Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (301)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Klasická dráma určená divadlám, preto je aj filmové spracovanie úsporné na priestor. Základom sú rovnako ako v divadle dialógy. Tie ma až tak nedojali, za to herec Burl Ives ma dostal, absolútne špičkovo zahrané. Elisabeth Taylor predviedla svoj klasický nadpriemer a Paul Newman tiež výborný, hoci ma jeho rola dosť štvala. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po filme 'Cool Hand Luke' je toto môj druhý film s Paulom Newmanom, v ktorom začína príbeh scénou, v ktorej je jeho postava opitá na mol, v ruke fľaša alkoholu a následne vyvádza hlúposti. Paradoxne bol za obe tieto postavy následne aj nominovaný na Oscara. Moje veľké sympatie k jeho postave v tomto filme spečatil aj fakt, že so zlomenou nohou sa netrápil len Brick, ale aj ja. Príbeh filmu je ďalší zo série, ktorého postavy majú veľkú psychologickú hĺbku, takže umožňujú schopnejším hercom naplno prejaviť a ukázať ich herecký potenciál. Hereckými výkonmi to vo filme len tak vrelo, a myslím, že ani skrytá kamera by v podobných situáciách hodnovernejšie nezachytila prejavené pocity a emócie. Big Daddy je nezabudnuteľný, a nielen jeho dialógy sú ostré ako žiletka. Okrem neskutočne trpkej a štipľavej kritiky súčasnej spoločnosti a jej mravných, či nemravných hodnôt, dej v niektorých scénach hraničí až so satirou, či paródiou na spoločenské a rodinné vzťahy. Za všetko hovorí fakt, a vôbec sa nečudujem, že film bol v dobe premiéry označený ako mládeži neprístupný. 95%. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pravda je bolest, pot, placení účtů a milování se s ženou, kterou už nemiluješ. Ve skutečnosti se sny neplní a tvoje jméno otisknou v novinách až když umřeš.“ A o pravdu a lež tu jde především…Kočka na rozpálené plechové střeše je jedním z těch filmových příspěvků, které hezky ilustrují, jak vypadá skutečná narozeninová idyla v kruhu milujících příbuzných, a přitom ukazuje, jak „krásné“ rodinné vztahy panují mezi jednotlivými příslušníky (z nichž někteří opravdu nejdou vystát…ostatně i ty „bezkrké“ zrůdy byly přesně tím, čím je Maggie nazývala, ehm). Ano, najde se pár nedostatků. Konec byl už trošku vybájený, citové výlevy občas kapánek přepjaté a výstupy teatrální. To ale nic nemění na tom, že jde o solidní emocionální jízdu, navíc výborně herecky podpořenou, mnohými pravdivými postřehy protkanou. („Bez peněz můžeš bejt mladej. Ale starej bez nich být nemůžeš.“). A jistá „divadelnost“ téhle konverzačky na údernosti také nijak zvlášť neubírá. Za mě to budou solidní 4*. „Já mám odvahu umřít. Ale chci vědět, jestli ty máš odvahu žít?“ ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem opět četl Malého prince od Exupéryho. V bravůrní kapitole XII se vede rozhovor o chlastu: "Proč piješ? - Abych zapomněl, že se stydím, že piji!". Paul Newman taky pil. Jeho důvod mohl být různorodý (jeho synovci jsou odnoží malého Damiena z Přichází Satan!, či fakt, že jeho žena je Elizabeth Taylor, což už samo svádí k myšlence přihnout si). Já chlastám svátečně, avšak i přes všechny zápory, který pití má, jsem Newmanovi fandil ze všech nejvíc. Byl to chlapík, který má chyby, ale jeho pohled na svět skrze dno omšelý skleničky, mělo svoje hluboký opodstatnění. Jako jediný člen z rodiny Velkého šéfa byl nejracionálnější. Zatímco se všichni hádali o majetek, on stál u okna a pozoroval. Respekt. A zamrzí o to víc, že je jediným kladem z celého filmu. Věřím, že divadlo je zážitek, ale jelikož jsem lehce skeptickej člověk vzhledem k přepisům her na filmové plátno, krčím nos i tady. Takže tentokrát jen za toho Paula a čau! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Keď sa u Pollittovcov kričalo, tak sa kričalo a prekrikovalo poriadne a ja som z toho všetkého mala nervy nadranc, možno ešte viac ako big dedy. A tá pani v tých infantilných ružových šatičkách ma vytáčala do nepríčetnosti. Keď sa rodina ukľudnila, tie dialógy boli fantastické. To sa netýka pani v ružovom, tá tam nepovedala jedinú kľudnú vetu. Začiatok bol trochu pomalší, ale v 50 minúte sa to zlomilo a už sa to len rútilo do úžasného záveru. Napísané a natočené to bolo výborne, Elizabeth, Paul a Burl hrali skvelo ... a Paul? ... ach jáj, ten bol v tomto filme dokonalý. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Díky stávce hollywoodských hudebníků film postrádá vlastní soundtrack. Byla proto použita hudba z archivu studia MGM. (HellFire)
  • Film měl být původně natočen černobíle, ale vzhledem k všeobecně známé divácké slabosti pro Elizabeth Taylor (Maggie) a modré oči Paula Newmana (Brick) se film natočil barevný. (Kulmon)
  • Natáčelo se od 6. března do 19. května 1958 v New Yorku a Kalifornii. (BMW12)

Reklama

Reklama