Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války bylo roku 1944 v Itálii zajato pět spojeneckých generálů a uvězněno v malém italském zámečku hraběnky De Montefiore. Generálové sice uvažovali o útěku, problém však byl v tom, že všichni měli stejnou hodnost a tak se nedokázali dohodnout na tom, kdo z nich bude akci velet. A to je chvíle, kdy do děje vstupuje vojín Harry Frigg, permanentní potížista, který spíše než na bojišti tráví většinu času v různých vězeních. Jeho specialitou jsou totiž útěky a zatím žádná basa ho nedokázala zadržet déle než on sám chtěl. Velení ho tedy pověří speciální misí, jejíž úspěšné splnění by pro něj znamenalo zahlazení všech trestů. Jako nepříliš ochotný dobrovolník je tedy dočasně povýšen do hodnosti brigádního generála, pochopitelně do hodnosti vyšší než mají zajatí generálové, nechá se zajmout a pak začne plánovat velký útěk. Což se nezdá pro Harryho jako příliš obtížný úkol, protože stráže pod velením plukovníka Ferrucciho nejsou příliš ostražité. Situace se však zkomplikuje ve chvíli, kdy se Harry setká s krásnou italskou hraběnkou De Montefiore a zamiluje se do ní. Navíc se generálové, kterým se v zámečku daří víc než dobře, rozhodnou útěk odložit, protože nechtějí svému vězniteli Ferruccimu pokazit oslavu jeho povýšení. Jenže pak Itálie kapituluje, střežení důležitých vězňů převezmou od Italů mnohem ostražitější Němci. Pro Harryho Frigga to však znamená pouze novou výzvu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá "skoroparodie" z prostředí WWII, kdy jistý vychytralý vojín zachraňuje pod mnoha frčkami zajatou pětici-šestici generálů Spojeneckých armád. Přebal DVD je torchu přemrštěně akční, neboť ve filmu dojde tak maximálně k jednomu zranění a to rozbitému nosu jednoho esesáčka v internačním táboře rukou hlavního hrdiny. :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kterak generálvojín Harry lajdák partu nixmochrů generálskejch z bryndy vytáhl a sám ku štěstí přišel... ;-) . . . Dobově stylová, více konverzační než akční, válečně vláčná komedie s Newmanem k zulíbání a jak to bylo dál... . . . Nu, pravda je, že ten filmek trošku zestárl, ale na svou dobu to byla myslím taková docela dobrá >rodinná< komedie... . . . Poctivé tři hvězdy i po těch více jak čtyřiceti letech, ale není myslím nijak tajné, že válečných komedií bylo i v té době natočeno povícero a s větším tvůrčím nasazením... Zeptejte se když tak Ika... ;o) - - - - - (Poprvé viděno 21.5.2011 na dvd s původní zvukovou stopou a č. titulky, hodnocení 86., komentář zde jako jedenáctý - 21.5.2011) ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Chronický uprchlík Paul Newman má zachránit hejno generálů, zajatých nepřítelem. Ano, tak prostě se dá shrnout zápletka filmu, který ale není "o ničem", jak by se mohlo zdát. Je to malý příběh televizních parametrů, ale s nápadem, elegancí, příjemnými herci a humorem jemným jako dětský zásyp. Nádherná je hlavně figurka, kterou hraje Vito Scotti: italský (ne)přítel drží generály "v zajetí" luxusního zámku, kde je úslužně obsluhuje, protože je v civilu ředitelem luxusního hotelu. To je nápad za milion. 70 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Paul Newman by do žádného vyloženě špatného filmu nešel. Tajná válka Harryho Frigga je příjemná oddechovka a díky motivu útěku, což jsou často vynikající filmy, mne bavil i tento snímek. Postava Frigga, vojína, který je ze dne na den povýšen na generálmajora, aby se infiltroval do italského zámečku, kde jsou zajati američtí generálové, je jednak skvěle napsaná, ale také perfektně zahraná. Kdykoli je Newman na scéně, divák se baví. Není tu sice mnoho scén, u nichž bych se od srdce smál, ale vyznění celého filmu je velmi příjemné a úsměvné. Potěší také romantická linie a samozřejmě italsko-německá konfrontace hudby: Vivaldi x Bach. Pasáž v zajateckém táboře opravdu stála za to. S čistým svědomím 5*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nezávadně příjemným humorem oplývající chuťovka mi připomněla jednu z mých nejoblíbenějších knih Jak jsem vyhrál válku. Ještě více než Paul Newman se mi ale líbil Vito Scotti. Geniální postava.__P.S.Přebal DVD s vybuchujícím zajateckým táborem, ze strážních věží létajícími Němci a Newmanem házejícím granátem naznačuje jakousi snad akční podívanou. Žádné takové scény se sice nedočkáte, ale pokud máte rádi komorní komedie s dobře napsanými zábavnými dialogy a sympatickými postavami... Vadit vám to nebude. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama