Reklama

Reklama

Paul Newman se musí rozhodnout, co je pro něj důležitější, zda výnosné zaměstnání, nebo šťastný a spokojený vztah. V práci se mu extrémně daří, jeho manželství se však rozpadá. Do toho potká sympatickou dívku, která ho přiměje přehodnotit priority...  Filadelfie, 1946. Z války se vrací Alfréd Eaton, jeden ze synů továrníka Eatona. Druhý syn zemřel už jako dítě na meningitidu, ale otec mrtvého syna stále ctí víc než živého. Alfréda doma nikdo nečeká. Od služebných se dozvídá, že otec se nezměnil a matka pije. Po návratu rodičů vyslechne Alfréd jejich hádku, ze které plyne, že jeho matka má s někým poměr. Později se Alfréd s otcem pohádá také, když se mu svěří s tím, že nechce pracovat u něj v továrně ani ji po něm převzít – chce odejít do New Yorku.
Na večírku se Alfréd seznámí s dívkou z bohaté rodiny Mary, a přestože je zadaná, chce ji získat. Ani Maryini rodiče z něj nejsou příliš nadšeni, Mary se do něj ale zamiluje a zruší své zasnoubení. Alfrédův otec v den jejich svatby umírá...
Alfréd se svým nejlepším kamarádem Lexem začne podnikat v leteckém průmyslu, chce vydělat velké peníze, to je jeho sen. Také náhodou zachrání syna vlivného finančníka, který mu z vděčnosti nabídne místo. Alfréd přijímá. Kvůli práci je ale prakticky neustále mimo domov a s Mary se kvůli tomu hádají. Mary se kromě toho za Alfrédovými zády schází se svým bývalým snoubencem. Potom Alfréd na jedné popracovní večeři potká dceru majitele dolu v Pensylvánii a zamiluje se do ní. K tomu zjistí, že ho manželka podvádí. Situace je však komplikovaná, rozvod kvůli práci nepřichází v úvahu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Flego 

všechny recenze uživatele

Romantická dráma z prostredia amerických priemyselníkov v povojnovom období. Na postave Alfreda ( sympatický Paul Newman ) sledujeme rozklad rodinného zázemia, kde hrajú prím peniaze a povrchnosť. Spočiatku som mal problém so strihom, niektoré závery scén z úvodu filmu mi pripadali odfláknuté. Oceňujem kostýmy, nasvietenie scén a celkové vyznenie snímku. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Typické šesťdesiate roky. Relativizovanie tradičných hodnôt. Veľmi príjemne, veľmi ľudsky, navonok veľmi sympaticky, láskavo....Život nie je jednoduchý. Tvorcovia tu dávajú iba dve alternatívy - láska alebo kariéra (či bohatstvo). Na tretiu úmyselne zabudli: morálne zásady. Nemôžeme robiť v mene lásky všetko.... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Šťastnýho prosím na Newmana ne, už nikdy! Nepříliš složitý děj, ale na druhou stranu takový jednodílný Dallas, pohybujeme se ve vysokých kruzích, jsou tu potíže s alkoholem, nevěra, velké náhodičky (záchrana na rybníce). Moc pěkné ženy (Ina Balin, jí jsem se obdivoval už v Comancheros, Joanne Woodward). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Viacerí komentátori zdôrazňovali, podľa nich, neúmernú dĺžku filmu. Číselný údaj však nič nevypovedá o tolerancii diváka. U niektorých hodinových filmov dokážem opakovane zaspať mikro i makro spánkami, u filmov, ako bol tento, mám naopak pocit, že mohol trvať ešte dlhšie. Pútavý nekomplikovaný príbeh voľby na životnom rázcestí ma zaujal plynulosťou rozprávania, perfektným výkonom Paula Newmana, ktorému úspešne sekundovala jeho manželka i pre mňa neznáma Ina Balin. Samozrejme, že päťdesiatročný film obsahoval niekoľko miest, nad ktorými som zdvihol obočie, ale nemali vplyv na celkovo výborný dojem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Paul Newmanem tažené drama o věčném sváru mezi rodinou a kariérou, mezi opavrdovostí a prázdnou formou, mezi láskou a pohodlnou spokojeností. Chvílemi je na filmu znát už časový odstup, zejména ve vypjatých scénách, kdy sklouzává do dnes již těžko přijímané didaktičnosti a téměř patosu. Jen proto tomuto dramatu rozvinutému na úctyhodné a jinak zcela zvládnuté ploše nepřidávám pátou hvězdu. ()

Galerie (67)

Reklama

Reklama