Reklama

Reklama

Mannovi - román století

(TV film)
  • Německo Die Manns - Ein Jahrhundertroman (více)
Německo, 2001, 3x102 min

Kamera:

Gernot Roll

Hrají:

Armin Mueller-Stahl, Jürgen Hentsch, Monica Bleibtreu, Veronica Ferres, Sebastian Koch, Sophie Rois, Stefanie Stappenbeck, Philipp Hochmair, Rüdiger Klink (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Spočiatku sa zdalo, že literárne nadaní bratia okrem talentu zdedili aj šťastie, ale život to chcel inak. Od počiatočnej slávy neuplynulo veľa času a na dvere dejín klope fašizmus. Emigrácia do Ameriky je na spadnutie. Ani tam však títo výnimoční ľudia nenachádzajú kľud a návrat domov v krutom paranoidnom období senátora McCarthyho hovorí o tom, že dvadsiate storočie boo mimoriadne poznačené nedôverčivosťou. Život géniov býva zložitý. A tak i napriek zjavnému úspechu pretrvávajú malé, či veľké rodinné tragédie, ktoré tak významne ovplyvnili literatúru dvadsiateho storočia. Veľkolepý projekt životopisnej drámy o nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru a jeho rodine je poprestrihávaný vierohodnými dokumentárnymi výpoveďami priamych svedkov udalostí. Nakrútené podľa skutočného príbehu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nanejvýš zajímavý počin, jehož jednotlivé složky bohužel nejdou tak úplně dohromady. Nic proti experimentům, ale ne každému přijde k chuti střídání olomouckých syrečků a švestek. Přesně ten pocit jsem měla pokaždé, když jsem byla průběžně poté, co jsem se pohodlně zabydlela u Mannových, vystěhovávána exekutory v podobě vsuvek klasického dokumentu, rozhovorů s pamětníky a zpráv z dobových sdělovacích prostředků. Jinak je obojí kvalitně zpracováno a hraná část mi přišla bezchybná, sympaticky provokující a atraktivní. Tahle rodina stojí za víc než zdvořilostní návštěvu a doporučuji věnovat přinejmenším literární pozornost nejen patriarchovi Thomasovi. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý hraný dokumentární film s inovativním prvkem- hrané sekvence jsou občas přerušeny svědectvím ještě žijících svědků daných událostí. Tento prvek mi připadal zpočátku velice funkční a také obohacující, ale s postupující dobou se mi zdálo stále více, že spíše brzdí děj. Škoda byla, že se autoři, zřejmě hlavně kvůli spletitým vztahům v jeho rodině, zaměřily především na Thomase Manna, jeho bratr se totiž zdál být nejméně stejně zajímavou osobností. ()

Reklama

Tosca 

všechny recenze uživatele

Výborné dokudrama, jak se dnes říká, seznamuje s rodinou Mannových, se spisovateli Thomasem a Heinrichem, což byli bratři, či s Thomasovými dětmi Klausem (též spisovatelem, autorem románu Mefisto, který později tak skvěle zfilmoval Szabó) a Erikou a dalšími. Hrané scény se prolínají s dokumentárními záběry a s výpověďmi svědků. Pro mne jako milovníka tvorby Thomase Manna (Buddenbrookovi, Smrt v Benátkách, Kouzelný vrch, Doktor Faustus aj.) velký zážitek. ()

Galerie (95)

Reklama

Reklama