Reklama

Reklama

Pošťák vždy zvoní dvakrát

  • Česko Pošťák vždycky zvoní dvakrát (více)
Trailer

Mladý tulák Frank Chambers (Jack Nicholson) si najde práci pomocníka v zapadlém motorestu, který patří dobráckému Nicku Papadakisovi (John Colicos). Tam také pozná Nickovu mladší přitažlivou a neuspokojenou manželku Coru (Jessica Langeová). Po krátké době se z obou stanou vášniví milenci. Až tak vášniví, že se rozhodnou Nicka zabít a získat peníze z jeho životní pojistky. Jenže kvůli banálním drobnostem se první pokus o vraždu nezdaří. A navíc se na scéně objeví zástupce pojišťovny, který není žádný hlupák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z pokusu o znásilnenie milenecký pomer? Aj takto mohol niekedy vyzerať námet na kvalitný thriller, dnes by už kadejaké mimovládky možno aj protestovali. Ako krimi film ma to veľmi bavilo, super téma, skvelý dej, vynikajúci herci. Nájdu sa tu len malé skulinky, ktoré sú nedôveryhodné, napríklad hádka medzi Nicholsonom a Lange priamo na súde a situácie, ktoré nasledujú. Predsa právnik ich oboch ich mal oboch pripraviť tak, aby vypovedali v súlade, ale v poriadku. No a pre tých, ktorí majú otázky, prečo sa film volá takto, keď tu o žiadneho poštára nejde, odpovedá sám autor Cain: „Je britskou a írskou tradíciou, že poštár vám pri dverách zazvoní dvakrát. Túto myšlienku som použil ako metaforu pre oneskorenú spravodlivosť, ktorá dostihla Franka a Coru. Poštárom bola pre nich spravodlivosť a na druhé zvonenie už museli odpovedať." ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že "Pošťák, který vždy zvoní dvakrát" nehraje v knize Jamese M. Caina - a v následných čtyřech fimových adaptacích - žádnou roli. Když ale pošťáka zaměníme za nějakou nehmotnou instancí, třeba osud, pak objevíme několik paralel. Nicka Papadakise bylo třeba zabít nadvakrát, a Nicka Chamberse odsoudili až za "druhou" vraždu, které se ovšem nedopustil. (A taky kočka se vrátila, byť převlečená za pumu). Šance je ovšem jen jedna, to jen pošťák vždy zvoní dvakrát.... A jen jednou se lze dostat do jedné vody či na vrcholek hory. V knize to hodnotí Cora následovně (překl. Jaroslav Kořán): "Žádní dva lidé nedosáhli toho, co my. A pak jsme se zřítili dolů. Nejdřív ty a pak já. Ano, jsme si kvit. Jsme tady dole spolu..." A později to potvrzuje i Frank: "Myslel jsem si, že jsme na vrcholku hory. Ale ta hora leží na náš, leží na nás od tý noci." Pozn. 1: Hlavní představitelé Jack Nicholson a Jessica Langová byli o 10 starší než románoví protagonisté, jejich charakteristiky odpovídají spíš mladším povahám, u tuláka Franka je to patrnější. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mám rád Jacka Nicholsona, ale tenhle film se mi moc nelíbil. O tom, jak si nějaká vdaná madam najde milence a pak společně zabijou bohatýho manžela, se natočila už hromada filmů. Tady je snad do jistý míry originální, že ta vražda jim projde. Ale potom, co je teda případ vraždy tak trochu kostrbatě vyřešen, následuje už jenom nuda. Přitom tam byl ještě potenciál z toho filmu něco vytřískat. Třeba krátká epizodka s vyděračem. Ta byla nakonec v tom filmu úplně zbytečná. Vyřeší se to za 2 minuty a hotovo. Nakonec mi začaly obě hlavní postavy spíš lézt na nervy, takže u tragickýho konce jsem si akorát řikal, že dobře jim tak. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Není dobré být dalším dvěma překážkou v jejich vášni. I když třeba nevinně. Když už má někdo krásnou ženu, měl by se snažit jí aspoň trochu naplnit její tužby, než ho ta jeho nechá, z rodící se lásky k jinému, zabít. Pokud se tak již stane, nezbývá, než odhodit morální kodex a přát jí to. Navíc, pokud je to kvůli úchvatnému Jacku Nicholsonovi. A přáli bychom jim oběma, aby ten zločin byl zašlapán daleko za podvědomí navěky jejich společným štěstím. A co teprve ty dva, jak moc ty by si to přáli. Vždyť Jessica Lange zde předvedla, jaká je to parádní ženská a chce být koneckonců "jen" šťastná... Ale osud někdy dokáže být krutý i k vášni i k lásce. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Vymyslet takovýhle scénář uselo dát spoustu práce a přemýšlení. To teda všechna čest. Na druhou stranu by oné brutality od Nicholsona k J. Lange mohlo být méně. A to o dost. Kolikrát to hodně hraničí s násilím, i když v pozadí je sexuální touha. Bohužel ale právě tohle v mé mysli zanechalo tolik negativ, že Pošťáka plnými body ohodnotit nemohu. Scénář: *****; Režie: *****; Hudba: ****; Herci: ***** ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Jedná sa o štvrtý film, v ktorom si Jack Nicholson zahral pod režisérskym dohľadom Boba Rafelsona. (sudruh sustruh)
  • Výkon Jacka Nicholsona (Frank Chambers) vo filme bol údajne čiastočne inšpirovaný skutočným vrahom Gary Gilmorom, ktorý bol za dve brutálne vraždy popravený v 70 rokoch. (Raccoon.city)
  • Film bol často nesprávne uvádzaný pod názvom The Postman Always Knocks Twice, teda Poštár klope vždy dvakrát. (sudruh sustruh)

Reklama

Reklama