Reklama

Reklama

Král z Marvin Gardens

  • USA The King of Marvin Gardens (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Svůj život hrál jako velkou hru na ostří nože. David Staebler je talentovaný vypravěč příběhů z pořadu vysílaného pravidelně soukromou rozhlasovou stanicí ve Filadelfii. Jeho vlastní život je příliš nudný, zato vymyšlené „autobiografické“ zážitky mají tu správnou barvu i příchuť nevšednosti a dobrodružství. Z obyčejné, nezáživné každodenní reality Davida vytrhne jeho bratr Jason, který mu nabízí účast na zajímavém projektu. K tomu, aby mohli vlastnit ostrůvek, o němž společně snili již jako malí kluci, musí David nasednout na vlak a odjet do Atlantic City. Tady se po delší době setkává s Jasonem, jeho ženou Sally a půvabnou přítelkyní Jessicou. Ale hlavně, se svou zjevnou seriózností má být tou nejdůležitější zárukou při uzavírání skvělého obchodu…
Režisér Bob Rafelson v příběhu o poněkud bláznivém naplňování „amerického snu“ působivě využil chladné zimní přírody k vytvoření atmosféry plné smutku, splínu a beznaděje, občas také dokáže působivě „zaskočit“ diváka (například hned úvodním několikaminutovým monologem hlavní postavy). Nemalou zásluhu na vizuální působivosti má kameraman maďarského původu László Kovács, jenž rovněž nasnímal Bezstarostnou jízdu, Malé životní etudy a později se stal jedním z nejlepších kameramanů své doby. Velký prostor Bob Rafelson dal hercům k rozehrání čtyř rozdílných charakterů. Jack Nicholson s neobyčejným přehledem představuje solidního a navenek sebejistého spisovatele Davida Staeblera. Jeho bratr Jason v podání Bruce Derna je cynický dobrodruh, který rád rozehrává hru na „ostří nože“ se svými blízkými i obchodními partnery. Ellen Burstynová ztělesňuje Sally, hořce vzdorující prvním příznakům svého stárnoucího ženství. A konečně Julia Anne Robinsonová hraje půvabnou a křehkou Jessicu, žijící z pomíjivé slávy bývalé Miss Ameriky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Král z Marvin Gardens překvapí především obec fanoušků Jacka Nicholsona, který si z obou ústředních hrdinů k režisérovu překvapení vybral roli umírněnějšího z obou bratrů Davida. Je to velmi netradiční role v Nicholsonově filmografii, kde je ve svém projevu nanejvýš odměřený a hrají nenápadným charakterním herectvím. Film je psychologickou studií dvou rozdílných životních přístupů, kdy David představuje věcný a racionální, kdežto Jason emotivní pohled na svět. Kriminální zápletka není důležitá a slouží tedy spíš k vyhrocení dramatického konfliktu mezi oběma bratry. Nejde o výjimečný, ale slušně koukatelný psychologický snímek. Celkový dojem: 60 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Úvodný rozhlasový monológ a následný príchod rutinou otráveného moderátora domov naznačuje divácky zážitok. Po príjazde do Atlantic City ale príbeh stráca obrátky a potáca sa v mrákotách neuskutočneného sna dvoch bratov. Spústa nezáživných scén dovedie film do prekvapivého konca. 2 muži a dve ženy sa snažia, no kde nie je čo hrať nepomôžu ani skvele obsadené postavy. Vata obalená pozlátkom z oboch strán. Myšlienka, ktorá zaujala: Sen sa stáva niekedy reálnym až v momente uvedomenia si fatálnej nemožnosti jeho uskutočnenia. Prekvapujúce bolo tiež umiernené, nevyvyšujúce herectvo Jacka Nicholsona, ktorého poznám ako herca, zvyknutého pútať všetku pozornosť na seba. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Po svém předchozím filmu Malé životní etudy, v němž se herecky předvedl Jack Nicholson, přistoupil Bob Rafelson k další propracované studii lidského charakteru, již opět svěřil hereckému umu Jacka Nicholsona. Není snadné říci, zda se tu jedná o úplně jiného člověka, či zda film vlastně pokračuje v líčení osobité, inteligentní, nespokojené a osamělé bytosti, která se tentokráte spíše poddala vlastnímu osudu a činí pouze to, co je nezbytně nutné k vlastní spokojenosti. Myslím si, že Nicholson tu podal jeden ze svých nejlidštějších, nejcivilnějších výkonů, jenž může být snad považován za nezajímavý, avšak alespoň je úplně zbaven až přílišných temperamentních projevů, jimiž se jeho hraní většinou vyznačuje. Taktéž zde ztvárnil z mého hlediska asi svoji nejsympatičtější postavu, k níž se jím odvedený projev hodil dokonale. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s výhradami, že sa vo filme nič moc nedeje. Zostrihať ho na necelú hodinu a pol by mu dalo sympatickejší účes. Ale zároveň si myslím, že o to viac sa oplatí vydržať až do konca. A nielen preto, že sa konečne niečo udeje. Hlavne preto, ako pôsobí pointa, keď ju neberieme doslovne. Stačí si uvedomiť, aké tu má Jack povolanie a ako príbeh začína, aby bolo jasné, že nie je všetko celkom tak, ako to vyzerá. S touto premisou sa dá potom pohrávať a vymýšľať si alternatívy, čo je rozhodne pridaná hodnota. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Malé životní etudy dvojice Rafelson/Nicholson se mi moc líbily a na tohle jsem se docela těšil. No ale byla to otřesná kravina, film naprosto o ničem. Zbytečné či pitomé scény (pálení kosmetiky, miss), zbytečné dialogy o ničem v příběhu o... čem vlastně? Jeden bratr láká druhého na to, že si koupí ostrov na Havaji, ale přestože se furt chystá, nikam se to neposouvá. Pak je tu stárnoucí žena a její nevlastní dcera se kterou taky spí, na konci se objeví něco jako mafie a jedno "šokující" finále. Nicholson podle některých hraje civilně... inu to civilně znamená, že se filmem potácí jako mátoha, prakticky nehraje, ba skoro ani nemluví. Umíral jsem u toho nudou, prostě tu není jediná věc na víc než 1*. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • Scatman Crothers, představitel Lewise, označil roli za nejoblíbenější v jeho herecké kariéře. (Terva)
  • Při scéně "Miss Amerika" se Julie Robinson, představitelka Jessicy, udeřila do hlavy, když spadla z golfového vozíku. Strávila poté několik dní v nemocnici. (Terva)

Reklama

Reklama