Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taxandria je příběhem mladého prince Jana, jenž se spřátelí se strážcem majáku. Od něj se dozví o tajemné zemi, kde se zastavil čas. Kde fantazie a skutečnost splývají v jeden celek. Zobrazení síly obrazů, lásky a především důležitost svobody - to jsou hodnoty, které se Jan naučí uznávat, a tak už nikdy nebude jen obyčejným princem. (hippyman)

(více)

Recenze (8)

clump 

všechny recenze uživatele

skoda, ze v prubehu nataceni dosly penize. kvuli tomu bylo treba prepsat scenar a zaradit do filmu ponekud nesmyslnou soucasnou rovinu pribehu. (alespon z diskuse s reziserem na lfs jsem pochopil, ze puvodne se cely snimek mel odehravat ve fantaskni taxandrii.) nicmene i presto se jedna o zajimavou bizarni pohadku s urcitym filosofickym presahem, navic vizualne nadhernou a originalne zpracovanou. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Pro mě je naprosto nepochopitelné, jak mohl Servais film tak zkazit. Animovaná sekce je úchvatná, plná fantazie a surrealistické hravosti. Hraná část (autor jí natočil z nouze, došly peníze na dokončení filmu podle původních představ) je katastrofální, filmu strašně ubližuje. Je cílená na mladší publikum a nejhorší je, že zásadně proměňuje dojem z celého filmu... Škoda... ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bídný, přebídný film, na kterém je toho zajímavého ještě míň, než na chcíplém králíkovy. Film je to vesměs nudný a hojně inspirovaný (po plebejsku vykrádajícím) Nekonečným příběhem, až na to, ne nemá sympatickou postavu ani kluka z našeho světa, ani z toho fantazijního. Ale na druhou stranu má zase přítomná dívčí postava (zdravíme dětskou císařovnu z nekonečného příběhu) roztomilé pihy a výraz někoho, kdo rád nosí kožené oblečky a švihá bičíkem své domácí otroky. Však hle, v týhle šedi nezajímavé neoriginality je přeci jen něco zábavného a dobrého, konkrétně podoba světa Taxandrie, kterej je zpracovanej moc hezky, despotivně, dystopicky a výtvarně zajímavě (něco mezi Metropolis a Brazilem v podětštěném nátěru), ale to je snad to jediné a nestačí to, obzvlášť když je tu přítomen vous, který si drze a svévolně mění svou délku z vteřiny na vteřinu. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film jsem před léty viděl na Febiofestu, a opravdu mě dostal. Krásný, barvitý příběh: Tvůrci si vyhráli s trikem a efekty, které jsou velmi podobné klasickým Zemanovským klasikám. Opravdu nezapomenutelný zážitek ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyl u filmu takhle rozpolcen. Na jedné straně krásná výtvarná stránka plná surreálních kulis laděných do pastelových barev, které vytváří natolik fantaskní a podmanivý svět, že je to až k nevíře. Inspirace obrazy Reného Margritta je zjevná na první pohled. Samotný film pak prý ale především vznikal inspirací se na díle Paula Delvauxe, jehož kresby dokonce posloužily jako přímá vizuální inspirace filmu. Surreálně laděný svět této pohádkové země evokuje tajemné náladové vize, jež můžou přežívat pouze na tak sugestivním místě jako je právě Taxandrie. Na druhé straně stupidní orámování filmu, už zcela v normálním prostředí bez kulis a čehokoliv alespoň trochu expresivnívního. Zjednodušeně řečeno tvůrci se uchýlili ke klasickému řešení: celovečerní film za cenu krátkého. Finančně náročná animovaná část, tak byla obalena příběhem kluka, který do magického světa Taxandrie pouze vstupuje / představuje si ho, čímž samozřejmě celá kontinuita a veškerá podmanivost vzala za své. Slzy do očí pak přímo vhání, jak samotný Raoul Servais v následující diskuzi sděluje, jak během natáčení došly peníze a celý film se pak musel dotočit tímto způsobem. Z potencionální legendy tak vznikl pouze film, který sice uchvátí, ale zároveň dvakrát tolik zamrzí a posléze vlastně i naštve. [LFŠ 2009 - host: Raoul Servais] ()

Zajímavosti (1)

  • Žádné místo jako Taxandria nikdy neexistovalo - magické království, kde se zastavil čas, bylo vytvořeno za pomoci nejmodernější filmové techniky. Taxandria je nadčasová pohádka, kde láska a hledání svobody dvou mladých lidí zvítězí nad útiskem. (hippyman)

Reklama

Reklama