Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martin Fallon (Mickey Rourke) je vrah. Nezabíjí pro peníze, zabíjí z přesvědčení. Zabíjí, protože to je to jediné, co umí. Kdysi býval členem IRA, která z něj udělala bdělé napjaté zvíře bez svědomí. Pak ale jeden z mnoha atentátů nevyjde tak, jak by měl, a v křiku a plamenech umírají místo anglických vojáků děti. Tato náhoda zlomila zdánlivě pevný krunýř Fallonova bytí a on má už dost zabíjení a nekonečného násilí. IRA ho však jen tak nepustí - pátrá po něm jako po zběhovi, kterého chce postavit před vlastní soud. Jedinou Fallonovou šancí k úniku je člen gangu Jack Meehan (Alan Bates), který drží v ruce klíč k Fallonově svobodě - falešný cestovní pas; podmíněný poslední vraždou. A Fallon dělá další chybu, protože se v něm probudilo svědomí a on už nedokáže zabít svědka vraždy, nevinného člověka. Podléhá slabosti a tím začíná jeho vlastní cesta ke smrti... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson, zabijáci IRA, Alan Bates jakožto kluzký jednatel pohřebního ústavu…, tyto indicie sice mohou napovídat, že mrtvol bude víc, než při Velkém irském hladomoru, ale Hodges (ač nespokojen s akčností producentského finálního sestřihu) vás velmi rychle vyvede z omylu. Náladovou hudbou Contiho orámované komorní drama o jednom ryšavém varhaníkovi, co už má dost zabíjení a knězi, co když na to přijde, umí vynést smetí, spíše řeší otázky pokání a odpuštění v situaci, kdy už na ně není čas ani prostor. Bůh tě padnout nenechá, Martine Fallone, ale Ježíš... ()

no2 

všechny recenze uživatele

8/10 - Milé překvapení. Žádná velkolepá výprava, spíš komorní drama odehrávající se velkou měrou v kostele a jiných "veselých" místech typu hřbitov, krematorium atd. Čekal jsem akční béčko, místo toho jsem se dočkal slušné várky psychologie a teologie. Vynikající Rourke i Hoskins, potěší Neeson v jedné z vedlejších rolí. Modlitba za umírající vznikla v tomtéž roce jako Angel Heart a Barfly a myslím, že o této době lze mluvit jako o jednom z vrcholů Rourkeovy kariéry... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Trošku viac akčnosti a povystrihovať pár zbytočne rozťahovacích scén, by snímku pridalo určite na atraktivite. Dramatická línia je presiaknutá tragickosťou, ktorú umocňuje aj záverečná scéna s krížom, no tej akcie by sa tam hodilo viac, potenciál na to bol. Hlavne nápaditosť scenára a Rourkeova charizma, ktorá na mňa vplýva ako jedna z mála hercov, spravila film kvalitným. 75%. ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se poměrně dost vleče, nemá s akčním filmem moc společného a na seriózní drama obsahuje slušnou dávku kopanců, především v logice chování některých postav ( nelze popsat, musí se vidět ). Nad průměr ho mírně zvedají pouze výkony ústředních herců Rourke - Hoskins - Bates a to jenom v pár místech, ve kterých jim to nemastný / neslaný scénář dovolí. Dnes zajímavé asi už jen pro Rourkeho fanoušky. A jelikož já se k nim rozhodně řadím, vymáčknul jsem o jednu hvězdičku navíc. Zklamání. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film, který by s o něco lepší režií a scénářem mohl směle aspirovat na označení "klasický". Potenciál tu byl - hlavní postavy jsou napsané všelijak, jenom ne černobíle (s výjimkou andělské Anny), a ústřední trio je zahráno naprosto skvěle. Alan Bates, Bob Hoskins a Mickey Rourke vedou diváka za doprovodu výtečné, lehce pochmurné hudby Billa Contiho až k destruktivnímu finále, kterému vévodí čtyřmetrový kříž a jeden z důkazů, že Mickey Rourke skutečně uměl hrát. Dávám 80%, i když o nich nejsem tak úplně přesvědčen. ()

Galerie (29)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama