina přímo vybízí k dlouhým osamělým běhům. Po shlédnutí máte chuť také vyběhnout a už se nezastavit, tedy pokud máte již zmíněné běžecké srdíčko... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama