Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v červnu 1968 v jedné jihomoravské vesnici. Základní spor je zprvu nicotný, jde o obecní studny. Nejvýhodnější je parcela 60, le tu chce od dědiců právě zemřelého majitele koupit občan Luža, jak se ukáže, vedoucí pravice ve vsi. Hlad po majetku a msta za združstevněnou půdu ho staví do opozice proti socialistickému zřízení, které ve hře reprezentují poctiví komunisté - předseda MNV, řídící učitel a velitel místní jednotky Pohraniční stráže. Spor o parcelu se stane sporem o charakter našeho zřízení. Luža dává dohromady opozici s vědomím, že se formuje v celém státě. V té době přicházejí na hranice dva narušitelé a jejich příběh se tragicky protne ve chvíli, kdy u Luži ve sklípku podepisuje místní opozice rezoluci a řídící učitel jim jde vysvětlit situaci. Konečně se vesničanům otevírají oči. Hra je plnokrevné politické drama. (Přemek)

(více)

Recenze (20)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1968 a nad starými poctivými komunisty se stahují mračna. Ilja Prachař vede "parchantský kulacký řeči" a školní inspektor kritizuje, že žáci říkají učiteli "soudruhu". V okolí se navíc potuluje dvojice ozbrojených individuí, která má sice poněkud nejasné záměry, ale jasné odhodlání spáchat nějaké zlo. A právě toto zlo bůhvíproč otřese místními vesničany a přivede je zpátky na stranu starých soudruhů... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dramatická akční pohádka o tom, jak věrní soudruzi už jednou byli "jako kůl v plotě" a jak to tenkrát zvládli. Proč hvězdička pro takový škvár? Když oni to soudruzi umějí tak podat a zase vyhráli ti dobří. Toto se už ani nedá vnímat jako kolaborace na proradné propagandě. To je přetváření civilizační mytologie ve vší čistotě (srov. např. závěrečné odplouvání roztrhané rezoluce), zcela dle hesla "vítěz píše dějiny". Ano, je to pořád totéž, přesné obrácení pravdy a lži, naložení vlastního svinstva na protivníky, důraz na fixní definici (pro "narušitele" hranic je charakteristické, že jsou to zločinná individua, přičemž je už zcela zastřeno, že samotný pojem "narušitel" je úchylná účelová konstrukce) a v neposlední řadě brnkání na strunu poctivé české závisti. Chybět nemůže úlisný zrádce (zde školní inspektor, srov. s postavou právníka ve Štvanici). I zde vidíme mátožný ustrašený svedený lid, který však nakonec otevře oči, narovná hřbet a odkloní se od té jediné žáby na prameni. Je pozoruhodné, kolik náležitých témat tam autoři dokázali nacpat. Tomu se říká poučení z krizového vývoje. Při tom všem je nejkouzelnější, jak se bolšáni skrze tuto masáž upřímně předváději coby hrdí zkurvenci. To bude asi tou neopakovatelnou rétorikou. Co do formálních kvalit je nezapomenutelné vrcholení vnitřního dramatu s. Štěpána, když se nekonečné minuty mučivě a marně odhodlává k rozhlasové výzvě, dilematicky se uchyluje ke Startkám. Oceňuji nebývale solidní autenticitu v nářečí a pokus (jakkoli primitivně manipulativní) o zvěstné využití místního koloritu a způsobů mluvy. Samotná expozice, zápletka a především rozuzlení je samozřejmě čistý odpad. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Jestli ti ešte nedošlo, že právě v tuhle chvíli jde o to, kdo tady bude pánem, tak to jsi politický analfabet." Leto 1968 v juhomoravskej pohraničnej vieske, pre niekoho dusné, pre iných zavial síce slabý, ale slobodný vánok. "Kdo koho má plný zuby? Koho nás? Přihlašte se!" Kulaci a ich potomstvo s Prachařom na čele majú nemiestne reči, ani strana nedrží jednotnú líniu, po vinohradoch sa potĺkajú ozbrojení diverzanti s nekalými úmyslami a kovaní súdruzi sú pod enormným tlakom. "Tů červenú knížku ti nemám za zlé, kdyby sa to obrátilo, byla by dobrá, ale budeš s nama držet basu." Zatiaľ čo vodovoduchtivý predseda MNV/učiteľ obecnej školy Besser mierne prešľapuje na mieste, zapína a vypína obecný rozhlas, nervózne sa dopuje nikotínom aj alkoholom, veliteľovi pohraničníkov Valovi  ("Já přece vím, že jseš dobrej chlap, jenom bys neměl tak řvát na lidi.") je všetko jasné aj bez pomocnej stráže. "Mě se kulacký parchanti chodit učit střílet na hranici nebudou!" Trochu politiky, trochu drámy, trochu streľby, trochu krvi, ale dedinská kríza je nakoniec zažehnaná aj bez asistencie spriatelených varšavskozmluvných tankov. "Dybys mě chtěl lištit, dávno bys to udělal." Riadna agitka aké mám rád, s vynikajúcimi hereckými výkonmi. "Kdo chce, može sa škrknút, tužka je tady."   ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tahle inscenace trpí nešvarem té doby, když chtěla mimopražská televizní studia něco natočit, mohla použít své herce, ale pouze do vedlejších rolí. Námět by se hodil spíše do doby o třicet let dříve. Ale je to slušně zrežírované a především velmi dobře zahrané. Kdybych se vyrovnala s logickým propadem v závěru, kdy se všichni jako mávnutím kouzelného proutku odkloní od Lužy, dala bych i plný počet. ()

Pštros odpad!

všechny recenze uživatele

Televizní inscenaci dominuje duo uřvaných soudruhů Besser-Vala. Ti mají spadeno na místního kulaka Lužu (Ilja Prachař), který kolem sebe houfuje reakční síly ve snaze nasytit svůj vlastní mamon. Ze začátku má však tento vesnický boháč navrch, protože využívá politické situace roku 68, jež nepřeje poctivým soudruhům. To však již na scénu přicházejí nebezpeční diverzanté, kteří ve snaze probít se přes hranice k nepříteli neváhají vzít jako rukojmí partu nevinných dětí. Vše však ale zhatí naši hrdinové. V dramatické akční scéně s. Vala tasí svůj kalašnikov a nedá diverzantům šanci. Soudruh Besser si pak získá i zbylé reakcionáře na svoji stranu mistrnou replikou: "To vám nevadilo, když vás JZD zbavila těch hypoték a dluhů !!!". Pro milovníky propagandy a bolševického braku je tento zapomenutý snímek požehnáním. ()

Zajímavosti (1)

  • Při hádce o povolení rybolovu v hraničním pásmu osočí rybáři velitele Pohraniční stráže (Jiří Vala), že s nimi jedná jak za "Krála Šumavy". Naráží tím na snímek Král Šumavy (1959), v němž hrál Jiří Vala také pohraničníka. (Snorlax)

Reklama

Reklama