Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl to čas, kdy poválečné Americe vládly krátce střižené vlasy, Joseph McCarthy, 3D brýle a otázky, zda je lepší jít v klidu grilovat na zahradu, nebo raději začít stavět atomový kryt. Rock'n'roll byl tehdy ještě malý klučina rozbrnkávající se kdesi v Texasu a trávu zatím všichni jen sekali. Byla to doba klidného a tichého nudného pokrytectví. Pak v roce 1957 přišel Jack Kerouac a svým románem Na cestě vlil novému kontinentu čerstvou beatnickou krev do žil. Ještě před tím ale musel absolvovat právě onu cestu. A toto je její příběh. Životopisné drama režiséra Johna Byruma se skvělými Nickem Noltem a Sissy Spacekovou jako Nealem a Carolyn Cassadyovými a Johnem Heardem v roli Kerouacka zachycuje život prvních beatniků a jejich slavnou pouť z Maine až do Mexika, během níž tato zvláštní trojice společně prožila vše, před čím nás naši rodiče varovali. A možná mnohem víc. Pouť, která předznamenala příchod divokých 60. let. I vy se nyní můžete stát na kanále Cinemax její součástí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Film o beat generation, ktorý sa snaží sám pôsobiť beatnicky. Evidentne robený na efekt so snahou o naturizmus a úprimnosť. Bohužiaľ napriek zaujímavému námetu nedokáže príbeh priklincovať diváka do kresla a prinútiť ho aby nespustil zrak z pohybujúcich sa obrázkov. Cesta životom Cassadyho a jeho manželky, kde sa ona snaží žiť normálny život a on sa pokúša žiť s vášňou a do toho sa im navyše pletie Kerouac. Ale veď čo, protiklady sa vraj priťahujú. Príjemný malý film o veľkých postavách, o malých životných radostiach a veľkých starostiach. A aj o priateľstve a o láske. Dokonca hlavne o láske. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Povedený film o Kerouacovi. Dává nám ojedinělou možnost nahlédnout do zákulisí, do soukromí jednoho literárního velikána, jenž změnil svět. Jack neustále něco hledal, nedokázal žít spokojeným životem, bojoval se svou vnitřní dualitou... Věděl, že buď bude trpět a stane se výtečným spisovatelem nebo bude šťastný a upadne v zapomnění... Jak by jste se rozhodli vy? ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 6/10. Tento životopisný film je na dnešní dobu již méně atraktivní, do výuky spíše doporučuji modernější filmy o beat generation - např. Zbav se svých miláčků. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Jen tak všechno nechat za sebou a vydat se s děravou peněženkou na cestu. Každé jaro mě tato myšlenka znovu a znovu přepadává a jelikož jsem vázaný k určitému místu, snažím se neutuchající touhu naplnit alespoň víkendovými toulkami a četbou podobně postižených autorů. Jack Kerouac patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele, což znamená, že jsem většinu jeho knih četl několikrát včetně publikací o něm samotném. Byť nejraději mám jeho Dharmové tuláky, štreku napříč Amerikou a divoké mexické večírky se Salem a Deanem jsem absolvoval také nejednou. Čtenář s podobným vkusem ví, že zmiňuji hlavní postavy Kerouacova nejslavnějšího románu Na cestě, z nichž první posloužil jako předloha autor, druhé beatnický básník Neal Cassady. A právě období vzniku této knihy mapuje film Tlukot srdce. Je zde zachycený Kerouacův volný styl tvorby, kdy na roli nekončícího papíru zapisoval své myšlenky a příběhy tak, jak mu přicházely na mysl, řádky románu vznikaly doslova všude, třeba i na chodbách hodinových hotelů. Divák je seznámen také s problémy při hledání vhodného nakladatele, dlouhou dobu trvalo, než bylo dílo vůbec vydáno. A to vše je zde zabaleno do příjemné romance milostného trojúhelníku, který opravdu vznikl mezi Jackem Kerouacem, Nealem Cassadym a jeho budoucí ženou Carolyn Cassadyovou, ta je zároveň autorkou knižní předlohy, podle níž byl film natočen. A tak máme jedinečnou možnost ponořit se do takřka autentického zážitku, navíc příjemně plynoucího v rytmu poválečných amerických jazzových barů. K plnému počtu chybí alespoň kratší seznámení s více členy beat generation, takto tři hlavní postavy působí příliš izolovaně od okolního světa. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Na psaní potřebuješ řád !" ----- "Na psaní potřebuju tužku." ----- Každá generace má v sobě zakódovanou vzpouru - záleží jen na okolnostech, zda se probudí a jakým způsobem se projeví. Někdy je vyvolenou a vyvzdorovanou cestou, jindy jen východiskem z nouze ... nebo úhybným manévrem - útěkem před problémy ... či před zodpovědností za vlastní život. Někdy se s ní můžete ztotožnit, jindy se proti ní můžete vymezovat ... nebo jí můžete dokonce pohrdat - ale nezastavíte ji ... a nejspíš bude nad vaše síly usměrnit ji a proměnit do jiné, přijatelnější podoby. Měli byste jí dát čas, protože jedině ten má moc obrousit její hrany a navrátit věci do vyježděných kolejí. Neboť i svoboda má své limity a život (jak známo) není to, co chceme, ale to, co máme, tudíž bychom se měli snažit vycházet s ním po dobrém. Nicméně ... je přinejmenším zvláštní, že mnohdy ztratíme tvář teprve tehdy, když nás dostihne (či postihne) úspěch, z čehož vyplývá, že moc peněz nelze podceňovat. Ať tak či tak, zápletka je dostatečně nosná, její uchopení nadprůměrně kreativní a provedení velice sugestivní, takže - alespoň na okamžik - třeba uslyšíte i tlukot srdce. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Film je klíčovým vyvrcholením takzvané Beat generation o milostném trojúhelníku tří reálných osob podle kroniky od Jacka Kerouaca. (Terva)
  • Postava Ira (Ray Sharkey) je inšpirovaná spisovateľom Allanom Ginsbergom. Dielo, ktoré Ira vo filme často prednáša je odkazom na jeho báseň "Kvílenie". (toi-toi)
  • Veta "It's not writing, it's typing", ktorá zaznie vo filme na adresu Kerouecovho (John Heard) diela je citát spisovateľa Trumana Capoteho. (toi-toi)

Reklama

Reklama