Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý, zato kvalitní snímek a zároveň příjemný film o nepříjemných pocitech. Melinda byla veselá dívka, měla partu kamarádek, když se cosi změnilo a rázem se z ní stala depresivní holka, která v sobě dusí neštěstí (lehce odhadnutelné) jedné osudové noci. Jak se příběh postupně rozmotává, na povrch vyplouvají události, které její duševní stav zapříčinily. Melinda se všemožně snaží se svými pocity vyrovnat, ale nikomu se nedokáže svěřit a tak se její svírající úzkost odráží i v jejím okolí. Nakonec jde přeci jen o to, nebát se promluvit. Speak samozřejmě stojí na hereckém sólu Kristen Stewart, které je zde velice dobře zahrané. Najdeme zde i několik podařených momentů, z kterých má divák dobrý pocit a na malý okamžik jej dokážou přenést mimo realitu svého pokoje, k čemuž přispívá i zvučně ladící hudební doprovod. Speak je dalším příkladem toho, že se z mála dá vytěžit hodně a méně známé filmy občas překvapí mnohem více než některé komerční slátaniny, které mnohonásobně vyšší rozpočet utopí akorát tak v kanále. (7/10) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kristen Stewart před slávou a svými pozérskými emařskými výkony v Twilight, kdy to byla zatím herecky kompletně nezkažená a výrazově čistá herečka. Diváka uhrane na celých 90 minut, kdy prakticky nemluví a nechává se ho ponořit do depresí, které jí přinesla střední škola a traumatická událost. Je to právě výkon a tříštěná narace spolu se silnou režisérskou rukou, které z tohoto dělají křehký snímek s hloubkou zaručující perfektní zážitek a změnu rozpoložení. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ztrápený rozkošný obličejík jedné z nejkrásnějších hereček moderního Hollywoodu musí ke konci zákonitě dojmout snad každého. Co na tom, že bylo Stewartové v době natáčení filmu teprve čtrnáct let - už tenkrát to byla pěkná žába, a je jen škoda, že v dnešní době svoje herecké nasazení zahazuje kvůli snovým penězům za ultrasračky s upíry a vlkodlaky (čeká se na třetí díl)... V dramatech to Kristen náramně sekne a já se přistihnul, že lačně hltám každou, každičkou její appearance na monitoru. Hodně v tomto případě dělá hudba a velmi potešil i bohémský učitel Steve Zahn. Kolem dokola je Mluv brutálnější, vyspělejší a koukatelnější verzí neméně známé Třináctky s Evan Rachel Wood. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Celý snímek se věnuje jednak šikaně, a druhak jejímu životu v ústraní, mimo kolektiv. A protože jde výlučně o pohled do dívčího světa, šikana je tu - oproti jiným snímkům s tímto tématem - jen v podobě menších ústrků a psychologického nátlaku. Stewart to sice úplně jednoduchý nemá, ale zároveň nedostává takovou sodovku, aby divák nestačil třeštit oči. Její deprimované přeživání každého šedého dne má díky soucitu takový líbivý nádech, a tak dám slušné hodnocení. Z příběhu samotného ale příliš nadšení necítím. Dívky Speak přivítají asi spíše. Drsnějším a autentičtějším snímkem o šikaně je estonská Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ondskan. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu je tak rozporuplné, že snad jsem první nechtěla ani hodnotit. Kristen Bella Stewart je pro mne hrozně zaškatulkovaná herečka a já ji od tud opravdu nemohu dostat. Proto mi to vrhalo dost špatný stín na celé ty její smutné grimasy. Ten film je docela dost nudný, pointa se tam skrývá a upřímně bych kvůli nějakému tempu půlku scén vyškrtla. I boj na konci mohl být lépe natočený. Nu, zklamaná a to velice. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení ve škole muselo být nakrátko zastaveno kvůli vydatnému dešti, který ji zatopil. (HellFire)
  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)

Reklama

Reklama