Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

erased 

všechny recenze uživatele

Škola, deprese, šikana a Kristen Stewart. Šílená kombinace, přesto jsem od filmu čekal hodně. A to hlavně proto, že sliboval kritický výlet do amerického školního systému. V tomto ohledu byl možná občas zbytečně přitažený za vlasy, ale nic co by mu nějak výrazně škodilo. Přesto jsem první polovinu protrpěl. Na deprimovanou Melindu by se možná dalo dívat, kdyby ji hrál někdo jiný, ale Kristen mi znovu dokázala, že zná jen jeden výraz a i na ten už jsem alergický. Konec ale naštěstí vše, kromě jejího výrazu, změnil. Pasivní atmosféru nahradila pohoda a mě nezbývalo než se při sledování pohádky ze školního prostředí nechat unášet vzpomínkami na vlastní zážitky. Možná ne perfektní, přesto pohodový zážitek. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Celý snímek se věnuje jednak šikaně, a druhak jejímu životu v ústraní, mimo kolektiv. A protože jde výlučně o pohled do dívčího světa, šikana je tu - oproti jiným snímkům s tímto tématem - jen v podobě menších ústrků a psychologického nátlaku. Stewart to sice úplně jednoduchý nemá, ale zároveň nedostává takovou sodovku, aby divák nestačil třeštit oči. Její deprimované přeživání každého šedého dne má díky soucitu takový líbivý nádech, a tak dám slušné hodnocení. Z příběhu samotného ale příliš nadšení necítím. Dívky Speak přivítají asi spíše. Drsnějším a autentičtějším snímkem o šikaně je estonská Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ondskan. ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, zpracování takové nijaké. Hodnotila jsem vysoko jen kvůli přesvědčivé Kristen Stewart, která vzhledem ke svému tehdejšímu věku podala opravdu skvělý výkon v roli s takovou tématikou. Jiné postavy mi v celém tom filmu připadaly tak nějak jakoby "na návštěvě". Učitelé tam mleli příšerný hlouposti, spolužáci jen tak odříkávali své texty a na rodičích nebylo vidět vůbec nic - to měl být snad záměr? A ta hudba se mi k tomu tedy vůbec nehodila. 4 hvězdy pro Kristen, pro ostatní "odpad". ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na velká gesta příjemně úsporné drama o dívce, čelící následkům nemilé události, která ji potkala v době, kdy se obletovaná bandou přátel těšila velké oblibě. Následující rok je ale všechno jinak. Prakticky neznámá režisérka Jessica Sharzer se do tématu zakousla s vervou, scény z prostředí střední školy nejsou samoúčelné, nechtějí šokovat (viz. mladým se důkladně věnující provokatér Larry Clark) a ostatně dosti čitelný scénář nemá, co by nabídl NAVÍC. Nicméně celými devadesáti minutami se pohupujeme ve zvláštní atmosféře, která dodává zajímavému (a nutno podotknout televiznímu) dramatu další body. Bezpochyby talentovaná (a nezdravě vychrtlá, až byste se s ní rozdělili o svačinu) Kristen Stewart (širšímu publiku se poprvé představila coby dvanáctiletá v Úkrytu) pak podpořila nemalou přízeň filmové kritiky na festivalu Sundance. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi budu ukamenován, ale Kristen předvádí jeden typ výrazu, který sebou nosí i ve Twilight. Nosí ho všude. Je v módě? Film je táhlý a unylý. Rozhodně bych ho propagoval do škol, je to rozhodně marketingově dobré pro neutajování takových zločinů. Nicméně film byl předvídatelný, Kristen se nenaučila jiný výraz a chvílemi jsem přemýšlel, zda film dokoukám do konce. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)
  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)

Reklama

Reklama