Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný spisovatel prožívá jeden ze svých detektivních příběhů. Německý režisér Wim Wenders (*1945) upoutal v sedmdesátých letech pozornost odborné kritiky jako výrazný představitel nastupující tvůrčí generace filmy Chybný pohyb a zejména Americký přítel, v němž se vyznal z obdivu k filmu noir i k americké drsné škole detektivního románu. Na pozvání Francise Forda Coppoly odjel do Spojených států, kde začal pracovat na snímku o čelném autorovi kriminálních románů Dashiellu Hammettovi. Ambiciózní film, v němž se pokusil skloubit příběh autora a postav jednoho z jeho tvůrčích počinů, vznikal kvůli finančním problémům i tvůrčím rozporům několik let. Rozčarovaný režisér se vrátil do Evropy, kde se svými následujícími díly, silně ovlivněnými jeho americkým pobytem, vyhrál dva nejprestižnější světové festivaly, Benátky 1982 (Stav věcí) a Cannes 1984 (Paříž, Texas). Jeho první americký film Hammett (1982), v němž titulního hrdinu ztělesnil Coppolův oblíbený herec Frederic Forrest, je i po letech zajímavou poctou třicátým letům, nejen drsným příběhem a jeho postavami, ale především promyšleným způsobem realizace. Inspirován Hollywoodem v jeho nejzářivější době, Wenders celý příběh natočil ve stylizovaných studiových dekoracích s využitím dobových filmových postupů. Některé postavy ztělesnili herci, známí z klasických hollywoodských snímků třicátých a čtyřicátých let, např. Elisha Cook Jr. (taxikář Eli) nebo Sylvia Sidneyová (misionářka Donaldina Cameronová), a v úloze starce v biliárové herně se mihne Wendersův přítel, známý režisér Samuel Fuller. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Ajantis 

všechny recenze uživatele

První film, jejž Wenders natočil v Americe; komorní detektivní příběh z 20. let minulého století. Dlouhé natáčení provázela řada těžkostí - docházelo k častým sporům s producentem, scénář byl několikrát přepsán a samotný film natočen dvakrát - podruhé téměř celý od nuly. Tohle vše se na něm silně podepsalo a jen stěží snese označení "film Wima Wenderse". Připomíná to, co režisér sám kritizuje, je už pouze vyprávěním jiných vyprávění a postrádá svůj vlastní život. Jsou to na pohled líbivé kulisy, mezi nimiž jsou ve vyjetých kolejích na provázcích popotahovány loutky-herci. Po formální stránce slušné, ale nic víc; předvidatelný děj, šablonovité charaktery, mírně komicky působící akční scény. Zatím nejslabší Wenders, jakého jsem viděl. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Ale nebolo to vôbec také zlé! Fajn retro-noir s nostalgickou atmosférou. Príbeh ma síce nebavil a štúdiové kulisy občas kričali televíznou inscenáciou, ale "hard-boiledový" výkon Frederica Forresta, dialógy, hmlistá mizanscéna a melancholický soundtrack obstáli! Plus milé cameo pre noirového veterána - Elishu Cooka Jr.! ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu tajemný a trochu vyzývavý příběh, který si libuje v nezřetelných obrysech, tudíž přebývá převážně v přítmí a čistě pro jistotu se ještě stylově halí do cigaretového dýmu. (Čas od času pak o sobě dává vědět důrazným tuberkulózním kašlem, který intenzivně léčí s úslužnou pomocí démona zvaného alkohol.) Jeho autor zkouší poukázat na to, že život může psát když ne přímo romány, tedy alespoň detektivní povídky - a skládá tak hold americkému spisovateli Samuelu Dashiellu Hammettovi. Pokud se nebudete bránit, pohltí vás dobová atmosféra i snově rozostřený svět, v němž se dějová linie potkává s útržky Hammettových povídek. Potom bude pramálo záležet na tom, kde končí realita a začíná fikce ... důležitá bude jen každá příští vteřina. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, Wima Wenderse bych pod tím skutečně nehledal, ale i tak se podle mě jedná o celkem povedenou detektivku. Hodně tady dělá atmosféra, která je většinu času podmanivá a Wenders ji prostě umí ať natočí cokoli. Jak příběhově, tak zpracováním (ty kulisy občas působí jak z televizního filmu) to není nic úžasného, ale dívalo se mi na to dobře, zaujal mě i ten případ a Hammett je prostě sympaťák se skvělými cynickými hláškami :-) ČT Art to sice kdysi odvysílala nadabované a vidět to v originále, možná bych byl ještě spokojenější (a možná si to jednou v originále pustím), ale i tak to je celkem dobrý film. Kdyby takhle od roku 1982 vypadal každý Wendersův film, nebyl bych v hodnocení tak mírný, ale naštěstí se jedná jen o takový pokus o jiný žánr, než tenhle skvělý režisér točí. Přece jenom, to nejlepší přišlo až po Hammettovi... Slabé 4* ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

,,Dobré krytie, tie noviny, fakt krása... Poznal som chlapa, ktorý sa schoval za požiarny hydrant. Mal však trochu problém so psami... Mimochodom, máš tie noviny hore nohami!" :-) :-) Pomerne nízke hodnotenie tejto zabudnutej americkej detektívky ma ani neudivuje (už vidím, ako by Američania hodnotili na oplátku Panoptikum města pražského alebo Mazaného Filipa 4 hviezdičkami :o)), skôr ma ale prekvapilo, že niečo také nedávno vytiahli v rámci Kino Artu na ČT a ešte k tomu po 35 rokoch od svojho vzniku vyrobili aj český dabing! Avšak dobré vidieť, že aj v USA sa ešte v 80. rokoch popri najrôznejších akčných blockbusteroch dostala na filmové plátno kín napríklad aj retro detektívka s komornou výpravou v štýle televíznej inscenácie. Čo možno od Hammetta očakávať? Slušné spracovanie originálneho nápadu, kde spisovateľ detektívok začne prežívať skutočné pátranie okolo prípadu podivnej (samo)vraždy, zaujímavé vykreslenie Hammettovej samoty pri písacom stroji a ponurého podsvetia v noir vizuálu. Režisér Winders sa sústreďuje na atmosféru a po formálnej stránke nie je skutočne výtky. Obsah sa odvíja dosť pomalým spôsobom, ale hlavný protagonista má čo do seba a od potenciálnych 3 hviezdiček nakoniec film zachránila hlavne scéna s Hammettovym kritickým výstupom proti kariére niektorých policajtov: ,,Ja v tomto meste žijem 7 alebo 8 rokov... ale politici toto mesto neriadia a neriadili. To vy si kupujete moc a obchodujete s ňou. A viete čo? Až umriete, vaše podobizne povesia do jedného na stenu s ostatnými. A pritom ani jeden z vás sa nemusel o toto mesto usilovať!" (70%) (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama