Reklama

Reklama

Farscape

(seriál)
  • Austrálie Farscape
Austrálie / USA, (1999–2003), 68 h 53 min (Minutáž: 46–51 min)

Hrají:

Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Virginia Hey, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Jonathan Hardy (vypravěč), Lani John Tupu (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Projekt Farscape právě vstupuje do své poslední fáze, hlavní zodpovědnost teď leží na pilotu raketoplánu Johnu Crichtonovi. Během letu se však stane něco naprosto nečekaného, před raketoplánem se otevře červí díra a Crichton i s lodí se ocitá v neznámé části vesmíru. Neznámé, ale obydlené.

Jeho přílet je velmi dramatický. V jednu chvíli se objeví a v druhé už je účastníkem srážky s jinou kosmickou lodí. Tento kosmický člun v zápětí exploduje. Na jeho palubě umírá bratr jistého Craise, kapitána dobře vyzbrojené armádní lodi. Kapitána mstivého, krutého a nemilosrdného. Crichtonovým útočištěm se zatím stává Moa, obří živočich, který je používán jako kosmická loď. Na její palubě se musí naučit koexistovat s netradiční posádkou, uprchlými trestanci: Ka D'Argem, hrdým a vznětlivým bojovníkem, Pau Zoto Zhaan, rozjímavou kněžkou; Rygelem, údajně vládcem nad 600 miliardami podaných, v reálu pak nenažranou, zbabělou a línou malou potvorou a nakonec Pilotem, bytostí srostlou s lodí, kterou ovládá. Posádku časem doplní ještě militaristicky uvažující Aeryn Sun. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Nejen touha po pomstě žene jeho pronásledovatele. Technologie červích děr je totiž neznámá i zde a všichni chápou, že kdo jí první získá, bude mít obrovskou moc, bohatství či slávu. A Crichton je jediné vodítko k jejímu ovládnutí.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Farscape se také v mnoha okamžicích bere dosti nevážně, je laděn komediálněji než STAR TREK. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS). (Subjektiv)

(více)

Recenze (109)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Seriál dvou tváří. Nebýt mizerné první a částečně druhé série, jednalo by se o jeden z uhelných kamenů sci-fi tvorby. Třetí a čtvrtá série jsou totiž doslova přecpány fantastickými episodami, které si v ničem nezadají s naprostými vrcholy sci-fi žánru. Věčná škoda, že tvůrci nedokázali udržet větší konzistenci. I tak se ale jedná o genialitu pod cheesy obalem. Nejoblíbenější postavy: John Crichton, Aeryn Sun, Scorpius, 1. Série: 70%, 2. Série: 70%, 3. Série: 95%, 4. Série: 95%, ()

klerik 

všechny recenze uživatele

1 séria Po BSG, FIREFLY a BABYLONE 5 sa objavilo ešte jedno SF, ktoré ma zaujalo. Farscape je zaujímavý, lebo je iný. Zaujímavé postavy, ktoré postupne odhaľujú svoje vnútro, super triky. Problémy sa riešia +/- diplomaticky aj keď ani o akciu nie je núdza. Seriál, ktorý má myšlienku, dobrých hercov, humor a veľmi dobrú atmosféru... ()

Reklama

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*UTEČENCI Z MÚZEA MADAME TUSSAUDS* Tento seriál som po desiatej pretrpenej časti musel poslať do čiernej diery. Vôbec mi neprekážali gumené masky bytostí, ktoré síce nepôsobili odfláknuto, ale zato veľmi lacno - postavička Dominara Rygela XVI. skôr pobavila, avšak na masku Ka D'Arga sa pozerať naozaj nedalo (a navyše mi strašne pripomínala postavu z nejakého animovaného filmu - ktorý to len bol?). To, čo mi naozaj prekážalo, bola takmer úplná plochosť postáv - áno, kde-tu niečo z ich života vyplávalo počas častí na povrch, ale nič z toho im nedodávalo "tretí" rozmer; a teda v každej časti ako keby začínali od nuly. Chýbala mi tam jednoducho nejaká náväznosť jednotlivých častí. A úplne, ale úplne najhoršie na celom seriály je postava Kapitána Bailara Craisa, ktorý s tou svojou kozou briadkou a konským chvostíkom pôsobí ako baleťák z nejakého predstavenia osemdesiatych rokov; už mu chýbajú len čierne napasované legíny. Verdikt v 1 vete: Možno sa to od jedenástej časti zlepšilo, no ja sa to už nedozviem. 21.05.12 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ ŘADA: Chvíli mi trvalo než jsem sžil s posádkou, ale to co nabídl konec první řady je láhůdková jízda. Jiný vesmír přináší tolik nečekaných věcí. I když je produkce z levnějšího těsta rozhodně svou kvalitu dohání oddaností látce a příběhem. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci, hláškující Crichton jako spojení s matičkou zemí stačí a Aeryn Sun, kterou skvěle ztvárnila Claudia Black, pro kterou mám slabost, mi taky přirostla k srdci. Závěrečný cliffhanger mě nutí okamžitě jít do dalšího dílů. DRUHÁ ŘADA: Neskutečně silný závěr. Je fajn že ve druhé řadě už se Crichton adaptoval v novém prostředí. Celkově je to mnohem temější a některé díly jsou opravdová lahůdka. No a teď rychle na třetí sezónu. Ten cliffhanger je přímo monstrózní. TŘETÍ ŘADA: Řekl bych, že je nejlepší. Dva Crichtony a doposud nejlepší závěrečné díly sezóny nemůže už nic překonat. Navíc jsme se dověděli něco o Scorpym a pořádně se řešili červí díry. Parádní jízda. ČTVRTÁ ŘADA: Do prdele tak tomu říkám konec seriálu! Vážně ukončení ve velkém stylu. Ještě se stylovým "pokračování příště..." Jinak čtyřka je zase o chlup lepší než řada předchozí. Rudovlasá Sputnik je výborným přírustkem posádky, tyhle nové členy ve Farscape nikdy moc nezvládali, navíc je to nehorázná kočka. Scorpy, který se transformoval na parádního antihrdinu (no jestli to není jeden z nejlepších seriálových záporáků), si umí vybrat. No a pokud u nějákého seriálu platí, že čím jste dál tak tím lepší to je, tak tady to platí dvojnásob. Byla to jízda. ()

icoico 

všechny recenze uživatele

mam za sebou Farscape (4 sezony) i finalni dvou-film. podtrzeno secteno: dobre, az temer vynikajici. klicove je ale slovo SECTENO! protoze uvodni sezona je velice velice slaba, usinal jsem nudou a trapnosti u kazde epizody. druha sezona uz se da, ale porad to je jen prezitelne, ovsem ke konci druhe a pak hlavne treti a ctvrta sezona se to stane ! neco co tady jeste nebylo ! sci-fi, kde hlavny hrdina neni neomylny kladak ve stylu StarTreku nebo StarGate. neni dokonce ani normalni, je napul silenej a to je na nem krasne a sympaticke a VYBORNE zahrane. sceny, kde trepe hlavou, aby ze sveho mozku dostal parazita jsou naprosto kouzelne. Claudia Black se mi hodne libila uz v SG1, tady ovsem hraje uplne jiny charakter. v SG1 hrala velice zivou, vitalni a uzvanenou zlodejku, zatimco tady hraje sice taky vitalniho, ale temer nemluvneho, chladneho vojaka. a hraje ji fantasticky ! dokonale chapu, proc po skonceni Farscape oba dva herce pretahli do SG1. fandove sci-fi, co videli StarTrek a StarGate MUSI videt i Farscape. no mercy, proste musi a basta. ()

Galerie (592)

Zajímavosti (15)

  • Manželkou Bena Browdera je britská herečka Francesca Buller, která si zahrála ve všech čtyřech řadách některou z epizodních postav. V první sérii to byla postava M'Lee, ve druhé služebná ro-NA, ve třetí sérii to byla Raxil a ve čtvrté Ministryně Akhna. (Roby)
  • Rodina Bena Browdera se během jejich působení v Austrálii s rodinou Claudie Black často navštěvovaly, čímž se z Bena a Claudie stali opravdoví přátelé i v soukromém životě, kterými jsou dodnes. (Roby)
  • Po čtvrté řadě byl Farscape zrušen, ovšem poslední epizoda seriálu je zakončena "To Be Continued...", což pobouřilo fanoušky natolik, že uspořádali rozsáhlou kampaň za obnovení seriálu. Přímo obnovení se bohužel nedočkali, ovšem díky tomu o dva roky později vznikl film The Peacekeeper Wars, jenž dokončuje děj seriálu. (PanCitron)

Reklama

Reklama