Reklama

Reklama

Vyznavači anděla páva

(TV film)
Česko, 2003, 56 min

Režie:

Petr Zrno

Obsahy(1)

Dokumentární pořad o životě jezídů, vyznavačů starověkého náboženství, které je dosud živé především v krajích bývalého Kurdistánu, ale dnes už nejen tam.
Mluvit o jezídech, znamená zabývat se Kurdy, protože jezídismus je vysloveně náboženstvím Kurdů. Přesněji řečeno, jejich menší části, protože většina vyznává islám nebo křesťanství. S jezídismem se dotýkáme nejstarších vrstev náboženského a duchovního života oblasti, označované jako Mezopotámie. Toto náboženství, o jehož datu vzniku se dosud vedou spory, do sebe nasálo prvky judaismu, íránského zoroastrismu, křesťanství a islámu. Jezídi nikdy v minulosti nedovolili jinověrcům nahlédnout do svého náboženského života. Teprve od konce dvacátého století, kdy se změnily poměry v některých státech a obyvatelstvo různých národností a náboženského vyznání se dalo do pohybu, pootevřely se i jezídské komunity "nevěrcům" a cizincům. Tak se stalo, že s jezídy se můžeme setkat i v Evropě, např. v Německu. Režisér Petr Zrno, který se tímto tématem zabývá již několik let, navštívil a natáčel vyznavače jezídismu v Arménii, v Sýrii, v Iráku a v Německu. V severním Iráku, v údolí Láliš, poblíž Mosulu, leží i nejposvátnější místa všech jezídů. Tam všude se podařilo poprvé zachytit zvukem a obrazem prostředí běžně nepřístupná cizincům, každodenní život této náboženské menšiny v etnické menšině Kurdů i obřady, spojené s významnými událostmi v lidském životě, jako jsou křty, svatby či pohřby.
Dokument, první svého druhu, bylo možné natočit i díky změně politického režimu v Iráku, která vrátila Kurdům svobodu občanskou i náboženskou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzdělávací přínosné a zábavné představení jezídské víry a kultury. Jezídové jsou v Evropě známí spíše ve zprávách tím, že na nich islám provádí občasné genocidy. ()

Reklama

Khalia 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, díky za něj. Je fajn vidět, že ještě existuje kultura, která má kořeny ve starověku a má hlavu a patu, s tím, že přežila dodnes... není divu, že s tím mají muslimové problém.. :) V dalším životě budu jezídka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama