Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi pekna exoticka disneyovka o nebojacnej hrdinke Mulan. Celkom sa uz tesim aj na nove filmove spracovanie. Mulan ma nielen krasnu animaciu, ale aj zaujimavy pribeh zasadeny do "tradicnej" Ciny, kde sa zoznamujeme s historiou, architekturou, kulturou, florou a faunou krajiny a zvykmi, hodnotami, tradiciami a zvyklostiami jej naroda. Nechyba dobrodruzstvo, akcia, romantika a ani humor. A krasny hlas. Sranda, ze som v speve Mulan vobec nespoznala Christinu Aguileru! Davam krasne 4, mozno az 4 a pol*, nebavili ma ale drak, cvrcek a ten villain...85%. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Očekávání nebyla příliš vysoká, nicméně po zhlédnutí mohu "Legendu o Mulan" zařadit mezi mé nejoblíbenější Disneyho animované filmy a důvodů je hned několik. Příběh je poutavý, svižně natočený a kombinuje množství žánrů, důsledkem čehož nenudí a je zábavný a napínavý - komediální sekvence označuji slovem DOKONALÉ a malý drak "Mushu" , kterého jsem se obával nejvíc si nakonec získal místo v mém srdci, jelikož hlášky měl BOŽSKÉ a navzdory jeho komickým výstupům snímek nezabředl do hlubin infantilní dětské slátaniny a dokázal si udžet relativně dospělou tvář, což se např. o hrané "Maleficent" říci nedá :) Rovněž zpracování charakterů postav nemohu přehlédnout a chválím odvážnou hrdinku, jež po vzoru Ariel, Jasmíny či Pocahontas hýbe dějovou linií a není po vzoru princezen jako Sněhurka či Růženka jen krásnou dívkou v nesnázích. Soundtrack též úchvatný a byť písně ve filmech moc nemusím, tak zde mi vůbec nevadily a zejména song "Já už z vás muže udělám" by obstál i do hrané adaptace - Jerry je zkrátka frajer. Animace též nádherná a kresba zrovna tak, nicméně jedná se o klasický disneyovský standard, takové "The Sleeping Beauty" či "Atlantis" z roku 2001 byly dle mého propracovanější co se týče celkového zpracování vizuálu. Dabing v pohodě a spokojenost veliká! PS. Oznámení remaku ve mne probudilo zvědavost, alespoň tedy zpočátku... tvůrci slibovali historický epos s trochou toho fantasy, absenci "Mushu" jsem tedy překousl, nicméně z trailerů se "Mulan" jeví coby dobrodružné fantasy ve stylu "Prince z Persie" a proto mně jeho neúčast velmi mrzí, ale chápu - peníze jsou až na prvém místě a tato postava byla čínskými cenzory shledána jako kontroverzní z důvodu hanobení jejich kultury, což pro film ušitý na míru čísnkému publiku není dobrá vizitka... nicméně podpora hongkongským polictům ze strany hlavní herečky též není dobrý marketing a mé natěšení se změnilo v nezájem. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hezká Disneyovka. Aby Mulan mohla do armády, musí se přestrojit za muže. To se jí podaří dostat a vydá se do války proti Hunům. Nakonec je sice odhalena, ale jako všechny pohádky i tato končí šťastně. :) Jsou tu i super písničky a fóry. Hraná verze už takovou díru do světa neudělala... "Klid, kobylo!" :D ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Mí předkové mi posílají na pomoc ještěrku? - Draka! Ne ještěrku! Nemrskám jazykem." Pro mě v mládí se dělily Disneyovky na ty, co jsem viděl stokrát (Hercules, Tarzan, Pocahontas) a na ty které jsem neviděl nikdy. Legenda o Mulan patřila do té druhé kategorie. Upřímně říkám, že je škoda, že jsem zůstal pouze u několika Disneyovek a nekoukal na všechny. Mulan je totiž super. To co vždy Disney dříve uměl. Animace je nadčasová, hudebně je to krásné a hlavně je to vtipné. I když nemá Mulan tak výraznou hudbu jako třeba Tarzan nebo Pocahontas, tak i přesto je to krásné. (80 %) ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Škvělá pohádka, ikdyž s jednoduchým příběhem. Ale u takových to animáků mozek raději vždycky vypnu a koukam na to jako bych byl malý škvrně. Je škoda, jak je hrozně vidět na Disneyovských (a nejen těch) animácích ta "nutnost" vložit do snímku nejméně jednoho baviče, který vás donutí přidat filmu +1 hvězdičku :) . Je to tím větší škoda, když se podívám na nějaký film od Miyazakiho a vidím, jak nenásilně lze vložit do filmu vtipného společníka.....víc bych asi nevytknul, možná jen opět hudbu, jelikož bych si jí představoval více tradiční k oné kultůře. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (32)

  • Čínský příběh o Mulan je starý více než 1 500 let. (Mr.Critic)
  • Legenda o Mulan byl vůbec první film studia Disney vydaný na DVD (1999). (D3VIL)
  • Doprovodná hudba hraje pouze v první polovině filmu. Po zničení vesnice již žádná hudba nehraje, aby bylo dosaženo temějšího tónu. (Maulincio)

Související novinky

Mulan sehnala záporáka

Mulan sehnala záporáka

27.07.2018

V chystané hrané adaptaci disneyovské pohádky Legenda o Mulan si postavu záporáka Khana zahraje Jason Scott Lee (Dračí život Bruce Lee, Tygr a drak: Meč osudu). Film už nějakou dobu chystá režisérka… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Reklama

Reklama