Reklama

Reklama

Farscape

(seriál)
  • Austrálie Farscape
Austrálie / USA, (1999–2003), 68 h 53 min (Minutáž: 46–51 min)

Hrají:

Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Virginia Hey, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Jonathan Hardy (vypravěč), Lani John Tupu (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Projekt Farscape právě vstupuje do své poslední fáze, hlavní zodpovědnost teď leží na pilotu raketoplánu Johnu Crichtonovi. Během letu se však stane něco naprosto nečekaného, před raketoplánem se otevře červí díra a Crichton i s lodí se ocitá v neznámé části vesmíru. Neznámé, ale obydlené.

Jeho přílet je velmi dramatický. V jednu chvíli se objeví a v druhé už je účastníkem srážky s jinou kosmickou lodí. Tento kosmický člun v zápětí exploduje. Na jeho palubě umírá bratr jistého Craise, kapitána dobře vyzbrojené armádní lodi. Kapitána mstivého, krutého a nemilosrdného. Crichtonovým útočištěm se zatím stává Moa, obří živočich, který je používán jako kosmická loď. Na její palubě se musí naučit koexistovat s netradiční posádkou, uprchlými trestanci: Ka D'Argem, hrdým a vznětlivým bojovníkem, Pau Zoto Zhaan, rozjímavou kněžkou; Rygelem, údajně vládcem nad 600 miliardami podaných, v reálu pak nenažranou, zbabělou a línou malou potvorou a nakonec Pilotem, bytostí srostlou s lodí, kterou ovládá. Posádku časem doplní ještě militaristicky uvažující Aeryn Sun. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Nejen touha po pomstě žene jeho pronásledovatele. Technologie červích děr je totiž neznámá i zde a všichni chápou, že kdo jí první získá, bude mít obrovskou moc, bohatství či slávu. A Crichton je jediné vodítko k jejímu ovládnutí.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Farscape se také v mnoha okamžicích bere dosti nevážně, je laděn komediálněji než STAR TREK. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS). (Subjektiv)

(více)

Recenze (109)

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Chápu nízké hodnocení od některých uživatelů. Tenhle seriál se tak liší ode všech seriálů, že nesedne každému. Není to tlupa klaďasů, kteří jsou bezchybní a zachraňují každý den galaxii, ale není to ani vyložená banda antihrdinů, kterým by nezáleželo na ničem. Je to zkrátka postupně vybudovaný děj, v kterém naprosto neznámé bytosti hledají společnou řeč na lodi, na které musí proti své vůli zůstat. Vztahy a postavy jsou tu výjimečné, žádná postava není kladná či záporná. Ben Browder je v roli Johna Crichtona skvělý, jeho hlášky, narážky a šílené chování, kterým se brání proti zešílení (což se mu ne vždycky daří), dávají seriálu humor, ale na druhou stranu podtrhují vážnost a bezvýchodnost jeho situace. Pak jsou tu ostatní, neméně zajímavé postavy, realistické loutky, jako Rygel a Pilot, kteří už po druhé epizodě působí jako živí a divák se o ně bojí stejně jako o ty živé. Rygel je jednou z nejlepších a nejméně jednoznačnou postavou v jakémkoliv seriálu. A přitom je to jen jezdící loutka. Každý tu má svůj příběh, svou minulost, a přesto se o sebe vzájemně starají, někdy se podrazí, někdy se zamilují, ale všechno se to odehrává v chladném, a přesto domovsky zabydleném prostředí živé vesmírné lodě, o kterou se může divák strachovat stejně jako o jakoukoliv jinou postavu. Zpočátku levně působící australské exteriéry Farscape hodně pomáhají a dost ho to odlišuje od ostatních a dává tomu zvláštní, "levný" nádech, který ale není vůbec na škodu, protože se to přece má odehrávat v neznámé části vesmíru, ne? ;-) ()

asentra 

všechny recenze uživatele

Boží!!! Naprosto perfektně napsané a ještě mnohem perfektněji zahrané. Nenápadný a celkem neznámý, ale naprosto originální a strhující seriál. Ben Browder tam předvádí neuvěřitelné věci a je neuvěřitelně k sežrání, Claudia Black je vážně kočka a i ostatní postavy jsou výborné (i když u některých trvá déle než si je oblíbíte) no a pak samozřejmě Scorpius:) s jehož příchodem se z toho stává fakt jízda. Geniální spojení vážného děje s komickými situacemi (stačí vzpomenout souboj Johna a Harveyho a la Pták uličník). Prostě fantazie! ()

Reklama

mandes

všechny recenze uživatele

jeden z najdôležitejších hodnotiacich kritérií u podobných druhov seriálov (hlavne scifi ) sú premňa technycké kvality (triky,masky, výprava,dizajn ). naväčší problém som mal hlavne z hrozne spravenými umelými maskamy (tie ma maximálne z nechutily ) a celkovo z ich dizajnom ako aj z dizajnom celéj lodi.tiež ma z hnusily trapné dialogy a chovanie postáv ako aj ich charaktery.môj odpor ešte viacéj umocňuje to že som velkým fanúšikom seriálov fyrefly a Battlestar Galactica na ktoré sa to absolútne nechytá a vôbec nejde len o tie technycké kvality ale aj o samotné perfektne psychologicky profilované postavy či celkovo hlavné dejové línie. ps: pôvodne som dal odpad ale nakoniec nedám žiadne hodnotenie lebo priznávam že som nevydržal viac než tri diely aj ked viem že by som ani po všetkých častiach nehodnotil lepšie. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Seriál dvou tváří. Nebýt mizerné první a částečně druhé série, jednalo by se o jeden z uhelných kamenů sci-fi tvorby. Třetí a čtvrtá série jsou totiž doslova přecpány fantastickými episodami, které si v ničem nezadají s naprostými vrcholy sci-fi žánru. Věčná škoda, že tvůrci nedokázali udržet větší konzistenci. I tak se ale jedná o genialitu pod cheesy obalem. Nejoblíbenější postavy: John Crichton, Aeryn Sun, Scorpius, 1. Série: 70%, 2. Série: 70%, 3. Série: 95%, 4. Série: 95%, ()

MishKonn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (pravděpodobně nejlepší) sci-fi příběhů, s jedním z nejpřehlíženějších famózních herců v hlavní roli. Ben Browder opravdu ukazuje, jak se hraje. A ostatní herci nejsou opodál, i když je většina z nich nerozeznatelných pod nánosem make-upu. Chápu časté výtky, že masky vypadají směšně, a opravdu, ony vypadají. Na prvních dvou sériích je zkrátka znatelný mizivý rozpočet seriálu, který ale plně nahrazují perfektní příběhy snad ve všech dílech (osobně si pamatuju jeden slabý díl za 4. série). Navíc se od třetí série již astronomicky zvyšuje kvalita masek i vizuálních efektů a vynikající závěrečný film už vypadá jako komornější Star Wars. Kvality FarScape jsou pro mou osobu jistotou už jen z toho důvodu, že se nestává každý den, aby mě film/seriál po svém skončení dojal k slzám, a - to podotýkám - slzám štěstěny dámy a pánové, ne kvůli úmrtí jedné z postav. P.S. Přesun ústřední dvojice do Stargate SG-1 byl od jejích tvůrců vážně dokonalý tah, jen je z hlediska jejich úžasné chemie škoda, že tam se Claudia má k jiné postavě:) ()

Galerie (592)

Zajímavosti (15)

  • Crichton volal Scorpiasov klon, ktorý mal vo svojej hlave, Harvey. Bolo to podľa neviditeľného králika z rovnomenného filmu. O mene rozhodli fanúšikovia (Ross79)
  • Po čtvrté řadě byl Farscape zrušen, ovšem poslední epizoda seriálu je zakončena "To Be Continued...", což pobouřilo fanoušky natolik, že uspořádali rozsáhlou kampaň za obnovení seriálu. Přímo obnovení se bohužel nedočkali, ovšem díky tomu o dva roky později vznikl film The Peacekeeper Wars, jenž dokončuje děj seriálu. (PanCitron)

Reklama

Reklama