Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Scénář Harpera napsal William Goldman, tvůrce Butche Cassidyho a Sundance Kida, Maratonce, Příliš vzdáleného mostu, Lovců lvů a dalších dobrot. Je to docela poznat. Knižní předlohu sice neznám, ale co se filmu týče, je chvályhodné hlavně to, že postava Paula Newmana není jen dalším klonem Phila Marlowa. Lew Harper je sice tvrdohlavý chlapík, který za tím, co chce, dokáže jít snad za jakoukoliv cenu, ale zároveň je to i vtipný, zbrklý, drzý a velmi rád provokující dotěra, který je navíc i stoprocentně sympatický. S ženami se nezaplétá ne proto, že by nechtěl nebo že by nechtěly ony, ale protože je ženatý a ačkoliv se s manželkou právě rozvádí, stále doufá, že se všechno dá zase do pořádku. Harper sice řeší případ jako vystřižený z laciné šestákové detektivky, ale dělá to velice příjemně, děj odsýpá a přináší stále nové otázky a odpovědi a skvělé scény jako Harperovo zůčtování s Puddlerem. Coby milovník žánru nemůžu ani kvůi těm pár hluchým místům a trapné náboženské sektě dát méně než čtyři.__P.S. Pobavila mě scéna z baru, kdy Paul Newman z obtloustlé bývalé herečky tahá informace vyloženě columbovským „Můžete se mi podepsat? Je to pro dceru, je vaše velká fanynka, víte, viděla všechny vaše filmy…“ způsobem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke veľmi štýlovo pátra po pravdepodobne nevernom manželovi bohatej paničky. Popritom oblbne asi desiatku žien každého veku, vrátane svojej vlastnej. Nikomu sa nedá veriť, komplikovanosť príbehu je niekedy až cez hranu, a záver priamočiary určite nie je. Slabšie štyri hviezdy, ale tri by boli málo. –––– Bejvala herečka. Co dělá teď? – Tloustne. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Cynický a hláškující soukromý detektiv Harper je najat bohatou paničkou, aby našel jejího zmizelého manžela. Jeho vlastní manželka se s ním rozvádí, manželka zmizelého, dcera i spousta lidí kolem má postranní plány a Harper dostává jednu nakládačku za druhou, než případ rozlouskne. Docela jsem se na tuto klasickou kriminálku s Newmanem těšil, ale výsledek je spíše průměrný. Newman je samozřejmě skvělý, příběh správně zamotaný a nechybí ani nějaký ten výstřel či rána pěstí, ale celkově vzato filmy kde je skoro každý vinný bez pořádného zdůvodnění jsou scénáristickou leností a režijně vzato je to příšerně utahané, čemuž nepomáhá neustálá temnota a táhlá, občas disharmonická jazzová hudba. V podstatě taková variace na noiry 40. let, která není špatná, ale čekal jsem trošku větší spád. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Harper je dost zdlouhavá a chvílema taky nudná detektivka, ve který dostává Paul Newman každou chvíli od někoho do držky. Skoro mi ho až bylo líto, protože takovou nakládačku snad nedostal ani Rocky Balboa od Ivana Draga. Jinak teda nevim, jestli to bylo tim, že tento film běžel v televizi až v pozdních nočních hodinách, ale já u toho chvílema usínal. Příběh mě nějak moc nezaujal, takže pro mě spíš průměr. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oldschool noir detektivka jako řemen. Sarkastický detektiv, slunná Kalifornie, zašmodrchaný děj, krásné dámy s černou duší, navenek spořádaní občané (rovněž s černou duší), whisky, cigarety...nic z toho zde nechybí. A navíc koncentrace cynických hlášek je taková, až téměř zastiňuje vše ostatní. 95%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama