Reklama

Reklama

Odvážný Shrek (Mike Myers) pátrá se svým kamarádem, sympatickým a chvastounským oslem (Eddie Murphy) po krásné a divoké princezně Fioně (Cameron Diaz). Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquadda (John Lithgow) získat zpět svou milovanou bažinu. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (984)

silentname 

všechny recenze uživatele

Okey, poďme si niečo povedať o tejto obrovskej animovanej filmovej klasike. Nemyslím si, že treba niekomu Shreka predstavovať. Zlobra z bažiny. Roky utekajú a pre mňa je to stále jedna z najlepších komédií, ktorú som kedy videl. Fantasticky nadabovanú, obohatenú o skvelé momentky a úžasné hlášky, ktoré sú večné vďaka Eddiemu Murphymu a Mikovi Myersovi. Po rokoch vyzerá film stále vynikajúco, všetky postavy (či väčšie, či menšie) si stále pamätáme a myslím si, že aj soundtrack je jeden z najlepších, čo sme kedy počuli. "All Star" stále znie vynikajúco. Snažím sa zamyslieť, čo by som o filme povedal, čo už o ňom nestihli povedať o ňom všetci predtým. Čo by som ešte mohol povedať k tomu, čo už bolo povedané zo všetkých strán. Asi nič. Ale povedzme si ešte, že vizuálny humor tohto filmu ma dostáva a rehocem sa na ňom aj po rokoch. Plus satirické scénky ako napríklad keď Fiona svojim hlasom pripraví o život vtáčika, lebo neutiahne jej sólo a potom uvarí vajcia, ktoré po ňom zostali. Je to proste perfektný film s vynikajúcim posolstvom, ktoré pre prípad, že sta film nevideli spoilovať nebudem, ale jediné čo môžem povedať je, že ak ste Shreka ešte nevideli, tak to musíte dohnať. Vianočná a rovnako aj animovná klasika od štúdia Dreamworks. Hodnotenie: A+ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Je to trochu divné, ale ještě nejsem schopen tak nějak posoudit kvalitu tohoto snímku. Docela těžko se to vysvětluje. Ano, Shrek je zábavný a nabízí širokou škálu legračních vsuvek, zdařile paroduje jiné filmy a co více, stále se jedná o inteligentní látku, jenže něco tomu strašně chybí. Pokusím se (spíše sám pro sebe) sám se sebou pohádat se o kladech a záporech tohoto filmu. Zápory: Prvním záporem je pro mě extrémně nudný a nenápaditý scénář. Nudná místa jsou sice minoritní, ale přeci jen jich tam je na tak krátký film více než dost (stále si však myslím, že delší snímky nemá smysl točit). Pokud to vezmu od samotného začátku, máme tu nudnou seznamovací pasáž, trapného oslíka, který se snaží být komickou vsuvkou, poté nezajímavé obsazení bažiny, nudnou scénku na hradě u lorda Farquaada a nakonec nezajímavou cestu za záchranou princezny plnou nudných rozhovorů mezi dvěma nesympatickými postavami. Přestože si o humoru v těchto částech nemyslím, že by nebyl neinteligentní, nijak mne nezaujal, což je taková zvláštní vlastnost jakéhokoli humoru (což může být tím, že se nesměji - jen pokud se k tomu donutím). No když se konečně dohrabeme na hrad a hrdinové zachrání princeznu, je konečně o co stát. Už samotné probuzení prokleté je takové milé a musím se přiznat, že mě i pobavilo. To co se děje poté je už celkem příjemné, až na Robina Hooda je děj i celkem legrační a ubíhá rychle. Seznamování se Shreka s Fionou je nápadité a velmi zajímavé, tvůrci se tu drží klasických osnov, které obohacují o parodické prvky, což se jim daří na 90%... Škoda jen, že Shreka a oslíka prostě nesnesu. Klady: Asi se vám to bude zdát zvláštní, ale za největší klad zde považuji scénář psaný podle jasné osnovy, která si velmi dobře pohrává s pohádkovým klišé. Máme tu jakousi kombinaci pohádky se všemi těmi princeznami, jasně vyprofilovaným dobrem a zlem, vysvobozováním, legračními a trapnými momenty a thrilleru s tím zákeřným záporákem, který vydírá kladného hrdinu. To vše je samozřejmě zabaleno v komediálním hávu, na který je kladen hlavní důraz. Celkově dávám průměr a divím se zdejšímu hodnocení. Na druhou stranu je třeba přiznat, že když jsem Shreka viděl poprvé, líbil se mi hodně. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Odmazal jsem si další filmový dluh a jsem tomu víc než rád. Naprostá pohodovka a konečně jsem viděl příběh princezny Fiony. Tohle jméno jsem měl v záloze pro jméno mé dcery, ale všichni v okolí mě odrazovali právě kvůli Shrekovi Myslím si, že to zase taková hrůza není. Těším se, že projedu celou sérii. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Pohádka o chrabrém princovi a princezně uvězněné ve věži v zlobřím kabátku! Shrek je rozhodně fenomén mezi animovanými "pohádky". O skvělou a hodně vtipnou atmosféru se postarali hlavně Shrek s ukecaným oslíkem. Edit 31.7.2022: Po mnoha letech jsem se s malou dcerkou podíval znovu na Shreka od začátku až do konce. A říkám si, že v dnešní multi-kulti-gendero době, by tenhle animák jen tak neprošel! :-D ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Powell a Harry Gregson-Williams: 1. Stay Home - Self ,2. I'm A Believer - Smash Mouth ,3. Like Wow - Leslie Carter ,4. It Is You (I Have Loved) - Dana Glover ,5. Best Years Of Our Lives (Micks Mix) - Baha Men ,6. Bad Reputation - Halfcocked ,7. My Beloved Monster - Eels ,8. You Belong To Me - Jason Wade ,9. All Star - Smash Mouth ,10. Hallelujah - John Cale ,11. I'm On My Way - The Proclaimers ,12. I'm A Believer (Reprise) - Eddie Murphy ,13. True Love's First Kiss - Harry Gregson-Wiliams, John Power , ()

Galerie (89)

Zajímavosti (85)

  • Eddie Murphy považuje filmy o Shrekovi za jedny ze svých nejlepších filmů. Eddie v sérii namluvil oslíka. (SONY_)
  • Pôvodne chceli tvorcovia, aby bol Shrek dospievajúci "zlobr", ktorý nechce ísť do rodinného podnikania, kde by musel strašiť ľudí. (Greenpeacak)

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama